REUTERS
TAKO BLIZU BRONCE

KOLO SREĆE SE OKRENULO U JEDNOJ OD NAJUZBUDLJIVIJIH UTRKA Najbolji na svijetu Martin Fourcade u foto-finišu osvojio drugo zlato, Fak ipak nije uspio

Piše: HinaObjavljeno: 18. veljača 2018. 15:11

Najbolji biatlonac svijeta Francuz Martin Fourcade u iznimno uzbudljivoj završnici utrka na 15 km s masovnim startom nadmašio je Nijemca Simona Schemppa u foto-finišu i tako osvojio svoje prvo olimpijsko zlato u ovoj disciplini, što mu je drugi trijumf na ZOI u Pjongčangu, a ukupno četvrto najsjajnije odličje na olimpijskim igrama u karijeri.

U borbi za brončano odličje Norvežanin Emil Hegle Svendsen nadmašio je Nijemca Erika Lessera, dok je bivši hrvatski olimpijac Jakov Fak, koji nastupa za Sloveniju, uz jedan promašaj završio na desetom mjestu sa 36.1 sekundom zaostatka za pobjednikom.

Niti jedan od trideset biatlonaca koji su se natjecali u ovoj utrci nije uspio završiti natjecanje bez ijednog promašaja, a Fourcade je do zlata stigao s jednim promašajem na prvom gađanju u ležećem stavu i posljednjim promašenim metkom u stojećem stavu. Schempp je promašio jednu metu, na posljednjem gađanju u stojećem stavu.

U uzbudljivom finišu Fourcade je na spustu u ciljnu ravninu osigurao bolju poziciju za završni sprint, no borbeni 29-godišnji Nijemac je izgubio utrku na 'uklizavanju' u cilj, u kojem ga je 29-godišnji Francuz pobijedio za desetak centimetara, odnosno za pola skijaške cipele.

Tako je Fourcade nakon obranjenog naslova iz Sočija u dohvatnoj utrci, uspio osvojiti zlatnu medalju i na 15 km s masovnim startom, disciplini u kojoj je do sada imao dva srebrna olimpijska odličja. Francuz sada ima šest olimpijskih medalja u kolekciji: četiri zlata i dva srebra. Od pojedinačnih olimpijskih naslova nedostaje mu još samo onaj iz sprinta, u kojem mu je najbolji plasman 6. mjesto iz Sočija.

Jakov Fak je nakon srebra u pojedinačnoj utrci na 20 km imao priliku za novu medalju, ali ga je iz igre izbacio promašaj na trećem gađanju. Da je Mrkopaljac bio bez pogreške, kao u individualnoj utrci, mogao je u nedjelju konkurirati za barem za broncu.

Pobjednik individualne utrke Norvežanin Johannes Thingnes Boe osvojio je tek 16. mjesto u masovnom startu, nakon što je na drugom gađanju u ležećem stavu imao tri promašaja.

Biatlon (m), 15 km - masovni start

1. Martin Fourcade (Fra) 35:47.3 (2 promašaja)

2. Simon Schempp (Njem) 35:47.3 (1)

3. Emil Hegle Svendsen (Nor) 35:58.5 (2)

4. Erik Lesser (Njem) 35:58.9 (2)

5. Benedikt Doll (Njem) 36:06.1 (1)

6. Julian Eberhard (Aut) 36:18.0 (3)

7. Erlend Bjontegard (Nor) 36:19.4 (2)

8. Tarjei Bo (Nor) 36:21.9 (3)

9. Jesper Nelin (Šve) 36:21.9 (2)

10. Jakov Fak (Slo) 36:23.4 (1)

...

Ukrajinac Abramenko najbolji u akrobatskim skokovima

Ukrajinski skijaš Oleksandr Abramenko osvojio je zlatno olimpijsko odličje u akrobatskim skokovima, nakon što je u finalnom, trećem skoku zaradio 128,51 bodova, samo 0,46 više od drugoplasiranog Kineza Jia Zongyanga, dok je brončno odličje pripalo Rusu Iliji Burovu.

Nedjeljno finalno natjecanje sastojalo se od tri serije. U prvoj je sudjelovalo 12 skijaša, a najlošija trojica nisu nastavila natjecanje. U prvoj seriji najbolji je bio Kinez Qi Guangpu, koji se potom našao među trojicom najlošijih u drugoj seriji i tako ispao iz borbe za odličja.

U drugoj seriji je Kinez Jia Zongyang izveo najbolje ocijenjeni skok finalnog natjecanja (128,76) koji bi mu donio zlato da ga je na isti način uspio ponoviti u trećoj seriji. Kinez je ostao posljednji na zaletištu i na kraju se morao zadovoljiti srebrom, čime je popravio svoj plasman iz Sočija, gdje je osvojio broncu.

Rus Ilia Burov, koji je jedva prošao u završnu seriju, osvojio je svoje prvo olimpijsko odličje. Zanimljivost natjecanja je šesto mjesto Bjelorusa Stanislaua Hladčenka, čime je prekinut niz bjeloruskih odličja u ovoj disciplini koji je trajao od Lillehammera 1994. godine, kad su se akrobatski skokovi prvi put našli u olimpijskom programu.

Skijanje slobodnim načinom (m), akrobatski skokovi

1. Oleksandr Abramenko (Ukr) 128,51 bod

2. Jia Zongyang (Kina) 128,05

3. Ilia Burov (OSR) 122,17

4. Pavel Krotov (OSR) 103,17

5. Olivier Rochon (Kan) 98,11

6. Stanislau Hladčenko (Bje) 92,61

Linker
20. travanj 2024 00:24