REGIONALNA LIGA

FOTO: VELIKI TROFEJ JE KONAČNO U ZAGREBU! VEĆ DUGO NETKO NIJE OVAKO NADIGRAO MOĆNI JUG Mladost u fantastičnom finalu prvi put osvojila Jadransku ligu!

Prvi put u 11 godina postojanja Jadranske odnosno Regionalne lige, trofej pobjednika ide u Zagreb!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. travanj 2019. 20:30

MLADOST JUG CO 13:12 (3:0, 4:4, 4:2, 2:6)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Gledatelja 400. Suci: Štampalija (Šibenik) i Putniković (Srbija). Opunomoćenik: Bebić (Split).

MLADOST: Marcelić (9 obrana), Radu 2, Miloš 3, Čagalj 1, Ćuk 2, Petković 1, Anzulović, Lazić 1, L. Bajić 1, Biljaka 1, Buljubašić 1, Fabris, Jurlina, Herceg. TRENER: Zoran Bajić

JUG CO: Popadić (6 obrana), Macan, Fatović 3 (1), Lončar 1, Joović, Garcia 2, Lozina, Merkulov, Kržić, Žuvela, Benić 5, Papanastasiou 1, Vukojević (2 obrane), Čulina. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

PETERCI: Mladost -, Jug CO 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Mladost 13, Jug CO 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Buljubašić (27), Čagalj (28), Macan (29), Biljaka (31). ŽUTI KARTON: trener Kobešćak (17), trener Bajić (21).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mladost 6-11 (54%), Jug CO 5-12 (41%)

Nakon punih 7 i pol godina vaterpolisti Mladosti su osvojili su neki trofej, budući je zadnji uz Savu sletio još davne 2011, u prosincu. (Hrvatski kup). Žapci su briljantnom igrom potpuno 'slomili' suparnika, čak i vrlo uvjerljivo iako konačan rezultat vara. Naime, Mladost je povela 4:0, a u zadnjoj četvrtini su Zagrepčani čak imali i 7 golova prednosti (13:6)! Tolika je bila razlika u kvalitativnoj izvedbi ovih dviju momčadi u finalu..

Uistinu je u sportu nepisano i općepoznato pravilo kako u finalu favorita nema. I još jedno. Ukoliko se igra samo jedna utakmica, ukoliko se trofej odlučuje u samo jednoj, tada i momčad koja je na papiru slabija ima puno veće izglede za pobjedom.

Početak je u potpunosti pripao Žapcima. Kako napadački, tako i obrambeno. Istina da se Zagrepčani nisu mogli pohvaliti osobitim igračem više u početku (0-3), ali zaustavljen je još bolje Jugov udio u tom dijelu (0-4 u prve dvije četvrtine). Međutim, Marcelić je nastavio sa sjajnim obrambenim izdanjima iz polufinala, da bi u napadu Žapci kažnjavali svaku pogrešku, defanzivno kašnjenje Gospara, a toga je u finalu bilo podosta s dubrovačke strane. To su koristili šutevima izvana Buljubašić, pa s 2 metra Radu, pa opet izvana Čagalj. Nakon 8 minuta 3:0 za Mladost. Iznenađujuće, malo šokantno, ali daleko još od odluke. No, kada je Ćuk četiri minute prije kraja druge dionice pogodio za 4:0... e, tada je već vrag odnio šalu za jugaše, odnosno Žapci su itekako pokazali zube. Nadovežemo li na ovo i nesigurnost Popadića na golu, očajnog igrača više Gospara, njihovu tromost u napadu... trofej je bivao iz minute u minutu sve bliži ostanku u Zagrebu.

Uostalom, puno će sigurno reći i podatak da je Jug CO prvi gol postigao tek nakon 12 minuta igre (Benić)! Štoviše, u biti je potpunog potonuća Juga CO već u poluvremenu spasio upravo branič gostiju Hrvoje Benić. Iako mu je primarna igra u obrani, ovaj i inače izvrstan šuter je samo u drugoj četvrtini postigao čak 3 pogotka. Bez Benića bi doista utakmica bila i ranije odlučena, iako je i ovako Mladost sa svakom novom minutom samo uvećavala prednost. U drugoj dionici je održavala tri gola viška. Treća je već u potpunosti otvorila pukotine u Jugovoj obrani koje su se pretvorile u rupe, a takvim ih je učinila zagrebačka momčad. Upravo u toj četvrtini Mladost je ne samo ponovila 4 gola plusa (Lazić za 8:4) već su otišli i na 5 razlike (Biljaka za 10:5), pa onda i 6 razlike (11:5 Petković).

U samom otvaranju zadnje četvrtine uočavamo zanimljiv detalj. Trener Juga CO Vjekoslav Kobešćak je sjeo na klupu, prvi napad Mladosti je jednostavno presjedio. Očito pomiren s vrlo izvjesnim porazom. Dojam koji je pojačan golovima Radua i Miloša za 13:6, samo 7 minuta prije kraja. Šest uzastopnih golova Juga CO nije puno moglo promijeniti.

Mladostaši su zasluženo osvojili 11. izdanje Regionalne lige u kojoj su uostalom i bili vodeći sastav od početka natjecanja, od 1. kola.

Najbolji su Radu, Marcelić i Merkulov

Prije finala, uručeni su i pojedinačni trofeji najboljima u ovoj sezoni RVL. Tako je trofej za najboljeg igrača Regionalne lige dobio centar Cosmin Radu (Mladost), za najboljeg vratara Ivan Marcelić (Mladost), a za prvog strijelca lige, Rus Daniil Merkulov (Jug CO) koji j u cijeloj sezoni, odnosno do Final Foura postigao 48 golova. (dba)

Svi pobjednici Jadranske lige

2009 Jug CO

2010 Jadran (HN)

2011 Jadran (HN)

2012 Pro Recco

2013 Primorje EB

2014 Primorje EB

2015 Primorje EB

2016 Jug CO

2017 Jug CO

2018 Jug CO

2019 Mladost

Linker
19. travanj 2024 08:41