Bernarda Brčić (prva desno)
 Boris Kovacev / CROPIX
ODBOJKAŠICE U 'LOVU'

PLAVA KOSA, 192 CM, MANEKENSKA FIGURA, 28 GODINA... Igra u životnoj formi i vodi Hrvatsku na ključnom turniru: 'Izbornik nam odlično tempira formu!'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 06. siječanj 2020. 23:04

Duga plava kosa, 192 cm, manekenska figura, 28 godina, odbojkašica... Bernarda Brčić, da vas ne držimo u neizvjesnosti, organizatorica igre naše reprezentacije, prema mišljenju nekih “insajdera” trenutačno igra u životnoj formi. Od jeseni, nakon cijelog ljeta priprema i igranja u Zlatnoj Europskoj ligi i na Europskom prvenstvu, rastura u redovima francuskog prvoligaša ASPTT Mulhouse, trenutačno prvoplasiranog kluba u domaćoj ligi.

Kraj prosinca naše su djevojke provele na pripremama u Sofiji s reprezentacijom Bugarske, koja također ide na olimpijske kvalifikacije, ali u skupinu A.

- Mislim da smo dobro iskoristile te pripreme, nisu bile dugotrajne, ali nisu niti mogle biti drugačije jer sve dolazimo iz nekih svojih liga i sezona. Uostalom, niti jedna od osam reprezentacija koje idu na kvalifikacije nije imala dulje pripreme.

Odradile su naše djevojke i tri ogledna trening-susreta s Bugarkama, sudeći prema statistici, ipak malo “s figom u džepu”.

- Ha, svaku od tih utakmica počinjale smo i završavale u nekom drugom sastavu. Mislim da je izbornik Santarelli htio isprobati sve kombinacije koje je zamislio, a ujedno i odmarati neke od reprezentativki koje su već imale naporan dio sezone u svojim klubovima. Ima tu i već malo nagomilanog umora, ima tu i malih ozljeda i tegoba koje treba zaliječiti. I da, definitivno nismo odigrale te utakmice na najvišoj razini. Ali, pokušale smo neke nove stvari, neke nove kombinacije, i želja je dovesti igru barem na onu razinu kao na Europskom prvenstvu, ako ne i višu. To se ne može u tako kratkom roku, ide to svojim tijekom, a ono što mi se čini jest da izbornik odlično tempira našu formu.

CEV

Samanta Fabris, kapetanica i prvo ime ove naše reprezentacije, jedina nije igrala ni u jednoj od tri pripremne utakmice, no s njom se Bernarda ionako odlično razumije i ne treba joj dodatno privikavanje. Ali zato su tu bile dvije djevojke s kojima nije ljetos trenirala zajedno.

- Jako sam ugodno iznenađena igrom Katarine Pavičić jer je jako napredovala otkako sam je posljednji put vidjela. Postala je prava igračica i ako tako nastavi, u budućnosti od nje možemo očekivati velike stvari. I dok Katarinu ipak znam iz nekih prijašnjih akcija, s Larom Vukasović sam se sada prvi put srela i mogu reći da se radi o velikom potencijalu. Vidi se da igra u Italiji, da razumije taj sustav igre i da je definitivno veliko osvježenje u našoj ekipi.

Bernarda je odlično odradila prvi dio sezone u Mulhouseu.

- Zadovoljna sam, prve smo trenutačno, izborile smo Final Four Francuskog kupa, ali nažalost ispale iz CEV kupa, i to u zlatnom setu od Poljakinja. Izgubile smo tamo 2:3, doma dobile 3:2 i onda kiksale u zlatnom setu. No, sezona je tek na pola, imamo mi velikih ambicija i u domaćem Kupu i u prvenstvu.

Sa suigračicama je dočekala Novu godinu u Sofiji, možda malo neobično ali - nije prvi put.

- I na posljednjim kvalifikacijama za Olimpijske igre, koje su se tada igrale u Turskoj, zajedno smo dočekale Novu godinu. Ali, sjećam se, tada baš nije bila neka mirna situacija u Turskoj, ako se ne varam, bilo je i nekih bombaških napada, tako da smo manje-više sve ostale u hotelu po sobama, tek su se one hrabrije odlučile za novogodišnji izlazak. Ove je godine ipak drugačija situacija pa smo se odlučile za zajednički izlazak na večeru u jedan restoran. I bilo je baš lijepo, ugodno smo se provele, no vrlo brzo nakon ponoći smo se vratile u hotel jer je ujutro 1. siječnja već bio na rasporedu trening.

Treninzi u Sofiji, s jednom zamjerkom...

- Dvorane su iznimno hladne, nije mi jasno da nisu poradili na tome. Trebalo nam je dvostruko više vremena da se zagrijemo za trening. A što se ostaloga tiče, sve je bilo u redu, korektno. Ma, navikle smo mi na svakojake uvjete, jedino ta hladnoća nije bila baš normalna - na kraju je rekla Bernarda Brčić, prva organizatorica igre hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije.

CEV

Linker
14. travanj 2024 04:23