CROPIX
I TO JE MOGUĆE

OVO NEMA LOGIKE: POBJEDA HRVATSKE BOLI GOTOVO VIŠE OD PORAZA Hrvati srušili velikog protivnika, osvojili veći broj bodova, a dalje prolaze poraženi

MUŠKA ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA U Europskoj ligi najprije se gledaju pobjede, a tek onda broj bodova, a Nizozemci imaju skor 4-2, dok smo mi na 3-3, no najvažnije - i iduće godine ćemo igrati Zlatnu ligu
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 15. lipanj 2019. 23:22

Pobjeda za kraj, pobjeda kojom su naši reprezentativci ostvarili 11 bodova i s kojima ne idu na Final Four na koji idu Nizozemci s 10 bodova! Kako je moguće? Je, moguće je, jer se u Europskoj ligi najprije gledaju pobjede, a tek onda broj bodova. A Nizozemci imaju skor 4-2, dok smo mi na 3-3. Ali, bodovno smo i njima i Estoncima uzeli po bod u izgubljenim susretima na pet setova. No, to je matematika, i to smo znali od početka. Važnije je da su naši reprezentativci osigurali i dogodine nastup u Zlatnoj Europskoj ligi, što im je malo tko prije početka vjerovao.

- Nije, točno, nije nitko vjerovao, ali smo vjerovali mi sami, i izbornik koji je odradio sjajan posao s nama. Svi smo u ovih mjesec i pol dana napredovali - kaže Marko Sedlaček, član prve postave, i dodaje:

- Jesam član prve postave, ali izbornik je svakome našao ulogu u momčadi, i svatko tko ulazi s klupe daje svoj obol pobjedi. Stvarno smo prava momčad.

Dobar posao

S njim se slaže i Leo Andrić:

- Dobar posao, odlična utakmica, pokazali smo stvarno puno kvalitete protiv suparnika koji, eto, ide na Final Four, i to nam je najviše žao od svega. Da je ona prva utakmica s njima u Nizozemskoj u petom setu otišla na našu stranu, ili u Estoniji, sada bi se mi radovali. Iako, i ovako smo zadovoljni, osigurali smo Zlatnu ligu dogodine. Falilo je samo malo više iskustva.

Doista su sjajan posao napravili jučer naši reprezentativci, s glatkih 3:0 pobijedili odličnu Nizozemsku koja ide na završni turnir u Estoniju. Dominirali su Zaninijevi izabranici tijekom cijelog susreta. Jer, kada je prijem servisa dobar, a bio je, onda se može govoriti o dobroj igri u napadu. Onda i majstorije našeg kapetana i organizatora igre Timofeja Žukovskog dolaze do izražaja, njegova tehnika i lucidnost kojom je počesto svoje napadače “ostavljao” samo s jednim protivničkim blokom. Stoga onda i ne čudi 13 poena u napadu u prvom setu, uz 2 asa i 2 poena blokom, te 8 poklonjenih poena suparnika vlastitim pogreškama.

Izbornik Zanini na teren je postao sada već prepoznatljivu postavu: Timofej Žukovski tehničar, Ivan Raič korektor po dijagonali, primači-pucači standardni Filip Šestan i Marko Sedlaček, srednji blokeri Kruno Nikačević i Sandro Dukić, uz oba aktivna libera, Svena Šarčevića i Hrvoja Pervana. Postavu koja je kontrolirala rezultat tijekom prvog seta, da bi na servis u jednom trenutku zasjeo Sandro Dukić i napravio seriju od pet poena zaredom, do 21:13. Nizozemci nemoćni, doslovno...

Mi smo vodili igru

Sličan scenarij i u drugom setu, Hrvatska vodi igru, Nizozemci se tek muče pratiti ih. Šestan i Raič raspoloženi u napadu, s time da Filip odrađuje i veliki posao u obrani, na prijemu servisa koji tijekom drugog seta drži na oko 75%. Ipak, primakli su se gosti u finišu drugog seta, izjednačili na 22:22, nakon što su napravili dva poena zaredom. No, tada najprije Šestan iz zone četiri pa i Nikačević sa sredine prvom tempom poentiraju za 24:22, a posljednji poen poklanja Plak, momak koji je tek ušao u igru, prebacivši flot servisom svoj i suparnički teren.

