Foto: Jakov Prkic / CROPIX
BOLJI OD DRUGIH

'NIKAD NISMO BILI OVAKVI FAVORITI ZA ZLATO' Kapetan zlatnih vaterpolista uvjeren u snagu naše momčadi, ali upozorava: 'Tu se kriju i neke zamke...'

SVJETSKO PRVENSTVO Kapetan ekipe koja je osvojila prvo zlato
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. srpanj 2019. 14:01

Proslavljeni hrvatski vaterpolist Zdeslav Vrdoljak, osvajač srebra na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i kapetan reprezentacije koja je u Melbourneu 2007. osvojila prvo svjetsko zlato za Hrvatsku, lagano kroči prema “klubu 50” (Vrdoljak je “berba 1971.”).

Da utješimo one malo “ozbiljnije” među nama - prema najboljim godinama za muškarca. Najbolje su godine i za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju koja je na poprištu SP-a u korejskom Gwangjuu gdje je “na meniju” obrana svjetskog zlata iz Budimpešte 2017. Nakon prvog kola i visoke pobjede protiv - govorilo se opasne - Australije (14-4) rano je bilo što analizirati, ali Zdeslav ima svoj pogled na rasplet SP-a:

- Nažalost, ovo je prvenstvo zbog vremenske zone “u krivu uru” i nisam gledao prvu utakmicu. Ispalo je odlično, SP je otvoren na način na koji je trebao biti otvoren. Očekujem da će se tako i nastaviti. Iako je i SAD sličnim rezultatom (16-7) nadigrao Kazahstan, uvjeren sam da ćemo ostvariti sve tri uvjerljive pobjede i kao prvi u skupini ući u četvrtfinale.

To će, kao i uvijek na vaterpolskim SP-ima, donijeti dosta dana odmora usred turnira i preskakanje jedne utakmice, uvjeren je Vrdoljak:

- Tako će sigurno biti, nema dvojbi, ali tu se kriju i neke zamke. Koliko je to dobro, toliko i nije jer se igračima podsvjesno u glave može uvući ono “lako ćemo” jer sve ide glatko. Ne treba niti podsjećati na OI u Pekingu kad smo mi bili uvjerljivo najbolji, pobijedili smo Srbiju, s lakoćom skinuli i Talijane, a onda izgubili od SAD-a, bili drugi u skupini i ispali od Crne Gore u četvrtfinalu. Učas sve može otići k vragu.

Da, bilo je to onda kad je posvemašnja opuštenost učinila da igrači puštaju brkove kao Ratko Rudić, sve je sličilo na najljepšu bajku, ali je ispao hororac. Zdeslav je siguran da se takvo što nipošto ne može ponoviti u Gwangjuu:

- I mi smo tada bili jako iskusni i dobro vođeni kao što je i sadašnja reprezentacija, ali, eto, dogodilo se. Samo malo opuštanje može dovesti do kiksa, tako je uvijek u sportu, no, ponavljam, potpuno sam siguran da se to neće sada dogoditi.

Razlog za takav stav je vrlo konkretan...

- Sadašnja momčad ima i glavu i rep, Tucak imam momčad koja ima na SP-ima najveći uspješni niz od šest medalja pa sam siguran da će “sjesti” i sedma. Ovaj put smo u vrlo jasnoj poziciji favorita jer je većina reprezentacija u nekom padu, samo mi nismo. Kad smo mi dolazili u Melbourne 2007. i uzeli zlato, bilo je to iznenađenje jer su Mađari i Srbi bili u ulozi favorita za zlato. Mi smo iz utakmice u utakmicu bili sve bolji i pobrali vrhnje. Prije dvije godine bila je u Budimpešti nešto drugačija slika i u Mađarsku se išlo po neku od medalja. Ispalo je zlato jer se sve odvilo kako treba. Sad je situacija potpuno drugačija te su u Koreju otišli sa statusom izrazitog favorita za zlato.

Pritom je važno istaknuti vrlo bitnu okolnost:

- Da, to što su Srbi na SP došli s drugom momčadi. Nikako mi nije jasno zašto je njihov selektor Savić donio takvu odluku. Neću ulaziti u njegove razloge, to je njegov problem, no ovo nije Svjetska liga ili neko natjecanje B klase, to je ipak SP. U toj situaciji kad nema njih u najjačoj postavi, mi smo za klasu bolji od svih sudionika SP-a. Hrvatska je moćna, svi su ostali slabiji.

Hrvatska i Srbija u najjačoj postavi bolje su od drugih, smatra Zdeslav...

- Ima tu potencijalnih mina, to su Mađari, Talijani, Španjolci, Crnogorci... Krug potencijalnih medaljaša u pravilu je uvijek isti. No, čini mi se da je prije 20-ak godina bilo malo teže, veća je bila “baza” jakih reprezentacija nego ovog trenutka. Opasniji su bili i Amerikanci i Australci (primjerice 2003. na SP-u u Barceloni kad je Australija izbacila Hrvatsku, nap. a.), tu su bili i jaki Rusi kojih više nema. Nije to dobro za vaterpolo jer je ponekad predvidiv. Ako i jest predvidiv, utješno je to što smo mi na vrhu.

Prvenstvo koje je “u krivu uru” ima neke male nedostatke, no Vrdoljak ih minorizira:

- Dosta su rano dečki otišli tamo, već su se aklimatizirali i neće biti problema. Mali je problem klima, tamošnja velika vlaga u zraku, no kako je našima tako je svima.

Linker
19. travanj 2024 03:40