EP U TAEKWONDOU

Iva Radoš sredila olimpijsku pobjednicu Milicu Mandić za europski naslov!

Piše: HinaObjavljeno: 03. svibanj 2014. 20:06

Iva Radoš je nova europska prvakinja u taekwondou u kategoriji do 73 kilograma, ona je u finalu EP u Bakuu sa 6-3 pobijedila olimpijsku pobjednicu, Srpkinju Milicu Mandić. Radoš, članica zagrebačkog Metalca, peto je odličje za Hrvatsku u Bakuu donijela odradivši četiri izvrsne borbe.

Prava drama odvijala se na početku obje ženske kategorije trećeg dana natjecanja. Ivu Radoš je ždrijeb već u prvom susretu namjerio na drugu nositeljicu, Nizozemku Reshmie Oogink koju je naša reprezentativka pobijedila u ekstra rundi na zlatni bod, točnije na tri zlatna boda jer ju je pogodila u glavu. Borba je u regularnom dijelu završila 3-3. Paralelno s njom na drugom tatamiju odvijao se gotovo identičan meč između Tanje Rastović iz splitskog Marjana i Poljakinje Magdalene Leporowske koji je također otišao u dodatnu rundu, a Hrvatica je i ovog puta slavila na zlatni bod nakon 7-7 u prve tri runde.

Iva Radoš je u četvrtfinalu odličje osigurala pobjedom 7-3 protiv Slovenke Dunje Lemajić, a još bolju predstavu mlada Radoš je pokazala u polufinalu protiv Turkinje Asene Furkan Aydin kojoj nije dala niti mrvicu nade. Uvjerljiva pobjeda od 9-3 zvuči još bolje kad se spomene podatak da su sva tri boda reprezentativke Turske u biti kazne zbog opomena hrvatskoj reprezentativki.

Vrijedi istaknuti da je upravo Ivin otac, Ivan Radoš osvojio prvu hrvatsku taekwondo medalju na velikim natjecanjima u povijesti, prije pune 22 godine na europskom prvenstvu u Valenciji, a isto mu je pošlo za rukom i dvije godine kasnije u Zagrebu. Ovom medaljom Hrvatska je povela u ekipnom poretku kod seniorki sa čak četiri odličja i dva peta mjesta od šest kategorija koliko ih je do sada odrađeno. Upravo će posljendjeg dana Ana Zaninović i Petra Matijašević u direktnom dvoboju s Francuskinjama odlučivati i pitanje ekipnom pobjednika europskog prvenstva.

Rastović se u četvrtfinalu za medalju borila protiv druge nositeljice, Španjolke Eve Calvo Gomez no nije uspjela. Do polovice borbe Rastović je vodila, u posljednjih nekoliko sekundi ušlo se sa 9-7 za Španjolku nakon čega je Rastović udarcem u glavu pokušala preokrenuti dvoboj. Na koncu je uspjela primiti još jedan udarac te je konačni rezultat 13-7 za odličnu Španjolku. Tanji je ovo bio prvi nastup na europskom seniorskom prvenstvu i plasman na peto mjesto je dobra najava za budućnost.

Dinko Šegedin je u prvom kolu kategorije do 80 kilograma razmontirao Čeha Jakuba Skorepa prekidom pri vodstvu 22-6. U drugom je kolu izgubio od Talijana 14-22. Imao je Dinko 12-13 i Talijan devet opomena, Korčulanin je krenuo na sve ili ništa, ali sudac nije dodjelio Talijanu desetu, diskvalifikacijsku opomenu.

Deni Andrun Razić je nastavio dominaciju Hrvata protiv Češke u prvom kolu još jednim prekidom protiv 63 kilograma teškog Mareka Trieba sa 18-6, no u osmini finala nije imao rješenja za Portugalca koji nije bio pretjerano atraktivan, ali je više nego učinkovito zaustavio i umrtvio Razića.

Posljednjeg dana natjecanja na tatami će i posljednje četiri nade za hrvatski rekord. Do sada je taekwondo reprezentacija dva puta osvajala po šest odličja, u Zagrebu 1994. i u Manchesteru 2012. godine. Oba puta jedno zlato, tri srebra i dvije bronce. U Bakuu je Hrvatska već na pet odličja (dva zlata, dva srebra i bronca), a u nedjelju su na rasporedu Ana Zaninović do 53, Petra Matijašević do 67, Filip Grgić do 68 i Tin Solenički do 74 kilograma.

Linker
23. travanj 2024 10:47