CROPIX
SLIKA ZA POVIJEST

KAD NEMOGUĆE POSTANE MOGUĆE, JANICA ODUŠEVLJENA GENIJALNOM IDEJOM 'Ovo nema niti jedan grad na svijetu!'

'Bit će se jako zanimljivo spustiti u samom centru grada, mislim da se to ne može nigdje doživjeti', najavio je Ivica Kostelić utrku skijaših legendi u centru Zagreba, koja je na rasporedu od 19.15 sati.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. siječanj 2017. 13:02

Ukupna pobjednica Svjetskog kupa iz Hrvatske je čudo, ukupni pobjednik? Nemoguće. Janica i Ivica Kostelić zajedno s ocem Antom prvo su kreirali čak tri čuda, a onda su i nemoguću priču učinili mogućom.

Upravo je riječ nemoguće koristio Ante nakon što je njegov sin 2011. podigao veliki Globus.

- Iz naše sljemenske perspektive to se doista činilo - nemogućim.

Janica Kostelić posebna je priča svjetskog skijanja, jedina s četiri medalje na jednim Igrama, jedina skijašica s tri zlata na jednim olimpijskim igrama (u muškom skijanju to su ostvarili Sailer i Killy), jedina žena s četiri olimpijska zlata, tek druga skijašica (Kronberger), koja je uspjela pobijediti u svih pet disciplina u jednoj sezoni, jedina koja je osvojila svjetsko zlato u kombinaciji s najboljim vremenima i spusta i slaloma, vlasnica pet svjetskih medalja i svih pet je zlatno...

Triput je Janica osvajala veliki Globus, tri puta podizala je i slalomski, a kombinacijske nema u svojoj vitrini samo zato što se u njezino vrijeme nisu dodjeljivali.

Ivica je svoju posebnu priču ispričao u sezoni 2010/11, priču u koju je ugradio čak 999 bodova u siječnju, nikad nitko nije osvojio toliko u jednom mjesecu. Skijaš koji je najuspješniji po broju postolja na švicarskim utrkama, u konkurenciji svih Švicaraca, Austrijanaca, Talijana, Amerikanaca... Skijaš koji ima najviše postolja u Kitzbühelu i Wengenu, na kultnim utrkama Svjetskog kupa.

Ivica je i pobjednik s najvećim startnim brojem u slalomu u Svjetskom kupu - 64. Osvojio je čak četiri olimpijska srebra, ima svjetsko zlato u slalomu, svjetsko srebro u kombinaciji i svjetsku broncu u super G-u,

U povijesti Svjetskog kupa velike Globuse osvajali su samo sestra i brat Wenzel i sestra i brat Kostelić. Kostelići će danas biti u Bakačevoj, a niz stazu u centru Zagreba s njima će se spustiti i Andreas Wenzel.

- Mislim da je genijalna ideja tako nešto napraviti u centru grada, bit će zabavno i lijepo i na efektan način će se obilježiti ta velika proslava. No, za mene je još važnije ono što će biti poslije, a to je da će ta staza sljedećih desetak dana ostati za klince, koji će se tako moći susresti sa zimskim radostima u centru velegrada, što mislim da nema ni jedan grad u svijetu - rekla je Janica.

A koga bi izabrala kao najveće u 50 godina Svjetskog kupa?

- Stvarno je teško odabrati jer je kroz skijašku povijest bilo iznimno puno velikana. No, moj veliki uzor uvijek je bila Pernilla Wiberg, dok bih kod skijaša izabrala Kjetila Andrea Aamodta.

Ivica Kostelić još skija jer teško mu se odijeliti od najveće ljubavi, ali skijat će i među legendama na utrci od katedrale do Manduševca.

- Bit će se jako zanimljivo spustiti u samom centru grada, mislim da se to ne može nigdje doživjeti.

A kod odabira najboljih svih vremena opredijelio se za dva imena.

- Kod skijašica bih se odlučio za Petru Kronberger zato što je u jednom trenutku karijere spustila FIS bodove u svim disciplinama na nulu, dok je kod skijaša to Marc Girardelli. Vozio je sve discipline, ima pobjede u svim disciplinama i označio je svjetsko skijanje.

Linker
20. travanj 2024 09:40