Francois Nel Getty Images
ISPISAO POVIJEST HR SPORTA

'NAKON 2,5 GODINE NAPORNOG RADA OSTVARIO SAM SVOJ SAN', USRED PANDEMIJE HRVAT NAPRAVIO USPJEH KARIJERE 'Iskreno, meni bi čak i odgovarala odgoda...'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. ožujak 2020. 22:37

Hrvatska je prije tri dana dobila i 26. predstavnika (sportaša/sportašicu) za Olimpijske igre u Tokiju. Ivan Kvesić, karatist iz zagrebačkog kluba Hercegovina i službeno je temeljem rankinga Međunarodnog karate saveza izborio Igre.

On je, naime, temeljem bodova, u prvih pet boraca olimpijske kategorije iznad 75 kg. Budući da je zbog koronavirusa odgođeno Europsko prvenstvo koje se trebalo održati u glavnom azerbajdžanskom gradu Bakuu, podvukla se crta i... Ivan je u Tokiju!

Dobro, trenutačno nije ondje već u Hercegovini, ali zanemarimo sad “sitnice”.

- Nakon dvije i pol godine rada, truda natjecanja i treninga. Nakon 20 međunarodnih turnira, europskog i svjetskog prvenstva, te 18 turnira Svjetske lige, eto me napokon među dvojicom u poluteškoj kategoriji, a što me odvelo u olimpijsku kategoriju iznad 75 kilograma. Malo je reći da sam ponosan i sretan. No, sad tek posao počinje.

Zagreb, 121118.
Hotel Panorama.
Karate reprezentacija odrzala konferenciju za novinare nakon povratka sa SP-a u Madridu gdje je Ivan Kvesic osvojio zlatnu medalju.
Na fotografiji: Ivan Kvesic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Tako zbori Ivan Kvesić koji je zajedno s bratom Anđelom u zavičaju, Širokom Brijegu odnosno okolici. Pod onim “posao tek počinje”, Ivan dakako misli na, što drugo do... trening. Samo, kako, gdje?

- U Bosni i Hercegovini je stanje potpuno isto kao u Hrvatskoj. Dakle, isto su tako zatvoreni svi sportski objekti, dvorane, sve teretane, nema jasno natjecanja...

To znamo, pa se zato i pitamo, kako i gdje onda Kvesići treniraju?

- Ma, tu mi imamo, malo se šalimo, svoj privatni sportski centar. Brat i ja imamo na raspolaganju tu neki prostor za nas, za vježbanje, mini-teretanu. Uz to, mi smo doma tu kod svojih, a to je na selu. Pokraj Širokog Brijega. Bolje onda nego da smo u gradu, usputno i doma kod svojih, a opet radimo, treniramo. Da sam ostao u Zagrebu što bih mogao? Sjesti doma. Ovo je puno bolje - veli Ivan.

Zagreb, 010419.
Hotel Panorama.
Konferencija za medije Hrvatskog karate saveza povodom osvajanja medalja na Europskom prvenstvu u Guadalajari, Spanjolska,od 28. do 31. ozujka.
Na fotografiji: Ivan i Andjelo Kvesic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Sparing s bratom

Tri u jedan, bravo. Ivan Kvesić je plasmanom na Igre u Tokiju, osim što je postao trenutačno po evidenciji HOO-a 26. naš sportaš, ujedno je ispisao i povijest. On je prvi hrvatski karatist-olimpijac u povijesti. E sad, jedino što je dvojbeno... kada će Igre?

- Znate što, kad god, ali ja sam unutra, ha ha. Mislim da će se Igre svakako održati, pitanje je možda samo kada. Međutim, meni je velika zadovoljština već sama ta činjenica da sam se riješio neizvjesnosti, osigurao plasman na Igre.

U redu, postoji dakle ta mini-teretana, neki nužni uvjeti za rad. Međutim, nedostajat će sparing-partneri, pretpostavljamo?

- U ovom još trenutku, nekih mjesec dana mislim, čak i ne. Sada radim na kondiciji i teretani baš. Osim toga tu je i brat Anđelko, pa treniramo skupa. Vidjet ćemo kasnije što ćemo sa spariranjem.

Možda tu posluži upravo i Anđelko koji, na njegovu žalost zbog brata ne može na Igre. Naime, obojica su ista olimpijska kategorija, a iz iste države može samo po jedan u kategoriji. Ivan se inače natječe u poluteškoj (do 84 kg), a Anđelo u teškoj (iznad 84 kg). Međutim, na OI postoje tri kategorije - do 67, do 75 i iznad 75 kg.

Siroki Brijeg, 26.11.2017.
Karate turnir 7. Hercegovina Open
Hrvatski reprezentativac Ivan Kvesic
Snimio: Miljenko Karacic
Miljenko Karacic

Među najmlađima

- Olimpijska kategorija povoljna za nas obojicu je iznad 75 kg. Ja još i skidam do 75, koji kilogram više, ali više od toga ne mogu. Zato nije postojala opcija da netko od nas dvojice ode u kategoriju još nižu - pojašnjava Ivan Kvesić.

Inače, naš povijesni prvi karatist-olimpijac je ovog trenutka jedan od dvojice najmlađih iz ovog sporta koji se plasirao u Tokio. Ivan i Francuz Steven Davosta imaju tek po 23 ljeta. Kada smo već kod Tokija, što Ivan veli za njih, odnosno bi li ih trebalo odgoditi?

- Ovisi koliko odgoditi. Mislim da bi ih trebalo održati ove godine, ali da se možda malo, koji mjesec odgodi... Meni bi osobno čak i odgovaralo jer ove sam godine imao i problema s ozljedom, pa nisam dva tjedna “u komadu” trenirao. Meni bi odgoda odgovarala i s te strane - iz Hercegovine poručuje naš najbolji karatist, prvi hrvatski olimpijac iz ovog sporta, Ivan Kvesić.

Linker
19. travanj 2024 21:59