XTERRA Croatia

ODMAH NAJAVILA NOVI DOLAZAK

'KAD JEDNOM PROBATE OVAJ SPORT, VIŠE GA NE MOŽETE OSTAVITI' Ikona ekstremnog sporta oduševljena Hrvatskom: 'Ma prekrasno, bila su mi premalo dva dana'

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 29.11.2019. u 11:59

 • HELENA KARASKOVA ERBENOVA Čehinja, nekad olimpijka u skijaškom trčanju, a danas jedna od najboljih svjetskih off road triatlonki, ambasadorica je prve utrke XTERRA Croatia

  U Hrvatskoj je proteklih dana boravila jedna sasvim posebna sportašica. Helena Karaskova Erbenova je dvostruka olimpijka u skijaškom trčanju, a nakon što je skinula skije s nogu, postala je svojevrsna ikona ekstremnog sporta.

  Bavila se različitim vrstama triatlona, a najveći je trag ostavila u Xterri, triatlonu koji se sastoji od plivanja (1,5 km), off road vožnje bicikla (30 km) i off road trčanja, odnosno traila (10 km). Peterostruka je pobjednica europske Xterre, ima iza sebe i dvije bronce sa svjetskih prvenstava, a nedavno je primljena u Kuću slavnih ove discipline.

  - Pobijedila sam u 34 utrke World Toura, to sam sigurna, a mislim da sam ukupno odradila više od 100 utrka - kaže Helena koja je u našu zemlju došla kao ambasadorica prve utrke XTERRA Croatia koja će se održati 18. travnja na otoku Lošinju.

  - Lošinj je stvarno prekrasan, bila su mi premalo dva dana tamo. Definitivno se vraćam u travnju.

  Što je to toliko posebno u Xterri da je zbog nje gurnula svoju prvu ljubav, skijaško trčanje, u drugi plan?

    

   

   

    

   

  Trenerska karijera

  - Teško je to opisati. Kad jednom probate Xterru, više se ne možete prestati baviti time. Bavila sam se 12 godina skijaškim trčanjem, to je bio “čisti” sport, u potpunosti sam bila usredotočena na to. Onda mi je jednog dana tata rekao “moraš probati Xterru, svidjet će ti se i bit ćeš dobra u tome”. Odgovorila sam “nema šanse”, ali na kraju sam ipak probala i više nisam mogla prestati - smije se ova Čehinja koja je nedavno ipak najavila završetak karijere.

  - Trenutno sam na raskrižju, trebat će mi vremena, možda godina ili dvije, da se u potpunosti ostavim utrka. Mislim da ću odraditi još nekoliko utrka, a usput ću početi graditi trenersku karijeru.

  Hoće li trenirati i devetogodišnju kćer Maju koja je već odradila nekoliko dječjih Xterra?

  - A ne, ona je učlanjena u klub skijaškog trčanja, a triatlon joj je samo zabavu. Ali, s devet godina je ionako sve zabava.

  Kakav je osjećaj gledati kćer na natjecanjima?

  - Ponekad mi je to stvarno stresno. Kad skoči u vodu uz još 80 djece, zna biti ludo. Bojim se da će se utopiti, ali nepotrebno, jer je stvarno dobra. Već sada možda pliva brže od mene.

   

  Plač uoči odlaska na OI

  Cijeloj je obitelji sport u krvi, tata Jaroslav se također bavi Xterrom i iznimno je uspješan u svojoj dobnoj kategoriji, a mama Helena Balatkova bila je prva Čehinja koja je osvojila olimpijsku medalju u skijaškom trčanju, broncu u Sapporu 1972.

  - Mama je najvažnija osoba u ovoj priči. Kad sam počela s Xterrom, strašno mi je puno pomogla s kćeri. Tata me vozi na utrke, a i sam se natječe, a mama ostaje doma i brine se o mojoj kćeri. Uvijek mi je davala puno snage da idem iz utrke u utrku. Sjećam se kad sam prvi put išla na Olimpijske igre, praktički je plakala jer je htjela ići sa mnom. Poželjela mi je da se zabavljam i uživam.

  A koja je Helenina najdraža uspomena iz bogate sportske karijere?

  - Ne mogu izdvojiti jednu uspomenu. Ponekad je to neka lijepa sitnica s utrke, ponekad onaj osjećaj kad prođeš ciljnom ravninom nakon vrlo teške utrke. Puno je prekrasnih uspomena iza mene - uz osmijeh je zaključila svestrana 40-godišnjakinja iz Jabloneca.

  Iz drugih medija