Ronald Gorsic / CROPIX
MUČNA ATMOSFERA

'NISAM GA JA SMIJENIO, ON JE SMIJENIO SAMOG SEBE! A OVO JOŠ NIJE GOTOVO, NJIH DVOJICA SU PUNI EGA' Ne nazire se kraj potresu u hrvatskom boksu

PROMJENE MEĐU KONOPCIMA Izvršni odbor Hrvatskog boksačkog saveza presjekao boksačku trakavicu koja je minulih dana punila medijski prostor i smijenio dosadašnjeg izbornika, a Željko Mavrović više neće smjeti istupati u medije bez dopuštenja Ureda HBS-a
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. rujan 2019. 13:05

Leonard Pijetraj nije više izbornik hrvatske seniorske boksačke vrste. Izvršni odbor Hrvatskog boksačkog saveza na jučerašnjoj je sjednici u Zagrebu jednoglasno smijenio dosadašnjeg izbornika, koji je inače na tu dužnost izabran u prosincu 2015. godine. Neposredan povod ovakvoj odluci su Pijetrajeve, po mišljenju čelnika HBS-a, teške riječi izgovorene na konferenciji za novinare.

Nanesena šteta boksu

Iako je činjenica da već duže vrijeme atmosfera u našem boksu i nije najbolja, odnosno takva je od trenutka kada je Pijetraj “spustio rampu” na želju profesionalca Filipa Hrgovića za nastupom na predolimpijskom kvalifikacijskom turniru. Izbornik je ondje želio aktualnog teškaškog prvaka države Marka Miluna, a kad se tomu pridoda da je Milun danas član Pijetrajevog kluba (BK Leonardo), dok je Hrgović bivši član tog istog kluba, ali je na sudu, u građanskoj parnici s Pijetrajem, jasno je kako je sve to na dosta osobnoj razini. Točno je i to da je Pijetraj i na spornoj konferenciji za novinare istaknuo da se zalaže da Hrgović i Milun izravno u ringu odluče tko je bolji. Ipak, prevagnule su očito “teške Pijetrajeve riječi”, takvo se što može zaključiti i iz istupa prvog čovjeka boksa u Hrvata, Bone Bošnjaka.

- Nisam ga ja smijenio, on je smijenio samog sebe - u startu će Bošnjak, predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza.

Zagreb, 260819.
Zracna luka Franjo Tudjman, Pleso.
Povratak boksaca Filipa Hrgovica iz Meksika, nakon devete pobjede u karijeri.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

- Već su duže vrijeme zbog osobnih razloga, odnosno sukoba između Leonarda Pijetraja i Filipa Hrgovića, zapostavljeni rezultati naših boksača i, u konačnici, njihov rad. Taj njihov razlaz je jako puno naštetio i HBS-u i hrvatskom boksu općenito. Pogotovo ova zadnja Pijetrajeva konferencija za novinare i prepucavanja sa svima. Svi su krivi. Spominjao je i krize i vibratore i tko više ‘puši’ crveno-bijele kockice i Thompson. Za Thompsona je manje bitno, u to se ne petljam, ali spominjanje tko više ‘puši’ crveno-bijele kockice... S tim je, po meni, uvrijedio sve građane Republike Hrvatske zato što su te kockice bile i ostale simbol Hrvatske. Zato sam rekao da mislim da je tim istupom Leonard Pijetraj sam sebe smijenio, a ne mi njega.

Pretpostavljamo da je ovim činom taj dio priče završen. Malo smo se iznenadili kad nam je sam predsjednik Bošnjak rekao suprotno.

- Bojim se da nikad nije završeno, budući da poznajemo i našeg Željka Mavrovića i Leonarda Pijetraja. Oni su puni ega te će se to nastaviti.

Doista mislite da će se saga nastaviti?

- U nekom obliku da. Ja sam prije sjednice IO HBS-a nazvao Pijetraja i rekao mu kakav će biti moj prijedlog na sjednici. Na to mi je on prigovarao zašto nismo smijenili i Željka Mavrovića. Međutim, zato smo donijeli odluku da ubuduće nitko više ne može istupati u medije bez dopuštenja Ureda HBS-a.

