ERIC FEFERBERG AFP
POČETAK KRAJA

'NISAM TOLIKO BLESAV DA INZISTIRAM NA TOME' S NAJVIŠEG MJESTA PO PRVI PUT NAGOVIJEŠTENO OTKAZIVANJE OLIMPIJSKIH IGARA Jedna velika nacija već odustala

Piše: HinaObjavljeno: 23. ožujak 2020. 11:21

Japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak je po prvi put najavio kako njegova zemlja uzima u obzir mogućnost odgađanje ovogodišnjih Olimpijskih igara koje bi se trebale održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza zog pandemije koronavirusa od kojega je dosada umrlo gotovo 15.000 osoba diljem svijeta.

"Ukoliko održavanje Igara u njihovoj integralnoj formi ne bude moguće, tada ćemo razmotriti mogućnost njihove odgode. No, otkazivanje Igara za sada nije opcija", izjavio je Abe u japanskom parlamentu.

Abe se obratio zastupnicima dan nakon što je Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na svom izvanrednom sastanku donio odluku o donošenju "planiranih scenarija" među kojima je i onaj koji predviđa odgađanje Igara. Predsjednik MOO-a Thomas Bach o mogućnosti odgode Igara potom je obavijestio i predsjednika Organizacijskog odbora Igara Yoshira Morija.

Japanese Prime Minister Shinzo Abe talks to the media during a press conference in Tokyo on March 14, 2020. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
CHARLY TRIBALLEAU AFP

"Nismo mi ti koji odlučuju o odgodi Igara, ali odsada tu mogućnost moramo uzeti kao realnu. Nisam toliko blesav da inzistiram na tome sa se Igre održe u planiranom terminu", izjavio je Mori na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Iz MOO-a su najavili kako će o mogućoj odgodi Igara odučiti u sljedećih mjesec dana.

U nedjelju je Kanada objavila kako neće slati svoje sportaše u Tokio ni na Olimpijske niti na Paraolimpijske igre ako će se one održati ove godine, dok je Australski olimpijski odbor najavio da bi se njegovi sportaši trebali početi pripremati kao da će se Igre održati 2021.

Kanada neće slati sportaše na Olimpijske igre

Kanadski olimpijski i paraolimpijski odbor odlučili su da zbog pandemije koronavirusa neće sudjelovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

"Zbog COVID-a i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportaše ni za zdravlje i sigurnost njihovih obitelji i šire kanadske zajednice da nastavimo trenirati i pripremati se za Igre", objavili su.

"COC i CDC hitno pozivaju Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni paraolimpijski odbor i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odgode Igre za godinu dana", dodaje se u priopćenju.

"U jeku smo globalne zdravstvene krize koja je daleko važnija od sporta", poručili su.

U svijetu je zbog zaraze koronavirusom do sada umrlo više od 13 tisuća ljudi, podsjeća Reuters.

Otpor održavanju Olimpijskih igara u srpnju ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske odbore nekoliko zemalja da se igre zbog pandemije odgode.

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportaše u Tokio dok je Australski olimpijski odbor danas objavio da bi se njihovi sportaši trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021. godine.

"AOC smatra da našim sportašima prioritet sada mora biti njihovo vlastito i zdravlje onih oko njih i povratak obiteljima, u dogovoru sa sportskim udruženjima", stoji u priopćenju australskog odbora.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je nakon izvanrednog sastanka u nedjelju da zbog širenja zaraze koronavirusom ubrzano radi na scenarijima za Olimpijske igre u Tokiju, među koje su prvi puta uvrstili i odgodu.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da ta odluka u skladu sa stajalištem da bi Olimpijske igre trebale biti održane "u potpunom obliku".

"Ako to postane preteško, možda nećemo imati izbora i morat ćemo razmotriti odgodu igara", s obzirom na olimpijsko načelo da je zdravlje sportaša najvažnije, kazao je Abe.

Otkazivanje ne dolazi u obzir, naglasio je japanski premijer.

Olimpijske igre do sada su odgađane odnosno otkazivane samo za vrijeme rata ali odluka MOO-a da makar razmotri odgodu naišla je na olakšanje u redovima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući Međunarodni atletski savez i Međunarodni paraolimpijski odbor, piše Reuters.

Međunarodni atletski savez pozdravlja odgodu Olimpijskih igara

Međunarodni atletski savez (WA) pozdravio je najavu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) o odgodi ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa.

"WA pozdravlja raspravu unutar MOO-a kojom se razmatra odgađanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. S njom se slažu svi predsjednici naših kontinentalnih saveza, naše vijeće kao i natjecatelji. Spremni smo na suradnju s MOO-om i svim ostalim sportovima kako bismo pronašli alternativni termin", objavio je WA.

Prema pisanjima stranih agencija, WA je spreman promijeniti i termin održavanja svog sljedećeg Svjetskog prvenstva na otvorenom koje bi se trebalo održati u američkom Eugeneu od 6. do 15. kolovoza sljedeće godine.

Linker
21. travanj 2024 18:59