Facebook
'NE ŽELIM JOŠ OTKRITI SVE KARTE'

NEVJEROJATNA PRIČA ZAGREBAČKE SIRENE U dvije godine postala svjetska rekorderka kao samohrana majka s dvojicom sinova! A sve je počelo zbog bolesti...

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 18. travanj 2019. 23:21

U organizaciji HRS-a i RK Submanije iz Zagreba, prošli vikend je u Zagrebu na bazenu u Utrinama održano Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah, na kojem je Mirela Kardašević postavila dva nova svjetska rekorda, jedan u disciplini bez peraja uz rezultat 179 metara i drugi u dinamici sa stereo perajama od 226 metra. U muškoj konkurenciji svjetski rekord u disciplini stereo peraje postavio je Vitomir Maričić, od 264 metra. Vijest koja je mnogima promakla, ako su je uopće vidjeli, a i ako jesu, teško da su je shvatili. Za usporedbu, standardna dužina bazena je 50 metara. Vizualizirate li sada Mirelin rekord? Tri i pol dužine, bez peraja!? Otprilike 3,40 minuta pod vodom!?

Mirela Kardašević, Zagrepčanka, samohrana majka dvojice dječaka, Nahla i Romela, sedam i osam godina, 32-godišnjakinja koja se ovim sportom, pazite sada, bavi tek dvije godine. Svakom rečenicom vas fascinira, poput, recimo, ovog podatka:

- Na treninzima preronim i dužu dionicu od ove kojom sam postavila svjetski rekord, ali nisam htjela otkrivati sve karte prije skorašnjeg Europskog prvenstva.

Najteže je bez peraja

Želite reći da ste postavili svjetski rekord svjesno se štedeći pri tome?

- Pa, da...

Nevjerojatno. No, čime se možete pohvaliti u dubinskom ronjenju, pretpostavljamo da vježbate i tu disciplinu, ne samo bazensko ronjenje ispod površine?

- Na EP imam broncu u disciplini bez peraja, 65 metara, a s monoperajom sam napravila 85 metara u dubinu.

Ronjenje bez peraja najteža je disciplina.

- Točno, zato nosimo uteg oko vrata, ovisno o težini ronioca, jer je važno probiti prvih 20 metara kada ste jako plovni, nakon toga tijelo samo tone.

Sretnete li kakvu morsku neman u tim dubinama?

- Nikad se nitko od nas nije susreo s time, mislim da se oni nas boje kada dođemo na poligon na natjecanju na moru. Obično su to dubine oko 200 metara.

Plivala zbog bolesti kuka

Vratimo se još malo na početak - samo dvije godine!?

- Još nije, bit će 1. svibnja kako se bavim ronjenjem na dah, no prije toga sam se bavila plivanjem. Ali, kako sam u međuvremenu rodila, imala sam stanku od bilo kakvog sporta od desetak godina. Onda sam s 30 godina odlučila ponovno se baviti nekim sportom, počela sam malo plivuckati na bazenu, vidjela ronioce, probala i zaljubila se. Ionako sam morski tip, volim više biti pod vodom.

Plivanje je jedini sport kojim ste se bavili do ronjenja?

- Počela sam plivati s pet godina zbog bolesti koja se tada pojavila,“legg calve perthes”, bolest zdjelice i kuka, zbog čega sam imala i aparat za kuk. Tada mi je plivanje preporučeno kao terapija i spasilo me. Tri puta sam operirana, no sve je to srećom iza mene, ostao je samo veliki ožiljak na desnoj nozi.

Kako sinovi gledaju na mamine pothvate?

- Sviđa im se to, imam njihovu podršku, vole i oni plivanje i ronjenje, ali lopta im je ipak draža.

Kako trenirate, ovisno o sezonama?

- Sada dok je sezona bazena treniramo u Utrinama, plus još i teretana povremeno, a dok je ljetna, morska sezona, onda najčešće treniramo u jednom centru za ronjenje u Cavtatu.

Koliko je to skup sport?

- Dosta, jer je oprema prilično skupa, a radi se o vrhunskim materijalima. Također su skupa i putovanja i pripreme. Kada se ide na SP ili EP, i ako smo u sklopu reprezentacije, onda troškove snosi Savez, no pripreme i sva druga natjecanja plaćamo sami. Stoga je prilično važno imati sponzore koji vas mogu pratiti. Nadam se da će me sada nakon postavljanja svjetskih rekorda zamijetiti, jer sam još prilično nova u ovom sportu.

Privatna arhiva

Izbaciti vanjski svijet

Mirela ima 57 kg i 174 cm, a može zadržati dah punih 7,5 minuta! To je cijela vječnost. Što vam je u tim trenucima u glavi? Ili nije ništa!? Kako se pripremiti uopće za nešto takvo?

- Jako je važna smirenost i meditacija, izbaciti vanjski svijet iz glave i fokusirati se samo na taj trenutak. Čim se počne razmišljati o nečemu drugome, počne se odmah trošiti više kisika i to više nije to. Morate što više gasiti misli.

A fizička snaga, uz mentalnu?

- U ronjenju morate imati zapravo što manje mišića, pogotovo ronjenje u bazenu, kako bi što manje kisika trošili, dok vam u dubini ipak treba malo više snage, i to kod izrona, jer tada ima dosta plivanja prema površini - reći će Mirela, dodajući i ovo na kraju:

- Imam sreću što radim takav posao da se mogu posvetiti ronjenju, i sve se više njemu okrećem, jer radim od kuće za jednu marketinšku firmu iz SAD-a s obzirom na to da sam tamo studirala i stražirala. U svemu je jako važna organizacija posla.

Linker
25. travanj 2024 04:45