Odluka je na izborniku

Jedno je ipak u ovom trenutku još uvijek nerazjašnjeno, a to je tko ide, a tko ne ide na kvalifikacije za OI? Tko ima, a tko nema pravo? Tako je i nastao problem.

- Iskreno, mi smo se sve dogovorili. I s Pijetrajem i s HOO-om. Filip Hrgović je želio ići na druge kvalifikacije u svibnju u Parizu, a Milun na prve u London u veljači 2020. Ako bi Milun u Londonu izborio Igre, kvalificirao se, Hrgović bi izgubio pravo nastupa. Osobno, ja bih kao i mnogi drugi želio, ako je moguće, organizirati javni sparing ili meč. To bi bilo jako zanimljivo za sve ljude. Ja sam za to. Ta je odluka sada na njima i na novom izborniku Dorianu Čaliću.

Zagreb, 280419.
Finala 29. Pojedinackog prvenstva Hrvatske u boksu za seniore u Boksackom centru.
Na fotografiji: borba u kategoriji +91kg, Marko Milun i Luka Pratljacic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Najpošteniji je meč

Vi ipak kao Savez, usuđujemo se tvrditi, imate jedan veliki problem. Nemate utvrđen kriterij, crno na bijelo. Nekad je, nekad nije bitno tko nastupa na Prvenstvu Hrvatske, i to stvara zbrku.

- Uvijek mora biti najbolji.

Slažemo se, ali taj najbolji mora biti egzaktno određen.

- Gledajte, na prošlim predolimpijskim kvalifikacijama su nastupala trojica boksača koji nisu nastupili na Prvenstvu Hrvatske. To su Bepo Filipi, Marko Čalić i Alen Babić. Bivši izbornik Pijetraj je iznosio, dakle, kriterije samo kad mu je koji pasao. Idemo biti realni, sada je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nastupio boksač koji uopće nije bio na državnom prvenstvu, Matej Uremović iz Rijeke. On je odustao od nastupa na Prvenstvu Hrvatske kad je čuo da dolazi Damir Plantić, koji je na koncu i osvojio naslov. E, a kad je Damir Plantić zbog pozitivnog doping testa na Europskim igrama suspendiran, onda je otišao Uremović, iako je, recimo, na onom Prvenstvu Hrvatske netko drugi bio u finalu s Plantićem (Đani Barbir, op.a.). Nažalost, izbornici mogu zlorabiti kriterije, a za mene je najrealnije, najpoštenije da ide najbolji jer... Može netko u siječnju biti prvak, a u kolovozu nije spreman. Što ćemo onda? Najpoštenije je organizirati međusobni susret pred kvalifikacije - zaključio je Bono Bošnjak, predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza.

Treći Puljanin hrvatski izbornik

Za novog izbornika ili točnije obnašatelja dužnosti izbornika, jučer je izabran Dorijan Čablić. Višedesetljetni boksački stručnjak, trener, inače otac profesionala Marka Čalića koji inače također razmišlja o mogućim kvalifikacijama za OI u Tokiju.

Dorijan Čalić je inače treći Puljanin na dužnosti hrvatskog izbornika. Prva dvojica su bili Aldo Bursić, naš prvi izbornik uopće i odmah njegov nasljednik, također iz Pule, Pero Tadić. (dba)

Od 2020. starta Pevec liga

Jučerašnja je sjednica Izvršnog odbora HBS-a bila inače puna vrlo zanimljivih vijesti, koliko god ona o smjeni izbornika bila medijski najzanimljivija. Taksativno samo:

- HBS će zajedno sa Zagrebačkim boksačkim savezom organizirati Grand Prix Zagreba od 6. do 10. studenog 2019.

- 2020. HBS će organizirati Pevec ligu po uzoru na Svjetsku boksačku ligu ili seriju (WSB) s novčanim nagradama. Pravilnik lige će sastaviti Marko Marović, Miroslav Hlušička te Nikola Volarević.

- Boksački klub Sveti Donat iz Zadra primljen je u pridruženo članstvo HBS-a

- Boksački savez Splitsko dalmatinske županije donirat će 10.000 kuna za liječenje bivšeg boksača Kristijana Kosa.

- mijenja se Registracijski pravilnik HBS-a te se u njemu ukida ljetni prijelazni rok iz rujna.

Linker
16. travanj 2024 21:44