Facebook

POBJEDU POSVEĆUJE KUĆNIM LJUBIMCIMA

JAČA OD VJETRA I VALOVA, HRABRA HRVATSKA PLIVAČICA OSVOJILA ČETVRTI OD SEDAM VELIKIH MARATONA Povijesni trijumf unatoč teškim vremenskim uvjetima

AUTOR:
  • Davor Burazin,
  • Filip Ožbolt

 • OBJAVLJENO:
 • 20.08.2019. u 08:12

 • Dina Levačić uspjela je preplivati kanal Tsugaru u dalekom Japanu, što će reći da je 23-godišnja daljinska plivačica iz Mravinaca arhivirala četvrti od sedam maratona nazvanih Velikih sedam. Hrabra Dina je u ponoć po japanskom vremenu skočila s otoka Honshu i nakon vrlo brzih 7:13,15 (sedam sati, 13 minuta i 15 sekundi) dotaknula je obalu otoka Hokkaido. Dina je bila prisiljena plivati po visokim valovima i frontalnom vjetru, no drugog izbora nije imala jer su prognoze najavljivale pogoršanje uvjeta u iduća dva dana, koja su određena za njezin pokušaj.

  - Idemo, pa kako bude - najavila je Dina nekoliko sati prije nego što će uskočiti.

  Bilo je izazovno i malo grbavo

  Išlo je i bolje nego što se nadala, jer je njezin rezultat doista vrhunski. Rekord za žene drže Meksikanke Nora Toledano Cadena i Mariel Hawley Davila, koje su plivajući u tandemu prošle godine preplivale kanal za 6:20,52 sati.

  - Bilo je izazovno. U prvih nekoliko sati valovi su bili umjereni, do jednog metra, no nakon što sam stigla na otvoreniji dio kanala, postali su prilično veći i time neugodniji. Tu je već bilo malo grbavo.

  Važnu ulogu u tim trenucima odigrao je kapetan pratećeg broda, iskusni Japanac koji taj dio mora poznaje kao vlastiti džep.

  - Kapetan me uspio koliko-toliko skrivati od valova čamcem, stvarno je odradio dobar posao.

  Tako je Dina zaveslaj po zaveslaj dospjela na drugu stranu kanala, ukupno je preplivala gotovo 31 kilometar (kako je i očekivala) dok nije dotaknula kopno Hokkaida i upisala se u povijest.

  - Hvala svima koji su sudjelovali u ovom mojem uspjehu, kao i svima onima koji me podržavaju u mojim maratonima - rekla je sretna Dina.

  - Ovo posvećujem mojim kućnim ljubimcima, psu Diksiju i maci Eli, te svim životinjama koje čekaju topli dom.

  Kojim tempom sada ići?

  Nakon nekoliko dana odmora i rekuperacije Dina će se vratiti u Hrvatsku, a kakvi su joj daljnji planovi, tek ćemo saznati. Podsjećamo da je 23-godišnja daljinska plivačica od 2017. godine do sada pokorila kanal Catalina u Kaliforniji, La Manche i Molokai na Havajima, a nakon Tsugarua ostaju joj još Sjeverni kanal (između Škotske i Irske), Gibraltarski tjesnac i Cookov kanal na Novom Zelandu. Hoće li nastaviti u ovom tempu ili će usporiti, vidjet ćemo, jer nakon što je prije nekoliko mjeseci završila Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, treba dobro odvagnuti što će i kako će dalje.

  Inače, Dina je 2017. godine u sklopu Trostruke krune otplivala i 42 kilometra dugačak maraton “20 mostova Manhattana”, ali još joj nije uspjelo savladati 54 kilometra, koliko ima od Visa do Splita. Prošle i ove godine morala je odustati, pa ispada da joj nigdje nije toliko zahtjevno kao u njezinu Jadranskom moru. Šalu na stranu, Dina je ostvarila još jedan podvig: ukupno je 44. osoba od 1990. godine koja je uspjela spojiti Honshu i Hokkaido, a ukupno je 67. u povijesti koja je uspjela preplivati spomenutu dionicu.

  Problemi u komunikaciji svladani su uz pomoć prevoditelja

  U Dininim morskim pothvatima komunikacija je sve, posebno ona s kapetanom broda koji je prati na njenom plivačkom putu.

  Ovoga puta je ta komunikacija bila otežana jer kapetan broda i promatrač nisu govorili engleski. Zato je angažiran prevoditelj koji je Dinine riječi prenosio promatraču, on kapetanu, i onda bi se njegove misli domino-efektom vraćale prema hrvatskoj maratonki.

  Nije baš najuvjerljivije kada nakon toga morate skočiti u hladni kanal i plivati 31 kilometar, a osoba od vaše najveće važnosti vas ne razumije. Ipak, sve je na kraju odlično završilo.

  SEDAM VELIKIH DINE LEVAČIĆ

  Catalina - 34 kilometra: 9:47,53

  La Manche - 34 kilometra: 11:42,00

  Molokai - 42 kilometra: 13:07,00

  Tsugaru - 31 kilometara: 7:13,15

  Sjeverni kanal - 21 kilometar (minimum)

  Gibraltar - 16 kilometara (minimum)

  Cookov kanal - 22 kilometra (minimum)

   

  Iz drugih medija