Ostali sportovi

Mario Matt potukao konkurenciju, ozlijeđeni Kostelić 27, Šamšal izletio!

AUTOR:
 • Hrvoje Slišković

 • OBJAVLJENO:
 • 15.12.2013. u 09:10

 • U ruletu veterana na slalomskoj stazi u Val d`Isereu kuglica se nije zaustavila na Ivičinom broju. Mario Matt (34) je postao najstariji slalomski pobjednik u Svjetskom kupu, Patrick Thaler (35) najstariji koji se ikada popeo na postolje, dok je Kostelić opterećen bolnim leđima završio na diobi 27. mjesta. Mogao je to biti, iz hrvatske perspektive, i slalom Dalibora Šamšala (19. nakon prve vožnje), ali je u drugoj završio u snijegu.

  Kostelić i dalje ima problema s leđima, a između dvije vožnje bilo je premalo vremena da bi ga se osposobilo odnosno barem vratilo u stanje u kakvom je bio jutro uoči utrke kada je definitivno odlučio da će startati. I u prvom laufu se vidjelo da je njegovo tijelo u lošem stanju. Veliku pogrešku na sredini stazi ispravio je dovoljno brzo da ne promaši sljedeća vrata, ali presporo da ne upao u veliki vremenski zaostatak. U danima kada je zdrav (onoliko koliko može biti zdrav) Ivica ili ne bi pogriješio ili bi se spasio s manjim zaostatkom od +1.79 koji ga je bacio na 20. mjesto nakon prve vožnje.

  Pred Ivicom i njegovom ekipom su teški sati i dani. Trebali dobro odvagnuti isplati li se nastaviti s karavanom Svjetskog kupa koja seli u Val Gardenu (spust i super-G) ili uzeti nekoliko dana za oporavak tijela pa se utrkivanju vratiti u nedjelju kada je na rasporedu veleslalom u Alta Badiji. Ili što se čini još boljim rješenjem, pauzirati od natjecanja sve do novogodišnjeg paralelnog slaloma u Münchenu. Tada bi imao dovoljno vremena za tretmane kod dr. Egića u Daruvarskim toplicama, rehabilitaciju i mini-pripreme za svoj najdraži siječanj te posljednje Zimske olimpijske igre koje u Sočiju počinju 7. veljače. Ovako, ozljeda mu je oduzela priliku da na vikendu u Francuskoj napravi značajan iskorak u ukupnom i slalomskom redoslijedu jer su glavni konkurenti imali problema. Ligety i Svindal su ispali u veleslalomu, a Hirscher previše griješio u slalomu pa je ostao bez druge vožnje i prekinuo niz od 12. slalomskih utrka na postolju.

  Osim što mu je koljeno izmučeno brojnim operacijama i cjelokupno Ivičino tijelo je potrošeno, posebno su leđa izranjavana. Na naplatu, ali onu neželjenu, dolaze desetljeća treniranja po najtežim vremenskim uvjetima i utrkivanja po ledenim i grbavim stazama. Kostelić je najstariji stanovnik Svjetskog kupa koji nastupa na svim utrkama. Jasno, ima i starijih, ali oni se ne troše i ne iscrpljuju svoje tijelo poput Ivice. Najbolji je primjer Mario Matt.

  Bivši svjetski prvak je sedam i pol mjeseci stariji od osvajača velikog globusa iz 2011. godine, ali u posljednje tri godine vozi jedino slalome. Rođen je 9. travnja 1979., a Ivica Kostelić 23. studenog iste godine. Desetak utrka po sezoni ostavlja dovoljno vremena za regeneraciju pa je tako jučer postao najstariji slalomski pobjednik, prvi 34-godišnjak. Dosadašnji rekorder bio je 33-godišnji Norvežanin Jagge. Matt je posljednji put slavio u ožujku 2011. u Kranjskoj Gori, a 14. pobjedom se izjednačio s Raichom na petom mjestu vječne liste slalomaša. I 35-godišnji Patrick Thaler se jučer upisao u knjige rekorda. Talijan rođen 23. ožujka 1978. postao je najstariji slalomaš na pobjedničkom postolju.

  Povijest je mogao dohvatiti i Dalibor Šamšal. Riječanin je u prvoj vožnji pokazao je lice s treninga (stotinki brži od Kostelića), a u drugoj ono iz Svjetskog kupa ‡ pogriješio i pao. *