Nešto se ipak moralo pitati i Nizozemce, ipak su do ovog susreta bili prvoplasirani u skupini s 10 bodova, i već čekiranim kartama za Final Four u Estoniji. Stoga je uvod trećeg seta pripao gostima, pa na 5:8 naš izbornik Emanuele Zanini traži minutu odmora.

U pravi čas, jer nakon toga je susret ponovno u egalu, 9:9 i 11:11. Ne zadugo, nakon serije pogrešaka na servisu, Nizozemci su na 14:11, Zanini uzima drugi time-out, jer mu se tu lomi utakmica, a već pomalo umornog Raiča mijenja Leo Andrić.

Na 12:16 Sedlačeka mijenja u drugoj liniji, u obrani, Ivan Zeljković. Obje izmjene daju ploda odmah, pa na 15:16 nizozemski izbornik traži predah ne bi li zaustavio nalet Hrvata. Kasno. Egal 17:17 blokom Nikačevića, vodstvo 19:18 blokom Nikačevića i Andrića, pa 20:18 smečom Andrića. I još jedan time out Nizozemaca. I još jedan poen Hrvatske, imamo 22:19. Žukovski razigrava Andrića, još jedan razoran smeč za 23:20, pa za 24:22, do konačnih 25:22 blokom Šestana. O ovoj će se pobjedi još pričati...

Hrvatske odbojkašice pobijedlie Francusku

Varazdin, 150619.
Arena Varazdin.
Utakmica 6. kola Zlatne lige za zene,
Hrvatska - Francuska.
Na fotografiji: Nika Stanovic, Ema Strunjak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Hrvatski odbojkaši su u subotu u Varaždinu u zadnjem šestom kolu skupine B Zlatne europske lige pobijedili Nizozemsku sa 3-0 (25-19, 25-23, 25-22), ali s konačnim omjerom 3-3 nisu ostvarili plasman na Final Four u Estoniji. Djevojke su bile također uspješne, u istoj su dvorani sa.... pobijedile Francusku (25:18, 25:17, 25:20). Djevojke su prve u skupini, no kao domaćin završnog turnira ionako bi sudjelovale na Fnal Fouru.

Francuska reprezentacija ima atraktivne igračice, doduše puno više fizički nego li igrački, imaju i brojeve na dresovima od 1 do 100, no ono što će ostati vječita enigma je - kako su naše reprezentativke uspjele u srijedu od njih izgubiti 3:2? Pitanje svih pitanja, bez obzira što se rado o ženskom sportu gdje su svakojaka čuda moguća, da se netko slučajno ne uvrijedi...

Vjerojatno su toga svjesne bile i naše igračice, pa su u Varaždinu baš izgarale u želji da poprave dojam, da se revanširaju. Dominantne u svim segmentima igre, osim u prijemu servisa koji je još 'šepav', naše su odbojkašice gradile poen po poen do konačne pobjede i osiguranja prvog mjesta u skupini, te u konačnici kao dobru uvertiru za Final Four u petak i subotu u Varaždinu. Možemo samo zavapiti, valjda pred većim brojem gledatelja, jer ove djevojke to zaslužuju. Uostalom, Final Four najjače skupine Europske lige, Varaždincima koji dobro poznaju odbojku jer je to ovdje sport sa stogodišnjom tradicijom, trebao bi biti dovoljan mamac...

Uzgred, izbornik Santarelli ovoga puta nije po običaju miksao sastav, već je postava: Lea Deak tehničarka, Samanta Fabris korektorica, primačice-pucačice Lucija Mlinar i Nika Stanović, te srednje blokerice Božana Butigan i Ema Strunjak, koje je u obrani mijenjala libero Rene Sain, odradila posao od početka do kraja.

U drugom susretu Mađarska je pobijedila Austriju sa 3:1, i sa 13 bodova je druga, iza Hrvatske sa 14 bodova. Austrija ima 6 a Francuska 3 boda.

Linker
24. travanj 2024 01:11