Privatna arhiva
177 CENTIMETARA ČISTE SNAGE

NAJJAČI DALMATINAC! ZAMALO JE POKORIO BALKAN, BIO JE I VELIKI NOGOMETNI TALENT, A DANAS RADI U GRAĐEVINSKOJ FIRMI Zato i ne stignem češće nastupati...

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 26. veljača 2019. 09:06

Nenad Klarić (30) junak naše priče, na natjecanju u powerliftingu proteklog vikenda u Splitu, u sklopu Sajma sporta, fitnessa i rekreacije START 2019. pobijedio je podignuvši ukupno u tri discipline 615 kilograma! Natjecanje se sastoji od tri discipline - bencha, čučnja i mrtvoga dizanja u kojemu je s povučenih 265 kilograma također bio najbolji.

Nenad je visok 177 cm, a težak 98 kilograma, tako da je ušao u kategoriju do 100 kg. Natjecanje je održano s ciljem promocije toga sporta i na njemu su manje-više sudjelovali amateri, a rezultat koji je postigao Nenad respektabilan je za ovaj nivo natjecanja.

- Istina, natjecanje se deklariralo kao amatersko, i moglo bi se tako reći prema prijavljenima, jer su tu bili manje-više momci bez nekoga iskustva. Ja ni približno nisam zadovoljan rezultatom, baš sam to sa suprugom Brankom komentirao. Čak sam razočaran rezultatom. Puno bolje sam trenirao na pripremama kod kuće u garaži gdje imam sve najnužnije za powerlifting.

Privatna arhiva

Manje nastupam zbog posla

Klarić je iz Suhoga Potoka, između Splita i Omiša, u početku je bio nogometaš, igrao je na poziciji stopera, dok mu je mlađi brat Neven, koji sada igra u Orkanu, bio svojevremeno velika nada Splita na poziciji desnoga beka.

- Prije sam trenirao nogomet isto kao i brat u Dugom Ratu, bio sam stoper-radnik. Kako onda tako i sada. Kada sam upisao građevinski fakultet više nisam mogao pratiti termine treninga pa sam počeo dizati. Dok sam igrao nogomet, imao sam problema s preponama pa sam tražio statičniji sport. Mojoj građi ovo više odgovara, a važno je spomenuti da se kolege u ovom sportu natječu i do 50. godine.

Prije pet godina bio je drugi na Balkanu, a 2016. treći na međunarodnom natjecanju u Trogiru. Nenad radi u Splitu i ima dosta poslovnih obveza pa se ne stiže toliko profesionalizirati da bi nastupao na još više natjecanja.

- Stalno moram biti prisutan u tvrtki u kojoj sam voditelj građenja pa ne stižem češće nastupati. Ovaj sport je popularniji u unutrašnjosti naše države, malo je natjecanja na splitskom području. Za sada nisam odlazio na natjecanja izvan Dalmacije, ali vjerujem da će se to ubrzo promijeniti jer uživam u ozračju koje ovakva događanja donose sa sobom.

Privatna arhiva

Treniram svaki drugi dan

Klarić nema trenera, ali kaže da to nije ništa neobično u ovom sportu…

- Većina nas nema trenera, dosta informacija razmjenjujemo međusobno, svi istražuju, konstantno se educiraju i slijede primjer uspješnijih dizača.

Koliko trenirate s obzirom na posao?

- Svaki drugi dan, ovo je sport u kojemu ne možeš imati veliku količinu treninga jer je potrebno vrijeme za odmor i regeneraciju mišića kako bi na idućem treningu podigao više i bolje. Ako dižeš pod umorom, kao što se meni dogodilo na ovom natjecanju, automatski ne možeš dati najbolje od sebe.

Sigurno je i prehrana posebna za ovakve napore?

- Mora biti bogata proteinima i mastima, a po potrebi i ugljikohidratima. Proteina ima u svim vrstama mesa, pogotovo crvenoga, a tu su još posni sir i jaja. Naravno, to je sve u većim količinama.

Za kraj nam je Nenad otkrio jednu zanimljivost:

- Treniram sa suprugom Brankom, ali ona još nema hrabrosti izaći na natjecanje, iako bi ponukana ovim natjecanjem mogla dobiti na kuraži.

Linker
26. travanj 2024 22:02