Ivo Ravlić/Cropix
FANTASTIČAN NIZ

MATEA JELIĆ OSIGURALA NASTUP NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U TOKIJU Srebrom na Grand Prixu u Moskvi do povijesnog uspjeha

Piše: HinaObjavljeno: 07. prosinac 2019. 13:27

Hrvatska reprezentativka u taekwondou i članica splitskog TK Marjan 21-godišnja Matea Jelić postala je prva Kninjanka u povijesti koja je izborila plasman na olimpijske igre, a nastup u Tokiju 2020. godine izborila je zahvaljujući osvajanju srebrnog odličja u kategoriji do 67 kg na Grand Prix Finalu u Moskvi.

Na finalnom turniru Grand Prix serije pravo nastupa imalo je samo 16 najbolje plasiranih boraca u olimpijskim kategorijama, a Matea je za osvajanje drugog mjesta zaradila 48 bodova i time skočila na treće mjesto olimpijske rang-liste. Najboljih pet natjecateljica i petorica natjecatelja u svakoj od četiri olimpijske kategorije (po jedan predstavnik i predstavnica svake države) imaju pravo nastupa na olimpijskom turniru.

Na putu do finala Matea Jelić je u posljednjoj sekundi prve borbe zadala odlučujući udarac neugodnoj Kazahstanki Tursunkulovoj za pobjedu 10-8, u četvrtfinalu je pobijedila trostruku prvakinju Europe Lauren Wiliams na zlatni bod (34-32), dok je u polufinalu bila bolja s bodom prednosti (8-7) od Francuskinje Magde Wiet Henin, osvajačice tri europske i jedne medalje sa svjetskih prvenstava.

U nedjeljnom finalu je 21-godišnja Kninjanka u neizvjesnoj borbi poražena sa 14-15 od Ruth Gbagbi iz Obale Bjelokosti, svjetske prvakinje i brončane s Olimpijskih igara 2016.

Matea je nakon ovogodišnjeg nesretnog poraza u zadnjoj sekundi borbe za medalju na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru napravila fantastičan niz vrhunskih rezultata osvajanjem zlata na Grand Prix natjecanju u Rimu, srebra u Chibi te bronce na Europskom prvenstvu u Bariju.

Na korak do plasmana na OI u Tokiju je i Toni Kanaet (TK "Marjan"), koji je šesti na olimpijskoj rang-listi u kategoriji do 80 kg, a u Moskvi ga je u četvrtfinalu zaustavio prvorangorani Rus Hramtcov. Upravo bi Hramtcov mogao pomoći Kanaetu da preko olimpijske rang-liste osigura nastup u Tokiju, ostane li na vrhu rang-liste po rezultatima na Grand Slam turnirima u posljednje tri godine, što će biti poznato nakon posljednjeg natjecanja ove kategorije u kineskom Wuxiju. Hramtcov bi u tom slučaju ostvario plasman po tom kriteriju, čime bi se automatski otvorilo mjesto za šestoplasiranog s olimpijske rang-liste, Tonija Kanaeta, što bi za njega bio velik rezultat nakon svih tegoba koje su ga mučile u posljednjih godinu dana.

Naime, prošle sezone je propustio dva Grand Prixa natjecanja zbog mononukleoze, na Europskom prvenstvu je slomio prst na ruci i s tom se ozljedom borio u Parizu, Izraelu i Dublinu da bi u Moskvi u 1. kolu deklasirao pobjednika Grand Prixa iz Sofije Jordanca El Sharabatija prekidom pri vodstvu 20 razlike.

U četvrtfinale kategorije do 49 kg probila se članica zagrebačkog TK "Osvit" Kristina Tomić, koja je prvo pobijedila Turkinju Agris sa 22-14, da bi u borbi za polufinale tijesno izgubila od Srpkinje Tijane Bogdanović (7-6).

Iva Radoš iz zagrebačkog Metalca zaustavljena je od olimpijske pobjednice (2012.) Srpkinje Milice Mandić u 1. kolu kategorije iznad 67 kg, kao i Nikita Glasnović iz splitskog TK "Marjan", koju je u kategoriji do 57 kg pobijedila američka reprezentativka Anastasija Zolotic.

Lovre Brečić (TK "Marjan") nije mogao dalje od 1. kola kategorije do 68 kg, a pobijedio ga je Brazilac Ponte.

Linker
25. travanj 2024 18:29