Luka Bukić
 REUTERS
PROBLEMI ZA TUCAKA

NOVI UDARAC ZA HRVATSKU UOČI NASTUPA U BEOGRADU Luka Bukić dobio napadaj slijepog crijeva i otpao za završni turnir Svjetske lige

Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. lipanj 2019. 17:54

Tradicija načelno nije loša stvar, ali ima i trenutaka kad vam stvarno dojadi, počinje živcirati, značajno ometati u poslu. Barakude prati jedna nestvarno dugačka tradicija, ima joj sada već sedma godina. Nema okupljanja ili akcije bez nekog problema zdravstvene naravi. Sastav Barakuda u većoj mjeri na nekim turnirima određuju bolesti ili ozljede nego forma. Tako će biti i sljedećeg tjedna u Beogradu.

Naime, izbornik Barakuda Ivica Tucak trebao je na konferenciji za novinare odrediti popis od 15 igrača koje vodi na završnom turniru Svjetske lige. Na koncu se ispostavilo da nije trebao puno birati. Štoviše, ne može birati. Od 18 pozvanih igrača, ranije je bilo znano da će treći vratar (Toni Popadić) ostati doma za ovu akciju, a onda su počeli problemi. Prvo ozljeda šake Marka Macana, a u petak ujutro je reprezentacija ostala i bez Luke Bukića.

- Macan nam je možda upitan čak i za Svjetsko prvenstvo u srpnju u Južnoj Koreji. Sada je izgleda otpao i Luka Bukić koji je dobio napadaj slijepog crijeva, možda će morati biti i operiran. Nisu nikako dobre vijesti za nas, ali vozeći se na ovu konferenciju, u automobilu s mojim igračima Jokovićem i Vukičevićem, složili smo se kako je to valjda neka naša karma koja nas prati. Međutim, što nas više udaraju, nastojat ćemo biti još jači. Nema plakanja, nema nervoze. Imamo 15 igrača, imamo snagu i kvalitetu, a ovo je možda i motiv više - u petak će izbornik svjetskih prvaka.

Istini za volju, prema nekim informacijama, postoji opcija da liječnici ipak dopuste Macanu nošenje plastičnog ovoja na ruci, a onda to znači ipak i mogućnost, ako ništa drugo, a ono treniranja. U tom bi slučaju mogao i Macan na put u Beograd, ali, dakako, njega sigurno nećemo vidjeti u bazenu, u utakmici.

- Ja ću biti sasvim otvoren i iskren sada. Da je bilo sve u redu, onda bi taj, uvjetno rečeno, prekobrojni bio Andrija Bašić. Dečko iza kojeg je inače jako dobra sezona u Vouliagmeniju. Sada ćemo ga oprobati i na mjestu braniča. On je napravio napredak u Grčkoj - dodao je Tucak.

Turnir i svaka utakmica su važni. Predstojeći u Beogradu nosi dodatnu draž jer onog najboljeg, prvoplasiranog nagrađuju s osiguranim izravnim plasmanom na Olimpijske igre u Tokiju. No ipak, s kolikom razinom maksimalnog truda, snage, koncentracije će Hrvatska igrati u Beogradu budući da ima nekih momčadi koje su unaprijed odaslale određenu poruku budući da su za Beograd prijavili B momčad? Mađarska, primjerice.

- Da, još sam u Hannoveru dobio informaciju da će Mađari to napraviti. Ne znam koji je razlog izbornika Tamasa Märcza...

On kaže da se ponio za njega neugodnim iskustvom prošlog ljeta s EP-a u Barceloni kad je išao s najjačom momčadi na turniru Svjetske lige, malo prije Europskog prvenstva, s igračima koji su igrali i završni turnir Lige prvaka, te su jednostavno bili ispuhani za najbitnije natjecanje.

- Može biti, ali mi idemo na ovaj turnir s najvećim mogućim ambicijama. Sad, naravno da je meni teško ocijeniti u kakvom su točno stanju nakon cijele, naporne i dugačke sezone. Naime, cijela se reprezentacija okupila tek prije dva dana. Da ja sada mogu obećati u Beogradu neke velike stvari, ne mogu. Ne mogu zato što ne znam točno u kakvom smo stanju, ali po pitanju želje i motivacije bit ćemo na plafonu svojih mogućnosti.

Budući da imate zdravstvene probleme u momčadi, jeste li razmišljali nakon beogradskog turnira pozvati dodatno još neke igrače?

- Da, mislim tu na centra Luku Lozinu, na desno krilo Antu Viskovića.

Rino Burić, branič? Što za njega velite?

- Da budemo odmah jasni. Mi imamo tri centra koji u ovom trenutku zadovoljavaju naše potrebe - Lončar, Vrlić i Krapić. A ja prakticiram od prvog dana da pripremam igrače koji dolaze "sutra". Luka Lozina je taj. Napredovao je silno u Jugu, te će on vrlo brzo biti igrač na kojeg hrvatska reprezentacija mora računati. E, onda Lozina mora biti već sada u programu, upoznati se s kolegama, prepoznavati način rada u reprezentaciji. To vrijedi i za Viskovića, Zovića itd. Kod Rina Burića, on se prati, jasno. Imao je, nažalost, mononukleozu koja ga je u jednom trenutku malo sputala, ali imao je sjajnu sezonu, prešao u Jadran. Pratit ću ga i dalje. On bi trebao u budućnosti biti jedan od igrača za reprezentaciju.

Hrvatski vaterpolisti u Beograd odlaze u nedjelju predvečer, redovnim letom iz Zagreba, a prvi nastup na turniru Svjetske lige imat će u utorak 18. lipnja od 14 sati protiv Kazahstana. U ovom trenutku, kad su naši vaterpolisti u pitanju, a imajući k tomu iskustvo iz minulih godina, iz doba uoči velikih natjecanja, želimo im samo jedno. Nek su živi i zdravi, nek je ovime došao konačno konac u nizanju loših vijesti.

Hrvatsku će na turniru u Beogradu predstavljati vratari Marko Bijač (Pro Recco) i Ivan Marcelić (Mladost), braniči Andro Bušlje (Olympiacos), Ivan Buljubašić (Mladost) i Hrvoje Benić (Jug CO), centri Luka Lončar (Jug CO), Josip Vrlić (Barceloneta) i Ivan Krapić (Jadran) te napadači Maro Joković (Jug CO), Xavi Garcia (Jug CO), Lovre Miloš (Mladost), Andrija Bašić (Vouliagmeni), Anđelo Šetka (Jadran), Ante Vukičević (Marseille) i Loren Fatović (Jug CO).

Linker
19. travanj 2024 05:23