Screenshot: Twitter

S DVIJE GODINE KAŠNJENJA

NAKON VELIKIH PROBLEMA OTVORENA 30. LJETNA UNIVERZIJADA U NAPULJU 'Moram priznati da organizacija događaja nije protekla glatko'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 04.07.2019. u 12:11

 • Na stadionu San Paolo u Napulju je u srijedu otvorena 30. ljetna Univerzijada na kojoj će od 3. do 14. srpnja nastupiti više od 8.000 sportaša iz 118 zemalja svijeta među kojima i 58 hrvatskih sportaša studenata u osam sportova.

  Univerzijada je otvorena spektakularnom svečanošću koju je osmislio kreativni direktor Marco Balich, jedan od najpoznatijih 'proizvođača' velikih događanja u svijetu, već poznat po uspješnijim olimpijskim ceremonijama, od one u Torinu 2006., do one posljednje u Rio de Janeiru 2016.

  Sudjelovalo je više od tisuću umjetnika, a poseban gost ceremonije i glavni izvođač bio je talijanski tenor Andrea Bocelli.

  Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja nosio je vaterpolist Matias Biljaka, a naši će sportaši studenti nastupiti u vaterpolu, košarci, atletici, taekwondou, judu, streličarstvu, gimnastici i ritmičkoj gimnastici.

  Među najvećim kandidatima za odličja su taekwondoašica Kristina Tomić, koja je u posljednje dvije godine osvojila dvije svjetske bronce i europsko zlato, zatim Bruna Vuletić, koja je bila europska juniorska prvakinja, a ovogodišnja je vlasnica svjetske bronce, te Lovre Brečić, prošlogodišnji osvajač europskog zlata, kao i bronce s Ljetne Univerzijade 2017.

  Kvalitetan rezultat možemo očekivati i od vaterpolista i košarkaša. U "kraljici sportova", najviše nade polažemo u bacača diska Martina Markovića, lanjskog U23 europskog prvaka te bivšeg juniorskog svjetskog prvaka, ali tu su još i predstavnici u bacanju kladiva, 400m i 400m s preponama. Od gimnastičara se ističe Leonardo Kušan, koji je na Univerzijadi 2015. u Južnoj Koreji, nosio hrvatsku zastavu na ceremoniji otvorenja.

  "Moram priznati da organizacija događaja nije protekla glatko. S dvije godina kašnjenja u pripremama na samome početku, nakon što je Brazil odustao, susreli smo se s raznim preprekama, uključujući transport, financije i sređivanje sportskih objekata, ali vjerujem i ponosno mogu reći da smo odradili dobar posao," kazao je predsjednik talijanske regije Campania, Vincenzo De Luca.

  Jedan od ambasadora Univerzijade je poznati talijanski plivač Massimiliano Rosolino, vlasnik četiriju olimpijskih medalja koji je rođen upravo u Napulju.

  "Počeo sam plivati kao mali na jednom bazenu nedaleko od mjesta gdje smo sada i upravo Napulj bio je zaslužan za to da sam kasnije postao pobjednik. Ovdje ništa ne dolazi lako, za sve je potreban dodatan trud, a upravo to napravilo je razliku da postanem borac i ne odustajem," kazao je 40-godišnji Rosolino koji je u karijeri na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, te mediteranskim igrama osvojio više od 60 medalja.

  Iz drugih medija