REUTERS/Stephane Mahe
DEVETA ETAPA

NA DAN PADA BASTILLE GLEDALI SMO KLASIČAN ODMOR RATNIKA Paradnu vožnju favorita iskoristio Impey, Sagan prestigao Mercxa

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 14. srpanj 2019. 21:04

Od prvih metara devete etape Tour de Francea bilo je jasno da će se momci koji se bore za najveće pozicije u ukupnom poretku odmarati. Bio je to dan u kome se slavio francuski nacionalni praznik, Pad Bastille, dan u kojem su mnogi željeli da lokalni momak Romain Bardet odnese pobjedu, ali na kraju nisu ostali razočarani.

Naime, nakon 15 godina na Touru mjesto vodećeg i trećeplasiranog u ukupnom poretku drže dva Francuza, Julien Alaphilippe i Thibaut Pinot.
Jer kako je krenuo inicijalni bijeg od Portugalca Ruija Coste do Irca Nicolasa Rochea bilo je jasno da tih 15 momaka ne mogu ugroziti pozicije najboljih jer od svih njih najbolje pozicionirani u ukupnom poretku bio je upravo Roche, a on je zaostajao 23 minute i 14 sekundi za vodećim Alaphilippeom.

I tako se prednost vodećih množila i brzo su narasli do deset pa i više minuta. Bio je to klasičan odmor ratnika, odmor koji je najbolje iskoristio Daryl Impey, prvak Južne Afrike koji je upisao 25. pobjedu u karijeri, no iako je u dva navrata nosio Žutu majicu na Touru ovo mu je prva etapna pobjeda. Svakako i najveća.

- Znao sam da je ovo prilika koju ne bih smio ispustiti, a imao sam najbolje noge u završnici i to je presudilo. Kad smo ostali samo nas dvojica znao sam da su mi izgledi bolji.

Upravo se to dogodilo nakon što su prošli posljednji vrh uoči cilja, Impey se priključio vodećima i krenuo prema prvom mjestu u pratnji Belgijanca Tiesja Benoota. Belgijanac je bio razočaran ishodom, ali je znao što dolazi. - Pokušao sam iznenaditi Impeya jer sam znao da će u sprintu biti bolji, prvi sam krenuo, na trenutak ga prošao, ali sam ostao bez snage.

Na trećem mjestu završio je sin slavnog oca Nicolas Roche, čiji je otac Steven bio jedan od najvećih svjetskih biciklista, između ostalog i pobjednik Toura.

Ostali su došli do cilja u gotovo paradnoj vožnji. Čuvali su snagu za ono što dolazi u drugom tjednu Toura, a pozicije im ionako nitko nije mogao ugroziti, ništa se tu nije bitnoga promijenilo, nitko od favorita nije ni napredovao, a ni nazadovao. Najzadovoljniji su bili Francuzi Alaphilippe i Pinot koji polako ali sigurno figuriraju kao najveći ili jedni od favorita za ukupnu pobjedu.

Inače, ovaj dan je obilježio i jedan rekord. Do devete etape čovjek koji je najduže nosio neku majicu na Touru bio je slavni Belgijanac Eddy Merckx, peterostruki pobjednik, on je ukupno u karijeri nosio Žutu majicu 111 dana. U nedjelju ga je prestigao lovac na Zelenu majicu (ukupan broj bodova), Slovak Peter Sagan, koji ju je odjenuo 112. put. A kako je izvjesno da će tu poziciju zadržati do kraja Toura i nitko mu neće doći blizu, samo će popraviti taj rekord.

9. ETAPA (Saint Etienne - Brioude, 170 km): 1. Impey (JA/Mitchelton) 4;03:22, 2. Benoot (Bel/Lotto Soudal) u vremenu pobjednika, 3. Tratnik (Slo/Bahrain Merida) +10.0, 4. Naesen (Bel/Ag2R) +10.0, 5. Stuyven (Bel/Trek) +10.0...

UKUPNO: 1. Alaphilippe (Fra/QuickStep) 38;37:36, 2. Ciccone (Ita/Trek) +23.0, 3. Pinot (Fra/FDJ) +53.0, 4. Bennett (NZ/Jumbo Visma) +1:10, 5. Thomas (VB/Ineos) +1:12...

Linker
19. travanj 2024 11:37