Emica Elvedji / CROPIX
GIMNASTIKA

NIŠTA OD NOVE MEDALJE ZA HRVATSKOG SVJETSKOG PRVAKA Tin Srbić oduševio novom vježbom, ali za suce to nije bilo dovoljno

Piše: HinaObjavljeno: 03. studeni 2018. 19:02

Tin Srbić nije uspio obraniti zlato na preči, u finalu kojim je zatvoreno Svjetsko prvenstvo u Dohi ostao je korak do postolja, na četvrtom mjestu. Hrvatski gimnastičar je u Aspire Domeu odradio sjajnu vježbu i teško se oteti dojmu da mu je napravljena nepravda, ali u sportu koji najviše počiva na subjektivnoj procjeni sudaca, teško da će se takve stvari ikad iskorijeniti.

Ostaje nakon svega žal, a kao kakva-takva utjeha Srbiću ože biti činjenica da jejoš jednom potvrdio da pripada svjetskom vrhu i da je jedan od najboljih prečaša današnjice. Jučer je nedodirljiv bio veliki Nizozemac Epke Zonderland, kojem je to treći naslov svjetskog prvaka u karijeri, a ispred 22-godišnjeg člana ZTD Hrvatski sokol finale su završili i legendarni Japanac Kohei Uchimura, te Amerikanac Sam Mikulak.

Srbić je nakon petog mjesta u kvalifikacijama za finale pripremio potpuno novu vježbu sa startnom ocjenom 6,4 koju dosad još nije izvodio na natjecanjima. Dobro mu je stoga došlo više od tjedan dana stanke između dva nastupa u Dohi kako bi imao dovoljno vremena za uvježbavanje. I bio je doista sjajan, oduševio je s četiri uzastopna "tkačeva", odradio vježbu bez ikakvih većih pogrešaka i na kraju dobio ocjenu 14,500. Začudilo je da je dobio veći odbitak za izvedbu od petoplasiranog Tajvanca Tanga Chia-Hunga koji je napravio nekoliko vidljivih pogrešaka. U tom je trenutku Tin bio na trećem mjestu, iza Zonderlanda i Mikulaka, a do kraja ga je prestigao i Uchimura.

- Tin je super odradio vježbu, podigao je startnu ocjenu s lanjskih 6,2 na 6,4, pojačao je tešku kombinaciju s još jednim dodatnim "tkačevom", i izvedba je bila odlična. Ali, na žalost, to je taj problematični dio našeg sporta da ovisi o subjektivnoj procjeni. U finalu u kojem najbolju osmoricu dijele nijanse možeš rasporediti prvu trojicu ili četvoricu interesno. Kod Tina smo vidjeli tipičan primjer antipropagande našeg sporta, svega onoga što je u gimnastici loše - komentirao je izbornik naše muške reprezentacije Vladimir Mađarević.

Srbiću se nakon vježbe na licu pojavio lagani osmijeh, bio je zadovoljan nastupom i sigurno se nadao boljoj ocjeni, ali suci su mislili drugačije.

- Postoji prostor u kojem s nekoliko desetinki možeš napraviti ogromnu razliku ako si zainteresiran. Sudi šest sudaca, ali se stvaraju blokovi, trojica ili četvorica su na jednoj, ostali na drugoj strani i jako je teško ako upadneš u žrvanj jednog takvog zainteresiranog bloka. Čak je i Zonderland možda dobio malo preveliku ocjenu, ali Tin je sigurno zaslužio drugo mjesto, a ide doma s "drvenom" medaljom. Pojeli su ga - razočaran je bio Mađarević koji je uvjeren da su suci odlučili pogurati Amerikanca Mikulaka.

Linker
19. travanj 2024 16:47