Ronald Gorsic / CROPIX
RAZLIČITI SCENARIJI

OTKAZANE SVE BICIKLISTIČKE UTRKE DO 'FAMOZNOG DATUMA' Sada je cilj održati tri glavne utrke - Tour de France, Giro d'Italia i Vueltu

Piše: HinaObjavljeno: 01. travanj 2020. 23:29

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) jednoglasno je produžila zabranu za sve cestovne utrke i druge događaje do 1. lipnja zbog epidemije koronavirusa.

UCI je po drugi put u dva tjedna okupio predstavnike "obitelji" profesionalnih cestovnih biciklista - AIOCC (organizatori događaja), AIGCP (ekipe) i CPA (vozači) - kako bi razgovarali o utjecaju pandemije na cestovni biciklizam.

S obzirom na ozbiljnost zdravstvene situacije u cijelom svijetu, UCI i njegovi dionici jednoglasno su odlučili produžiti obustavu biciklističkih natjecanja do 1. lipnja. UCI je također, odlučio da će se ovo proširenje primjenjivati ​​na sve biciklističke discipline i sve kategorije biciklista.

"Naša glavna misija je pokušati uskladiti kalendar utrka u drugoj polovici sezone. Moramo uzeti u obzir različite scenarije zbog pandemije koronavirusa", poručili su iz UCI-ija.

Prema talijanskom sportskom dnevniku Gazzetta dello Sport, međunarodna federacija treba produžiti sezonu 2020. čak u studenom, tako da može održati što više utrka u kalendaru.

Još prije konferencijskog poziva dopredsjednik UCI-ija Renato Di Rocco otkrio je da su novi mogući datumi početka biciklističke sezone 1. srpnja, 15. srpnja i 1. kolovoza.

Cilj je održati tri glavne utrke, Tour de France, Giro d'Italia i Vueltu, kao i najveće jednodnevne klasike poput utrke Pariz - Roubaix.

Očekuje se da će Vuelta održati krajem kolovoza, dok bi se Giro mogao odgoditi u listopadu. Tour je na rasporedu od 27. lipnja do 19. srpnja.

Na zahtjev biciklističkih momčadi, bit će uspostavljena radna skupina koja će ispitati mogućnosti "žrtvovanja" plaća vozača tijekom pandemije. Zasad su privremene redukcije plaća već najavile ekipe Lotto-Soudal i Astana, a slijede i drugi vrhunski timovi, jer je biciklizam jedan od sportova usko ovisnih o sponzorstvima.

Do danas je UCI zaprimio više od 450 zahtjeva za odgodu ili otkazivanje utrka, od čega su velika većina cestovni biciklistički događaji.

Linker
26. travanj 2024 04:18