Predrag Vučković
RED BULL CLIFF DIVING

ODRŽAN JOŠ JEDAN SKAKAČKI SPEKTAKL NA STAROME MOSTU U GRADU NA NERETVI 'Sretan sam, uspio sam ponoviti pobjedu na Starome mostu, što još nitko nije'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. rujan 2018. 21:04

Četvrto natjecanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru donijelo je još jedan spektakl u grad na Neretvi. Nakon dana ispunjenog fantastičnim skokovima i uzbudljivim obratima, pobjede na Starom mostu odnijeli su Gary Hunt i Adriana Jimenez.

S visine od 27 metara za muškarce i 21 metar za žene, bez zaštitne opreme i sa savršenom fizičkom spremom, zavidnom razinom mentalne snage i nevjerojatnom koncentracijom, protagonisti ovog svjetskog prvenstva svoje su skokove tijekom petka i subote demonstrirali pred okupljenim mnoštvom u gradu koji svoju skakačku kulturu njeguje preko 450 godina. S temperature od 31 Celzijev stupanj, koliko ih je u subotu grijalo Mostar, skakači su tri sekunde nakon odskoka uranjali u 13 stupnjeva hladnu Neretvu. A u te tri sekunde odvijala se prava čarolija savršeno koordiniranih pokreta, koje prosječno oko teško može izbrojiti bez usporene snimke.

Samo u subotu, s obale je svaki ovaj pokret pratilo 15 000 para očiju, dok je prve serije skokova u petak pratilo njih 5 000. Uz prekrasno vrijeme, odličnu organizaciju i publiku koja ih je zdušno bodrila, najbolji svjetski skakači i skakačice imali su savršene uvjete za natjecanje pa su priredili izvrsnu skakačku predstavu.

Predrag Vučković

Pred veliko subotnje finale, nakon prvih serija skokova u petak, vodeće pozicije u ženskoj i muškoj kategoriji zauzimalo je dvoje Meksikanaca: Adriana Jimenez i Jonathan Paredes. Jimenez je tu poziciju uspjela zadržati i pobijediti, usprkos sjajnom finalnom skoku aktualne prvakinje Rhiannan Iffland, koja je natjecanje završila na drugom mjestu. Treće mjesto zauzela je Jessica Macauley. Pobjedom u Mostaru, Jimenez je zauzela vodeću poziciju ukupnog poretka prvenstva, potisnuvši Iffland na drugu poziciju.

„Presretna sam, pobijedila sam pred ovom predivnom publikom u ovom čarobnom gradu. Jučer sam rekla da mi je Mostar ove godine još ljepši nego prošle, ali sada je čak i to nadmašeno“, izjavila je presretna Jimenez nakon što je podigla pobjednički trofej.

(L-R) Rhiannan Iffland of Australia, Adriana Jimenez of Mexico and Jessica Macaulay of the UK celebrate on the podium during the final competition day of the sixth stop at the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on September 8, 2018.
Photo: Dean Treml

Paredes nije uspio ponoviti uspjeh svoje sunarodnjakinje, ali je zato Garyju Huntu pošlo za rukom ono što nijednom skakaču do sada nije – upisati drugu pobjedu na Starom mostu. Nakon jučerašnjeg lošijeg izdanja, Britanac se fenomenalnim skokovima uspio probiti do vrha i doći do treće uzastopne pobjede ove sezone. Drugi je bio Čeh Michal Navratil, a treći debitant Catalin Preda iz Rumunjske. Hunt je trijumfom u Mostaru preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, s 20 bodova više od drugoplasiranog Stevena LoBuea (SAD). Aktualni prvak Paredes zasjeo je na četvrto mjesto.

(L-R) Michal Navratil of the Czech Republic, Gary Hunt of the UK and Catalin Preda of Romania celebrate on the podium during the final competition day of the sixth stop at the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on September 8, 2018.
Photo: Dean Treml

Sada je samo preostalo vidjeti može li Hunt prekinuti još jednu tradiciju – osvojiti titulu prvaka. Naime, nitko tko je do sada pobijedio u Mostaru nije uspio ponijeti titulu prvaka na kraju sezone.

„Sretan sam, uspio sam ponoviti pobjedu na Starom mostu, što još nitko nije i potpuno sam se vratio u borbu za titulu. Ostaje još da nju osvojim i prekinem i drugu tradiciju da pobjednik iz Mostara ne osvaja titulu“, rekao je samouvjereni Hunt.

Event winners Adriana Jimenez (L) of Mexico and Gary Hunt of the UK during the final competition day of the sixth stop at the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on September 8, 2018.
Photo: Dean Treml

Četvrto natjecanje Red Bull Cliff Divinga u Mostaru je završeno, a sjajnu sliku iz Mostara prenijeli su brojni svjetski mediji. Ovo natjecanje svakako je jedno od onih događaja koji našu regiju stavljaju na mapu svijeta na najljepši mogući način.

Sve vijesti o Red Bull Cliff Divingu možete pratiti na www.redbullcliffdiving.com

Linker
23. travanj 2024 01:20