USA Today Sports
PODJELA NAGRADA

NAJKORISNIJI IGRAČ NHL-A Connor McDavid izabran za MVP-a sezone, nagradu mu predao legendarni Wayne Gretzki

Piše: HinaObjavljeno: 22. lipanj 2017. 12:23

Napadač Edmonton Oilersa Connor McDavid proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) u najjačoj hokejaškoj ligi na svijetu NHL-u u protekloj sezoni, a pripadajući trofej Hart uručen mu je na svečanosti održanoj u Las Vegasu u srijedu navečer.

McDavid je u svojoj drugoj NHL sezoni bio najučinkovitiji igrač lige sa 100 bodova (30 pogodaka i 70 asistencija), a svojim je učinkom predvodio Oilerse koji su se nakon 11 godina uspjeli plasirati u doigravanje. U dobi od 20 godina McDavid je postao treći najmlađi dobitnik nagrade Hart, mlađi od njega bili su samo velikani Sidney Crosby i Wayne Gretzky, koji su obojica svoju prvu nagradu za MVP-a lige osvojili sa 19 godina.

McDavid je u glasovanju za MVP-a osvojio ukupno 1604 boda, a 147 od 167 osoba s pravom glasa dodijelilo mu je prvo mjesto. Drugi u ovom izboru bio je kapetan prvaka Pittsburgh Penguinsa Sidney Crosby sa 1104 boda (14 prvih mjesta), a treći vratar Columbus Blue Jacketsa Sergej Bobrovski sa 469 bodova (4 prva mjesta).

"Fantastično je primiti ovu nagradu iz ruku Waynea Gretzkog, najboljeg igrača svih vremena. Tako sam ponosan što igram u Edmontonu, što sam Oiler", rekao je McDavid prilikom primanja nagrade.

Nagradu Vezina za najboljeg vratara sezone očekivano je osvojio Bobrovski. U 63 odigrane utakmice 28-godišnji Rus je primao samo 2.06 pogodaka po utakmici uz postotak obrana od 93.2 posto, a njegova je momčad ostvarila 41 pobjedu s njim na vratima. Za Bobrovskog je ovo druga nagrada za najboljeg vratara u NHL-u, prvu je osvojio prije četiri godine. Drugo mjesto zauzeo je prošlogodišnji dobitnik ove nagrade Braden Holtby (Washington Capitals), a treće Carey Price (Montreal Canadiens).

Za najboljeg "rookiea" sezone (Calder trofej) uvjerljivo je izabran napadač Toronto Maple Leafsa Auston Matthews, koji je bio i prvi izbor na prošlogodišnjem "draftu". Matthews je dobio 164 od 167 prvih mjesta u ovom izboru.

Nagradu Norris za najboljeg braniča u ligi po prvi je puta u karijeri osvojio Brent Burns iz San Jose Sharksa, dok je nagradu Selke za najboljeg obrambenog igrača među napadačima osvojio Patrice Bergeron iz Boston Bruinsa.

Po drugi puta u karijeri najboljim trenerom sezone izabran je John Tortorella, aktualni strateg Columbus Blue Jacketsa. Tortorella (59) je prvi puta za trenera godine izabran još 2004. kada je vodio Tampa Bay Lightning.

Linker
19. travanj 2024 00:10