CROPIX
ZAVRŠNI TURNIR SVJETSKE LIGE

NEME VEĆE UTAKMICE: HRVATSKA SRBIJI MOŽE NANIJETI NAJTEŽI PORAZ Pune tribine Srba nama su motiv više! Ali istina da tamo baš nismo dobro prolazili

ANTE VUKIČEVIĆ Nakon prvog eurotrofeja u povijesti francuskog vaterpola, pod kapicom Marseillea, sada ide po moguću prvu medalju Barakuda u Beogradu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. lipanj 2019. 15:51

Barakude su od sinoć u Beogradu. Hrvatska vaterpolska vrsta odletjela je jučer oko 18.30 redovnim letom iz Zagreba u Beograd, gdje ih ovaj tjedana čeka završni turnir Svjetske lige. Nadmetanje koje ovaj put ima osobitu draž jer pobjednika osim zlata i novčane nagrade, čeka glavni dobitak. Bingo je naime olimpijska viza za Tokio. U redu, ne bi trebalo sumnjati da će Hrvatska doći do Japana 2020., ali učiniti to već ovog lipnja ili se za to (među ostalim) boriti sljedećeg mjeseca na Svjetskom prvenstvu ili ostaviti mogućnosti otvorene sve do proljeća sljedeće godine, nije isto, definitivno nije.

Petica sigurno nije

Hrvatski vaterpolisti imat će lagan uvod u završni turnir ili kako se službeno zove, u Super Finale Svjetske lige. Prvo suparnik, u utorak (14.00 - ArenaSport 1) je Kazahstan. Kvaliteta je takva da o suparniku nećemo, barem ne dan ranije, prozboriti ni slova. No, zato nas više zanima... Francuska.

Ne, nje nema u Beogradu, ali iz te države, odnosno njezine lige, dolazi nam jedan hrvatski reprezentativac. Ante Vukičević s Marseilleom je prošle sezone doslovno napisao povijest. Osvojili su Eurokup, drugo po važnosti klupsko euronatjecanje, odmah iza Lige prvaka. Uspjeh je to veći spomenemo li da nikad prije niti jedan francuski klub nije dospio u finale Europskog kupa u vaterpolu. Marseille ga je štoviše i osvojio, u dva susreta finala protiv Jadrana iz Herceg Novog.

- Pa... ocjena sezone ipak bi bila 4. Petica sigurno ne - za minulu klupsku sezonu će Vukičević.

Rijeka, 070418.
Bazeni Kantrida.
Hrvatska - Srbija, vaterpolo utakmica, LEN EUROPA KUP, 3. kolo.
Na fotografiji: Ivica Tucak, trener.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Čestitke Strasbourgu

Vrlo je lagano objašnjenje zašto nema petice. Marseille nije prvak Francuske, pobijedio ih je u finalu doigravanja Strasbourg, sastav nakrcan Hrvatima (trener Igor Računica, plus David Babić, Pavo Marković, Marko Bratić, Nikola Sutić i Boris Letica).

- Nama je zapravo prvi cilj bio upravo osvojiti naslov prvaka Francuske - objašnjava Ante.

- Eurokup je više bio jedan san koji smo uspjeli realizirati. Da, to stvarno jest njihov najveći uspjeh u klupskom vaterpolu. Samo... ostaje žal za izgubljenim prvenstvom koje nam je ostalo “kratko” u zbroju za dva gola razlike. Makar, iskreno čestitam i ovim putem Strasbourgu. Svaka njima čast, a mislim da smo mi nakon osvajanja Eurokupa doživjeli psihičko pražnjenje, pogotovo ti domaći dečki koji nisu naviknuli igrati toliki broj utakmica, osvajati trofeje. Tu su možda upali u zamku zadovoljstva pretkraj sezone.

Vukičević je tijekom proljeća figurao prilično visoko na popisu želja zagrebačke Mladosti za sljedeću sezonu, iako je bilo još interesa iz drugih hrvatskih sredina. Međutim, to se neće dogoditi.

Pozivnica za LP

- Dogovorili smo se sigurno za još najmanje jednu sezonu. Osobno sam jako zadovoljan, klub je uredno posložen, imaju uspjeha, ali i ambicija. Imaju i posebnu pozivnicu za Ligu prvaka, dakle i ondje ćemo nastupati. Doveli su još jednog Crnogorca, reprezentativca Uroša Čučkovića uz, prethodno, Bogdana Đurđića, a potpisali su i s ljevorukim francuskim reprezentativcem koji je igrao za Crnu Goru na SP-u u Barceloni 2013., Ugom Crousillatom - o svom će klubu u koji je došao 2017., Ante Vukičević.

Zaštita napadača

Ta je priča za ovo ljeto završena, u žarištu pozornosti je isključivo reprezentacija. I da, još nešto važno. S okončanjem klupske sezone i hanoverskog turnira Lige prvaka, u povijest su definitivno otišla dosadašnja, stara pravila vaterpola. Od Beograda pa nadalje, igra se isključivo po donekle izmijenjenim pravilima, onima koje su vidjeli i Zagrepčani u travnju na Europa kupu.

- Oni što su ta pravila donijeli, vidjelo se to u Zagrebu, donijeli su veći broj golova. Sad ćemo vidjeti i koliko brzo će se suci na to priviknuti jer je i njima to novo, kao i trenerima i nama igračima - kaže Ante.

Ta pravila prilično štite igrača...

- Štite napadača, da. Sad ćemo vidjeti kako ćemo i mi na to odreagirati. Dosta je bilo isključenja s ovim pravilima, zato ćemo i mi morati nešto izmijeniti. Mislim da ipak sada u Beogradu, barem što se naših utakmica tiče, neće biti toliko isključenja. Ideja s novim pravilima je bila izbaciti “fizički vaterpolo”, grubosti, hrvanje. Mislim da će sada ponovo do izražaja više doći tehnika obrane i napada, umijeće, malo “čistija” igra.

Motiv više

U Beogradu dosad baš nismo imali uspjeha, bilo da se radilo europskim prvenstvima, turnirima Svjetske lige, FINA, odnosno Svjetskog kupa... nije nas išlo. Je li vrijeme za prekid neugodnog niza pa osvajanje kakve kolajne usred glavnog grada Srbije?

- Istina da tamo baš nismo dobro prolazili dosad. Mislim da možemo ovaj put napraviti iskorak više i u tom pogledu. Znamo već da će bazen biti krcat, kao i uvijek, kao i da će u susretu s nama biti bučni, njima velika podrška, ali... To nama čak može biti motiv više, poticaj da odigramo najbolje - zaključio je Ante Vukičević neposredno prije polaska za Beograd.

Linker
16. travanj 2024 16:16