Ritzau Scanpix/Claus Fisker via REUTERS
DVOSTRUKI SVJETSKI I EUROPSKI PRVAK

NIZOZEMAC U ZAVRŠNOM SPRINTU OSVOJIO AMSTEL GOLD I PONOVIO USPJEH SVOGA OCA Za uspinjuću zvijezdu svjetskog biciklizma ovo je šesta pobjeda u sezoni

Piše: HinaObjavljeno: 21. travanj 2019. 20:53

Nizozemski 24-godišnji biciklist Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) u nedjelju je osvojio 54. izdanju utrke Amstel Gold, tako što je u završnom sprintu, nakon odvezenih 265 kilometara, nadmašio nekolicinu biciklista koji su bili u bijegu i činilo se da će oni odlučivati o pobjedi na prvom od tri "Ardenska klasika".

Dvostruki svjetski i europski prvak u ciklokrosu u nevjerojatnom je finišu u posljednjem kilometru prvo dohvatio vodeću skupinu, a onda nadmašio Australca Simona Clarkea (EF Education First), Danca Jakoba Fuglsanga (Astana), Francuza Juliana Alaphilippea (DeceuninckQuick Step) i Nijemca Maximiliana Schachmanna (Bora - Hansgrohe) koji su prošli ciljem kao prva petorica.

Mathieu van der Poel je prvi Nizozemac koji je pobijedio na Amstel Goldu nakon 2001. godine, kad je slavio Erik Dekker, a ponovio je uspjeh svoga oca Adrija koji je bio pobjednik 1990. godine. Ovo je ukupno 18. pobjeda nizozemskih biciklista na ovom natjecanju te su najuspješnija nacija ispred Belgije (13) i Italije (7).

Za uspinjuću zvijezdu svjetskog biciklizma ovo je već šesta pobjeda u ovoj sezoni te ukupno 17. u karijeri.

Druga od tri utrke u seriji "Ardenskih klasika" na rasporedu je u srijedu, a radi se o 'Valonskoj strijeli' (La Fleche Wallonne). Posljednji i najznačajniji od spomenutih jednodnevnih klasika na rasporedu je sljedeće nedjelje, a radi se o 256 kilometara dugačkom 105. izdanju monumentalne utrke Liege - Bastogne - Liege.

Linker
19. travanj 2024 06:41