Lance Armstrong
 Lucas Jackson / REUTERS
LANCE ARMSTRONG

NAJVEĆI PREVARANT U POVIJESTI SPORTA NE KAJE SE NI ZBOG ČEGA 'Napravili smo to da bismo pobijedili. Nije bilo legalno, ali ne bih ništa promijenio'

Piše: Damjan RaknićObjavljeno: 24. svibanj 2019. 12:26

Amerikanac Lance Armstrong (47), sedmerostruki osvajač biciklističke utrke Tour de France kojemu su te titule oduzete kada je otkriveno da je ih je osvojio uz pomoć nedopuštenih sredstava, rekao je za NBCSN da po pitanju dopinga "ništa ne bi promijenio", piše The Guardian.

"Napravili smo što smo napravili da bismo pobijedili. Nije bilo legalno, ali ne bih ništa promijenio - bilo da je riječ o gubitku novaca ili bivanja nulom nakon što sam bio svačiji heroj", rekao je Armstrong u intervjuu za NBCSN.

Armstrongu je u listopadu 1996 dijagnosticiran uznapredovani rak testisa koji se proširio na njegov mozak, pluća i trbušni zid. Nakon dva mjeseca kemoteraprije, Armstrong je rak pobijedio te se ponovno vratio biciklizmu. Biciklist je potom od 1999. do 2005. godine osvojio sedam uzastopnih naslova pobjednika utrke Tour de France.

Nakon što je Međunarodni biciklistički savez prihvatio sankcije koje je Armstrongu nametnula Američka agencija protiv dopinga, titule su mu oduzete i doživotno mu je zabranjeno bavljenje biciklizmom. Amerikanac je u siječnju 2013. godine u intervjuu s Oprah Winfrey priznao da je varao. Taj ga je dopinški skandal, najveći u povijesti biciklizma, koštao i puno novaca u smislu tužbi te poništenih sponzorskih ugovora i ugleda.

"Ništa ne bih promijenio. Ne bih promijenio svoje ponašanje. Mislim, promijenio bih, ali to je duži odgovor. Primarno, ne bih promijenio lekcije koje sam naučio. Te lekcije ne bih naučio da se nisam tako ponašao. Ne bi me istraživali i kaznili da se nisam tako ponašao. Da sam se samo dopingirao i o tome šutio, ništa se ne bi dogodilo. Ništa. Molio sam ih da me uhvate, tražio sam ih da krenu za mnom. Bio sam laka meta", rekao je Armstrong u intervjuu koji će se iduće srijede emitirati u specijalnoj emisiji "Lance Armstrong: Iduća etapa".

Linker
17. travanj 2024 17:34