REUTERS/Damir Sagolj / REUTERS
NEDOSTAJAO NAM JE

ON JE NAJLJEPŠA VATERPOLSKA PRIČA GODINE Kapetan Barakuda se vraća nakon zahtjevne operacije srca, Sukno otkrio svoje trenutno stanje

Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. kolovoz 2018. 17:42

Najljepša hrvatska vaterpolska vijest ove godine nije bronca iz Barcelone, ma koliko bila sjajna i ma koliko valjalo čestitati onima koji su je ostvarili. Najljepša vijest nije ni vrlo dobra sezona Juga CO, u kojoj je ta momčad - uz dvostruku krunu u domaćim natjecanjima - osvojila naslov pobjednika Triglav lige i igrala polufinale Lige prvaka. Ponosni smo i na trojicu Hrvata koja su osvojila naslov klupskog prvaka Europe pod kapicom Olympiacosa, Josipa Pavića, Andru Bušlju i Paula Obradovića. No najbolja, najljepša hrvatska vaterpolska vijest jest da se u bazen, sportu i vaterpolu, vraća kapetan Barakuda Sandro Sukno.

Kako će tijelo reagirati?

Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske vrste, spomenuo je tijekom jučerašnjeg prijema kod šibenskog gradonačelnika Željka Burića i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka da se Sukno vraća. Ili, kako reče Tucak, Sukno bi se trebao vratiti vaterpolu za dva-tri mjeseca te je lako moguće da ćemo Sukna s reprezentativnom kapicom s brojem 9 ponovo vidjeti već dogodine, u Južnoj Koreji na Svjetskom prvenstvu.

Adam Pretty/Getty Images
Getty Images

Ono što se sa sigurnošću zna jest da je Sukno u ponedjeljak, samo dan nakon povratka iz Barcelone s EP-a, gdje je pratio kolege, ali s tribina, obavio kontrolni liječnički pregled.

Konkretno, bila je riječ o ergometrijskom pregledu, na kojem je stavljen pod najveće fizičko opterećenje. Rezultat - sjajan! Bez ikakvih tegoba i poteškoća, što je samo dodatna potvrda perfektno obavljenog kirurškog zahvata na srcu u Clevelandu u ožujku. Pregled u ponedjeljak nije bio prvi, bilo je još pregleda i prije te su svi testovi pokazali odlične rezultate.

Uostalom, Sandro Sukno je i u Barceloni rekao da se osjeća dobro.

- Sad, hoće li to biti povratak za dva-tri mjeseca ili malo kasnije, to ćemo vidjeti - jučer će iz Šibenika kapetan Barakuda i najbolji svjetski vaterpolist Sandro Sukno.

- Ovaj je pregled sada pokazao odlične rezultate, sve je u redu. To mi daje zeleno svjetlo da prijeđem na malo višu razinu treninga, s većim opterećenjem, pa ćemo onda vidjeti kako će tijelo reagirati na takvo opterećenje. Makar, ako su sad već liječnici rekli i nalazi su takvi...

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Slušam liječnike

Jasan je nastavak rečenice, pa i ako se ne dovrši naglas. Doduše, Sandro je i dalje naglašeno oprezan, smiren i strpljiv.

- Nije to kraj pretragama. Imat ću ih još, ne trebam nikamo previše žuriti, sve ostaje onako kako sam i prije rekao: slušam liječnike, gledam nalaze, živim i radim po preporukama, ali je činjenica i da se osjećam dobro, problema nemam te sam konačno u bazenu - naglasio je kapetan Svjetskih prvaka iz Budimpešte 2017. Sandro Sukno.

Možda je naslov o Suknu koji od jeseni opet igra malo preuranjen, ali... ne nužno. Ovaj se 28-godišnji vaterpolski virtuoz već i ranije znao čudesno brzo vraćati nakon tegoba poput mononukleoze, jake distorzije tetive prstiju desne ruke itd. Jasno, nijedna od spomenutih bolesti i ozljeda nije baš usporediva s operacijom srca, ali je činjenica i da svi dosadašnji postoperativni postupci i nalazi govore da će se najbolji vaterpolist na svijetu vratiti.

Što pak on znači za igru Barakuda, ili, u konačnici, bilo kojeg kluba, bespredmetno je raspravljati. Pravi, zdravi Sukno u svom izdanju iz prošlog ljeta ona je karika koja nam je nedostajala u Barceloni. On je onaj faktor X s kojim se osvajaju zlata. Zajamčeno, koliko god smiono bilo tu riječ koristiti u sportu.

Ili Jug CO ili Mladost

Opet, da ne bismo previše trčali pred rudo, primarno je da se Sukno u cijelosti oporavi, svakako i pronađe klub, koji će, po svemu sudeći, biti u Hrvatskoj, a to onda mogu biti samo dvije opcije: Mladost ili Jug CO. Tada tek za Sandra počinje pravi posao - trening. Mukotrpan, jer pustimo izjave bodrenja; za mjesto u momčadi hrvatske reprezentacije ipak se svatko treba primarno izboriti, ono se ne dobiva na ime ili prijašnje zasluge. To, u konačnici, Sukno najbolje zna. No opet...

Vaterpolska je vijest godine da se kapetan svjetskih prvaka vraća.

Linker
23. travanj 2024 10:39