Screenshot YouTube
NAJVEĆA SVJETSKA UTRKA

KAOS U ALPAMA: UZ POMALO APOKALIPTIČNE SCENE PREKINUTA 19. ETAPA TOUR DE FRANCEA Julian Alaphilippe ostao bez Žute majice

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 26. srpanj 2019. 23:41

Dan je počeo loše za Francuze, odustajanjem Thibauta Pinota, ali to je bio samo mali dio onoga što ih je čekalo na 89. kilometru i kreiralo potpuni kaos na najvećoj svjetskoj utrci.

U završnici uspona na najviši vrh ovogodišnje utrke, na od 2.774 metara visok Col d’Iseran, Kolumbijac Egon Bernal, koji je bio drugi u ukupnom poretku iza Juliana Alaphilippea, očito je dobio dozvolu svoje momčadi (Ineos) da krene u napad i on je to briljantno učinio. Dok je Alaphilippe gubio vrijeme i usporio, Bernal je na vrh stigao prvi s dvije minute prednosti nad Francuzom, te još dodatnih osam sekundi bonifikacije.

Već je tada preuzeo Žutu majicu u virtualnom poretku budući da je prije etape zaostajao minutu i pol, ali onda je uslijedila nova drama. Nevezana doduše za vozače i zbivanja u pelotonu već vezana uz meteorologiju. Srećom, organizatori Toura su brzo reagirali, jer situacija je bila apsolutno kaotična.

Ostali zbunjeni

Naime, dok su vozači bili na spustu s Col d’Iserana i jurili prema sljedećem, posljednjem usponu 19. etape, utrka je zaustavljena. Razlog su bile nemoguće vremenske prilike koje haraju cijelom Europi, pa i francuskim Alpama.

Dok se dan ranije Francuska pržila na temperaturi i do 40 stupnjeva, sada se u blizini poznatog skijališta Val d’Iserea spustila snježna oluja! Tuča je zatrpala cestu koja vodi preko posljednjeg uspona od sedam kilometara do cilja etape, ceste su se učas zabijelile, ali ni to nije vjerojatno glavni razlog prekida etape.

Jer dogodio se i veliki odron zemljišta, kamenje se s brda u mješavini s blatnjavom masom kao lavina sručilo preko ceste i to još na onome suhom dijelu prije uspona, a to je naravno bilo nemoguće očistiti. Da se radilo samo o snježnoj oluji i tuči, to bi možda i uspjeli maknuti s ceste, jer su odmah krenule ralice, ali dopustiti nastavak utrke na ovom suludom spustu gdje iza svakoga ugla vreba opasnost bilo bi preopasno. Jer neke su scene djelovale i pomalo apokaliptički...

Cycling - Tour de France - The 126.5-km Stage 19 from Saint-Jean-de-Maurienne to Tignes - July 26, 2019 - The convoy makes its way to the finish line as a fire truck is parked in the snow, after the race was stopped. REUTERS/Christian Hartmann - RC1A13CBF940
REUTERS/Christian Hartmann

I zato su u direkciji Tour de Francea donijeli odluku da se 19. etapa prekine, a da se prihvate vremena koja su ostvarena na vrhu Col d’Iseranu.

​To je naravno zbunilo mnoge, neki nisu vjerovali i poput Rigoberta Urana nastavili jurnjavu, ali su ga uspjeli zaustaviti i uvjeriti da od utrke više neće biti ništa.

​Jedan od onih koje je ova odluka možda i najviše pogodila bio je vodeći u ukupnom poretku Julian Alaphilippe, koji je čini se, izgubio ne samo vodstvo, nego najvjerojatnije i utrku. Francuz se inače spušta poput vjetra i u jednom dijelu spusta s Col d’Iserana je već smanjio zaostatak za Bernalom, međutim dogodilo se ono što su neki novinari zlurado priželjkivali. Naime, od početka Toura su tvrdili da Alaphilippe neće izgurati Alpe i da će mu one presuditi, a to se na kraju dogodilo. Makar na potpuno neočekivan način.

