Hamilton i Bottas
 REUTERS/Vincent Kessler
VN FRANCUSKE

NASTAVLJA SE DOMINACIJA MERCEDESA, FERRARI PONOVNO RAZOČARAN U Francuskoj se može dogoditi velika borba, ali isključivo između i Hamiltona i Bottasa

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. lipanj 2019. 18:57

Velika nagrada Francuske teško će bitnije promijeniti odnose među momčadima u Formuli 1. Tako barem stvari stoje nakon tri službena i kvalifikacijskog treninga.

Na svima su dominirali Hamilton i Bottas, tako da će Mercedes i u ovu utrku krenuti s prve dvije stratne pozicije. Ferrari je s druge strane još jednom razočaran jer Leclerc će krenuti s treće, a Vettel tek sa sedme pozicije. Vettel je u trećoj rundi kvalifikacija imao velikih problema s bolidom, što je u mnogome utjecalo na njegov plasman, ali već i prije toga Vettel je javno rekao da Ferrari ima problema.

- Osjećaj u bolidu nije bio tako dobar, da budem iskren. Puno je posla ispred nas. Da, nadogradnje nisu kakve smo htjeli pa ćemo vidjeti što se može učiniti preko noći. Možda na trci bude malo bolje.

To malo bolje svakako neće biti dovoljno za Mercedes koji je doslovno savršen. A Ferrari to nije, što je potvrdio i Mattia Binotto, šef momčadi.

- Nije bilo savršeno. Mislim da smo donijeli neke komponente koje nam je bilo važno isprobati da shvatimo smjer kojim trebamo ići. Nešto će ostati na bolidu za ostatak vikenda, a nešto ćemo ukloniti. Prema tome – nismo otkazali cijeli novi paket ili tako nešto.

Tako ispada je je jedina nada za Ferrari, ali i ostale momčadi bila moguća kazna za Hamiltona nakon drugog slobodnog treninga. Hamilton je naime bio izgubio kontrolu nad bolidom u trećem zavoju i izašao sa staze. Prilikom vraćanja na stazu je zasmetao Maxu Verstappenu koji je bio u brzom krugu – Verstappen nije mogao uzeti idealnu putanju za ulazak te je proklizao van staze. Moguća je stoga bila kazna za h˝Hamiltona koji tada ne bi startao iz prvog reda. Međutim, suci nisu bili tog stava.

- Vozači su se složili kako situacija nije bila pretjerano opasna i kako nije donijela velik hendikep za Verstappena u ovom treningu.

Dakle, u Francuskoj se može dogoditi velika borba na samoj utrci, ali isključivo između dva Mercedesa. Bottas je ove sezone dva puta pobijedio Hamiltona, ali Lewis je slavio u zadnje tri utrke te će i u ovu ući kao favorit. Ne samo zbog prve startne pozicije...

Inače, dva vozača McLarena zauzela su peto (Lando Norris) i šesto (Carlos Sainz Jr.) mjesto na treninzima. Dakle, ima nade za McLaren.

F1 VN Francuske kvalifikacije

1. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) 1:28.319

2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 1:28.605

3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) 1:28.965

4. Max Verstappen (NIZ/Red Bull-Honda) 1:29.409

5. Lando Norris (VBR/McLaren-Renault) 1:29.418

6. Carlos Sainz Jr (ŠPA/McLaren-Renault) 1:29.522

7. Sebastian Vettel (NJEM/Ferrari) 1:29.799

8. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) 1:29.918

9. Pierre Gasly (FRA/Red Bull-Honda) 1:30.184

10. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo Racing-Ferrari) 1:33.420

Linker
19. travanj 2024 11:51