Filip Zubčić
 Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX
'NEMAM ZAŠTO BITI RAZOČARAN'

'OVE GODINE SAM SKUPIO VIŠE BODOVA NEGO CIJELA AUSTRIJSKA REPREZENTACIJA' Filip Zubčić potpuno smireno prijevremeni kraj sezone zbog koronavirusa

FILIP ZUBČIĆ Zbog otkazivanja utrka u Kranjskoj Gori, najbolji hrvatski skijaš nije dobio priliku boriti se za Mali globus u veleslalomu, ali sjajna sezona koja je iza njega razlog je što nije nimalo razočaran
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. ožujak 2020. 15:05

Nakon što su dan ranije otkazane ženske utrke u Åreu i sezona je naprasno okončana, bilo je samo pitanje sata kada će ista sudbina pogoditi i muške utrke u Kranjskoj Gori. Slovenci su odolijevali koliko su mogli, ali kako i u susjednoj državi broj zaraženih koronavirusom raste iz sata u sat, u četvrtak ujutro je napokon stigla potvrda da ni na Podkorenu ovaj vikend neće biti skijanja. Čudna sezona u kojoj je bilo puno problema zbog pretoplog vremena na kraju je kapitulirala pred virusom. Aleksander Aamodt Kilde je tako prvi put u karijeri osvojio Veliki globus, nakon osam godina dominacije Marcela Hirschera dobili smo novog skijaškog kralja.

Kranjec može žaliti

Malo tko bi se, ruku na srce, prije početka sezone kladio na Norvežanina, ali karte su se tako posložile da je 27-godišnjak proslavio najveći uspjeh karijere. Alexis Pinturault i Henrik Kristoffersen nisu na kraju dobili priliku promijeniti poredak u Kranjskoj Gori, premda je ovaj potonji također profitirao otkazivanjem utrka jer je osvojio globuse i u slalomu i u veleslalomu. U slalomu je završio dva boda ispred Clementa Noëla, u veleslalomu šest ispred Pinturaulta i 26 ispred našeg Filipa Zubčića.

Najbolji hrvatski skijaš nije tako dobio šansu napasti prvi globus u karijeri, ali nije bilo previše razočaranja u njegovom glasu.

- Svi me pitaju jesam li razočaran, ali nemam zbog čega biti, nisam bio zadnji, završio sam treći na svijetu. Imao sam priliku jednaku kao i svi drugi dečki tijekom sezone, a na kraju je ispalo tako kako je ispalo. Da sam vodio do pretposljednje utrke, kao Žan Kranjec, onda bih mogao žaliti, ali iz utrke u utrku sam išao prema gore, bio sam sve bliže i bliže, a onda se, na žalost, dogodilo to kaj se dogodilo. Sve se otkazuje, ne samo naše utrke - mirno je pričao Zubčić koji se već jučer rano popodne vratio u Zagreb.

Posljednjih je dana bio u Kranjskoj Gori, pripremao se i nadao da će u subotu krenuti u završni okršaj.

- Vodilo je prema tome da će otkazati, ali nismo o tome razmišljali, pripremali smo se za utrku, odrađivali zadnje treninge. Naravno, bio sam ljut kad su rekli da je službeno otkazano, ali već smo znali da će biti tako. Kaj je tu je, bio sam na kraju jako blizu tog globusa, ali toliko smo sretni i zadovoljni sezonom da se uopće ne uzrujavamo oko toga.

Itekako ima razloga biti sretan i zadovoljan, vratio je hrvatsko skijanje tamo gdje ga nije bilo godinama. U Adelbodenu je drugim mjestom došao do prvog postolja u karijeri, u Naebi je stigao i do premijerne pobjede, a za kraj je u Hinterstoderu još jednim drugim mjestom potvrdio da spada u veleslalomsku elitu.

- Rezultati koje smo napravili ove sezone su ono za što smo radili i trenirali cijeli život, to su ogromne stvari. Sad mogu podvući crtu i reći da sam uspio napraviti nešto veliko u sportu. Pa ja sam ove godine sam skupio više bodova nego cijela austrijska reprezentacija u veleslalomu!

Je li na početku sezone vjerovao da će se u ožujku naći u borbi za globus? Pogotovo nakon što nije završio veleslalom u Söldenu.

- Svake godine vjerujem i ulazim borbeno, ali nikad ne znaš što će ti sezona donijeti. Nisam startao dobro, da sam krenuo dobro, možda bih i osvojio taj globus, ali glupo je sad razmišljati kaj bi bilo. Mogao sam isto tako izletjeti u Adelbodenu, pa se možda ne bi ništa dogodilo. Ali, sve se stvari događaju s razlogom. Ne bih rekao da je ova sezona bila savršena, jer se nadam da će biti i boljih, ali to je ono za što smo radili, da se borimo za sam vrh. I to u dvije discipline, jer ne bih htio umanjivati ni slalom u kojem sam ove sezone napredovao i završio na 32. mjestu.

Napunjen samopouzdanjem nakon takve sezone i s obzirom na fantastičnu fizičku pripremljenost, godine koje slijede mogle bi biti Filipove.

- Sve je ove sezone sjelo na svoje mjesto, i kondicijski i skijaški. Skijanje je dugotrajan proces, ne možeš u samo nekoliko godina nešto napraviti. Trebaš biti uporan i jednog će ti se dana vratiti. Ovo je bila top sezona, težit ćemo tome da sljedeća bude još bolja, međutim nije to lako. Kad dođeš do samog vrha, to je teško nadmašiti. Ali, idemo dalje jako.

U normalnim bi okolnostima odmah nakon završetka sezone nastavio s treninzima i izgradnjom temelja za sljedeću, ali sada je malo promijenio planove.

- Vratio sam se kući jer moram malo zaliječiti leđa koja baš nisu u savršenom stanju, a onda idemo dalje trenirati. Ostali bismo odmah trenirati da su leđa OK, ali ću se malo odmoriti i oporaviti i onda idemo dalje. Nema opuštanja, treba raditi k’o konj i dalje.

FILIPOVA SEZONA

1 pobjeda (Naeba)

2 druga mjesta (Adelboden, Hinterstoder)

3. mjesto u poretku veleslaloma

368 bodova u veleslalomu

32. mjesto u poretku slaloma

63 boda u slalomu

14. mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa

475 bodova u ukupnom poretku Svjetskog kupa

Linker
20. travanj 2024 10:18