No, na koncu je ipak uz osmijeh ušao u automobil i shvatio da bi nastavak utrke vodio prema uzaludnoj utrci.

- Svi smo u istoj situaciji. Ja sam dao svoj maksimum i ne žalim što je ovako završila etapa. Mislim da ne mogu vratiti Žutu majicu, ali objektivno nosio sam je i više nego što sam mislio da hoću - rekao je Francuz.

Cycling - Tour de France - The 126.5-km Stage 19 from Saint-Jean-de-Maurienne to Tignes - July 26, 2019 - Team INEOS rider Egan Bernal of Colombia reacts after confirmation that he will be the new yellow jersey. REUTERS/Christian Hartmann - RC1BA445A230
REUTERS/Christian Hartmann
Egan Bernal

Francuski crni niz

​Ako poredak ostane isti i nakon današnje, 20. etape onda će Kolumbija prvi puta imati pobjednika Tour de Francea i teško je reći da Egan Bernal to nije zaslužio. Naime, ima i onih koji su uvjereni da bi regularnim okolnostima, da nije bilo tuče, snijega, leda i odrona, Bernal još i povećao prednost na posljednjem usponu.

Kako god, danas će Žutu majicu nositi 22-godišnji Kolumbijac iz momčadi Ineos, a čini se da svi pa i oni u momčadi, smatraju da je upravo Bernal legitimni nasljednik lanjskog pobjednika Gerainta Thomasa.

I tako, nešto manje od 24 sata dijeli nas od pobjednika jednog od najzanimljivijih i najdramatičnijih Tourova posljednjih godina. Istina, do kraja su ostale dvije etape, ali je posve izvjesno da će onaj koji ostane prvi nakon današnje ostati i prvi ukupno, jer u Parizu se posljednje dana vozi parada i za etapnu pobjedu ne za ukupnu.

Francuzi će, pak, čini se nastaviti crni niz i proširiti tu rupu u kojoj od 1985. i velikog Bernarda Hinaulta nisu imali pobjednika Tour de Francea.

Prije svih drama s vremenom, na 36. kilometru su se biciklisti i momčadski kolege tapšanjem po ramenima oprostili od jednog od favorita za ukupnu pobjedu, Francuza Thibauta Pinota.

Jer u suzama je stao na cesti, spustio s bicikla i trenutak kasnije ušao u momčadski automobil i odustao. Ukupno četvrti put, događalo se to 2013. pa 2016. i 2017. i sada, kada je figurirao kao možda i najveći favorit za naslov.

​Novinari su ostali šokirani, grozničavo su tražili razlog odustajanja, a to je bila dobro čuvana tajna. Naime, prije dva je dana Pinot izbjegao sudar i da bi izbjegao vozača ispred sebe ozlijedio je butni mišić tako što je njime udario u upravljač bicikla. Bolovi su u međuvremenu bili sve jači, preko noći nepodnošljivi i Pinot je, nažalost, nakon 30-ak kilometara shvatio da neće moći nastaviti i prihvatio tužan kraj. (nb)

19. ETAPA (Saint Jean de Maurienne - Col d’Iseran, 88,5 km):

1. Bernal (Kol/Ineos), 2. S. Yates () +5.0, 3. Barguil (Fra/Arkea Samsic) +41.0, 4. De Plus (), 5. Kruijswijk (Niz/Jumbo Visma), 6. Thomas (VB/Ineos) svi +50.0... 14. Alaphilippe (Fra/QuickStep) +2:07...

UKUPNO: 1. Bernal (Kol/Ineos), 2. Alaphilippe (Fra/QuickStep) +45.0, 3. Thomas (VB/Ineos) +1:03, 4. Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma) +1:15, 5. Buchmann (Njem/BORA) +1:42...

Linker
19. travanj 2024 20:52