Foto: Damir Krajac / CROPIX
'NISAM ZNAO ŠTO ME ČEKA'

NEOČEKIVANA OSTAVKA Nakon manje od dva mjeseca direktor i izbornik otišao hrvatske plivačke reprezentacije i objasnio svoju odluku

NEOČEKIVANA OSTAVKA Mate Ružić manje je od dva mjeseca obnašao dužnosti direktora i izbornika hrvatske plivačke reprezentacije
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 12. srpanj 2019. 15:52

Niti dva mjeseca nakon što je na toj poziciji zamijenio Lovrenca Franičevića, Mate Ružić podnio je ostavku na dužnosti direktora i izbornika hrvatske plivačke reprezentacije...

- Previše je posla, prije svega administrativnog, zbog toga je patio moj posao u klubu - objasnio je ostavku trener splitskog Jadrana u kojem, između ostalih, radi s Marinom Mogićem i Frankom Grgićem, jedinim hrvatskim plivačima koji već imaju olimpijske A-norme za Tokio.

Nisam znao što me čeka

- Kad sam prihvatio posao, a nije to bilo zbog funkcije jer takve stvari mene ne pale, zapravo nisam znao što me čeka, odnosno očekivao sam da će to drukčije funkcionirati. U međuvremenu sam shvatio da je nemoguće raditi trenerski posao i istovremeno obnašati dužnosti direktora i izbornika. Zeznuo sam se zapravo čim sam prihvatio.

Ružić nije okolišao, niti je ostavio prostor za spekulacije, razlog ove ostavke nije nezadovoljstvo ili neslaganje s ljudima u Savezu, isključivi razlog je maksimalna posvećenost trenerskom poslu.

- Po meni bi direktor i izbornik trebala biti osoba koja se bavi samo time jer ovako se gubi fokus. Recimo, meni su na bazenu stizali mailovi, zvonio je mobitel, neke stvari su se morale hitno rješavati pa se ne bih mogao posvetiti onome što najbolje znam i s čime se želim i dalje baviti. Kad sam prihvatio to raditi, mislio sam da ću se baviti samo strukom, a tu su još izrade pravilnika, organiziranje konvencija, u mjesec i pol dana sam pet puta morao ići iz Splita u Zagreb, morao ostavljati svoje plivače...

Prevedeno, direktor reprezentacije ne može istovremeno obnašati trenerski posao, ali isto tako direktor ne mora nužno biti trener.

- To bi trebao biti čovjek s organizacijskim iskustvom kakvog ja nemam. Ponavljam, funkcija kao takva mi ne imponira, a ja sam u duši trener. Nakon ostavke definitivno osjećam olakšanje jer se mogu maksimalno posvetiti radu u klubu sa svojim plivačima.

Grgić je bolje

Iz perspektive onoga što se događa ovo ljeto, Ružićeva ostavka ne predstavlja velik problem s obzirom na to da su stvari posložene, odnosno reprezentacije i stožeri za Europske igre u Bakuu, Svjetsko prvenstvo u Gwangjuu i Svjetsko juniorsko prvenstvo u Budimpešti su već određeni. S tim da Ružić svakako nije trebao ići u Gwangju, već će s Frankom Grgićem na preostala dva natjecanja nakon što je već odradio Europsko juniorsko prvenstvo.

- Franko je bolje, ne osjeća više veliku bol i stoga idemo na EYOF - zaključio je Ružić.

O njegovu nasljedniku ili nasljednicima u Hrvatskom plivačkom savezu donijet će odluku do sredine kolovoza...

Linker
25. travanj 2024 19:18