screenshot HRT
RIJETKO VIĐENA SITUACIJA

'PA SKORO SAM UBIO I NJEGA I SEBE! POLUDIO SAM!' Hrvat nakon drame otkrio tko je čovjek koji je zamalo uzrokovao tragediju: 'Ma neki lik koji radi...'

FILIP ZUBČIĆ Hrvatski skijaš u trećem veleslalomu sezone u Alta Badiji zauzeo 10. mjesto, ali utrku će više pamtiti po tome što je na ulasku u cilj za dlaku izbjegao sudar s nesmotrenim radnikom na stazi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. prosinac 2019. 11:54

Izletjele su mu dvije žestoke psovke kad je prošao ciljnom ravninom, ali nije mu za zamjeriti. Filip Zubčić jučer je u završnici utrke u Alta Badiji umalo pokosio jednog neopreznog radnika na stazi i samo je dobra reakcija hrvatskog skijaša u stotinki sekunde spriječila sudar. Kako bi priča završila da se 26-godišnji Zagrepčanin zabio u “šetača”, ne želimo ni pomišljati.

Bilo je dovoljno tragedija prijašnjih godina zbog nepažljivih uljeza na stazi i premda u veleslalomu, koji se jučer vozio u talijanskom skijalištu, brzine možda nisu velike kao u spustu, posljedice su mogle biti strašne. Srećom, ovom je prilikom sve završilo dobro osim ako ne računamo da je Filip vjerojatno izgubio koju stotinku u tom bijegu od sudara. Završio je na kraju u trećem veleslalomu sezone na desetom mjestu, ali od Top 5 ga je, primjerice, dijelilo samo 17 stotinki.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO

Sve je dobro prošlo

- Da, bio je malo stresan taj ulazak u cilj, nisam baš očekivao da će mi netko stajati u liniji, ali sve je dobro prošlo na kraju. Koštalo me to možda koje pozicije, ali neću to sada gledati. Možda su neki drugi dijelovi staze bili bitniji, možda sam ih trebao bolje odraditi, ali kaj je, tu je. Moram biti zadovoljan s Top 10 - pričao je Zubčić koji je sat vremena nakon utrke zvučao prilično smireno.

Neposredno nakon ulaska u cilj nije bilo tako, “počastio” je parom sočnih psovki majstora koji je bio “u prolazu”.

- Poludio sam! Pa skoro sam ubio i njega i sebe, kako ne bih poludio?!

Je li istražio nakon incidenta tko je bio nesmotreni gospodin?

- Nemam pojma, to je nekakav lik kaj radi na stazi. Ma nisam se poslije više htio baviti time. Poludio sam u tom trenutku, ali smirio sam se.

Legendarni austrijski skijaš Benjamin Raich nije skrivao zgražanje u prijenosu ORF-a.

- Mislim da je to bio mjerač vremena. Nakon Zubčićevog nastupa je bila stanka za reklame, moguće je da je čovjek glavom već bio na pauzi. Ali, ovakve se stvari stvarno ne bi smjele događati - komentirao je Raich.

U hrvatskom taboru nakon svega nisu htjeli ulagati žalbu.

- Jedino kaj možeš dobiti je da ideš ponovo voziti, ali to nije imalo nekog smisla. Do starta bi mi trebalo dulje od pola sata, potpuno bih se ohladio i ne bi to bilo dobro. Mislim da ne bih uspio odraditi bolju vožnju jer bi se i staza još više raspala. Tak’ je, kak’ je - kaže Zubčić.

Proljetna grbavica

Da, staza definitivno nije bila u idealnom stanju. Vremenske prilike su cijeli vikend diljem Europe mučile organizatore utrka. U subotu je u Val Gardeni otkazan muški spust, a žene svoj spust u Val d’Isereu nisu uspjele odraditi ni u subotu ni u nedjelju. Gledatelji u Alta Badiji su ipak dočekali veleslalom, ali u skraćenoj varijanti.

- Dosta je bilo grbavo. Padala je kiša proteklih dana, pa je zahladilo i počeo je padati snijeg i onda su sve to skupa zalili vodom i posolili. I na kraju je to ispala proljetna grbavica. Izvukli su najbolje kaj su mogli, jedino je šteta kaj nije start bio od vrha.

Filip je bio deveti nakon prve vožnje, s 59 stotinki zaostatka za tada vodećim Norvežaninom Leifom Kristianom Nestvold-Haugenom. U nastavku se ipak više mučio na stazi i u cilj je ušao kao četvrti. Do kraja je još pao u poretku, ali je šesti put u karijeri završio u Top 10.

- Malo mi je žao jer sam bio blizu Top 5, ali vrate se te stotinke kad-tad. U redu je biti među najboljom desetoricom, ali težim boljim rezultatima. No, doći će i oni.

Prilično je dobro Zubčić otvorio sezonu. U veleslalomu u Beaver Creeku je bio osmi, a prije toga je u slalomu u Leviju završio na 16. mjestu sa startnim brojem 70.

- Sad treba ući u siječanj u dobroj formi jer nas čeka stvarno puno utrka, šest slaloma i dva veleslaloma. Treba se malo odmoriti preko Božića, dobro trenirati i onda u siječnju napasti.

No, prije toga ga već večeras čeka još jedan posao u Alta Badiji, na rasporedu je paralelni veleslalom.

Danas opet na startu

- Ne bi ta utrka trebala biti u opasnosti jer se vozi u donjem dijelu klasičnog veleslaloma i to će sigurno uspjeti pripremiti. Istok Rodeš i ja vozimo, prije dvije godine sam bio osmi, vidjet ćemo kako će biti večeras.

Bit će mu to i posljednja utrka u Svjetskom kupu u ovoj kalendarskoj godini. Alpsku kombinaciju u Bormiju će zaobići.

- Bormio ćemo preskočiti jer kako sam u Leviju osvojio dobre bodove u slalomu, sad bismo htjeli odraditi još neke FIS slalomske utrke kako bih uhvatio još bodova i kako bih mogao u siječnju imati bolje startne brojeve jer sad startam praktički zadnji. Ako se dogodi da siječanj bude topliji, a to je uvijek moguće, bit će mi dosta zeznuto voziti s takvim brojevima. Sljedeći Svjetski kup će biti Snježna kraljica - zaključio je Zubčić.

Linker
17. travanj 2024 04:53