Dragan Matic / CROPIX
NOVO LICE NA KLUPI

MEDVJEDI OPET U EBEL-U: ZAGREBAČKI KLUB OTVARA SEZONU U 'STAROM DRUŠTVU' 'Tata radi u NHL-u, ali bio je sretan kada sam dobio posao u Zagrebu'

zagrebački klub otvara sezonu u ‘starom društvu’,
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. rujan 2017. 19:20

U dan točno četiri i pol godine od svoje posljednje utakmice u EBEL-u Medveščak se vraća u natjecanje Austrijske lige, koja je s vremenom prerasla u regionalnu. Posljednju su utakmicu u prvom EBEL mandatu igrali 8. ožujka 2013. protiv Red Bulla u Salzburgu, prvu u drugom igraju danas, 8. rujna 2017. protiv VSV-a u Villachu.

Medvjede će s trenerske klupe povesti Connor Cameron, Kanađanin kojem će ovo biti prvi posao u ulozi glavnog trenera.

- Krajem prošle sezone odradio sam nekoliko utakmica KHL-a, ali ovo je prvi puta da sam od starta sezone glavni trener - reći će Cameron.

Nisam diktator

- Osjećaj je, jasno, nešto drukčiji, ali za ovo sam se pripremao cijelu karijeru. Bio sam dugo, od 2010. pomoćnik, pa vjerujem da će tranzicija biti lagana.

Ono što odmah upada u oči kod Camerona su njegove godine. Tek su mu 32, u momčadi ima petoricu igrača koji su stariji od njega. To neće biti problem kod uspostave trenerskog autoriteta u svlačionici?

- Ne, ne bojim se da ga neću imati. Autoritet dolazi od toga da svaki dan pokazuješ da znaš što radiš i o čemu govoriš, da imaš odgovore koje igrači traže, da donosiš prave odluke za momčad i kad je tako, onda nije teško izgraditi međusobni odnos te steći poštovanje i povjerenje igrača. Uostalom, ne vidim trenerski posao kao diktaturu, već više kao demokraciju. Eto, nekad je i u ratu general mlađi od svojih vojnika i nije to neki “big deal”. Ili, recimo, moj brat, koji ima 27 godina, a doktor je i svaki dan su mu u rukama ljudski životi i nitko ga ne pita za godište.

Connorov otac Dave također je hokejaški trener i to sa zavidnom biografijom. Posljednjih šest godina je u NHL-u, prvo u Ottawa Senatorsima kao pomoćni trener, a sezonu i pol bio je i glavni trener, dok je sada asistent u Calgary Flamesima. Bio je i pomoćnik u reprezentaciji Kanade na SP-u...

Ukratko, Connor ima od koga dobivati savjete.

- Apsolutno, ako imam neko pitanje, nazovem ga, on mi dâ mišljenje, ali pušta me da odlučim sam. Ne čujemo se možda svaki, ali svaki drugi dan. Po ljeti smo dosta zajedno, igramo golf, ali stalno razgovaramo o hokeju. Nije da mi daje instrukcije, već jednostavno obožavamo hokej pa nam je to stalna tema.

Zaslužiti poštovanje

Kako je komentirao posao u Medveščaku?

- Bio je sretan. Posljednjih nekoliko sezona bio sam u nekoliko kombinacija za glavnog trenera, ali vjerojatno ih zbog svojih godina nisam dobio, no, otac je stalna podrška, zna da sam spreman za ovaj posao. Siguran je da ću dobro voditi Medveščak.

Ne može li vas ugurati u Flamese, ne biste li radije radili u NHL-u?

- Ha, ha, ha... Naš odnos je takav da me pušta da se sam borim, da se sam snađem i prođem normalan put kao i svi ostali, odnosno da se sam izgradim kao trener. On je tu sa svim savjetima i iskustvom, ali ne želi mi davati prečace u karijeri, a ni ja ne želim na temelju njega dobivati posao. Želim sam zaslužiti poštovanje.

Kod zagrebačkih navijača će ga dobiti ovisno o onom što če pokazivati “njegov” Medveščak kroz sezonu EBEL-a. Počevši od večeras (19.30) u Villachu.

- Nadam se pobjedi, jasno. Pripreme su dobro prošle i spremni smo u svakom smislu. Ne znam kamo će nas to odvesti po pitanju plasmana jer ne poznajemo ostale momčadi, nismo još ni jednu utakmicu odigrali, ali u svakoj se želimo boriti, navijačima dati razloga za slavlje. Moj je posao to omogućiti - podvukao je Cameron.

Linker
24. travanj 2024 02:58