Egan Bernal
 REUTERS/Christian Hartmann
NAJBOLJI GDJE JE NAJTEŽE

POBJEDNIK SVIH POBJEDNIKA I NAJVEĆI SPORTAŠ U POVIJESTI KOLUMBIJE Sa samo 22 godine osvojio Tour de France i ušao u legendu

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 28. srpanj 2019. 23:50

Prvih 60-ak kilometara se vozilo u slavljeničkom ritmu, a ono što su svi čekali je bio dolazak u Pariz, osam krugova po Elizejskim poljima i utrku za pobjednika ove svojevrsne Formule 1, jer mnogi smatraju da je pobjednik posljednje etape Toura zapravo prvak svijeta u sprintu.

​Pa, ako je to tako, onda možda ta nagrada nije mogla otići u bolje ruke. Australac Caleb Ewan je osvojio treću etapu ovogodišnjeg Toura i dokazao da je najbolji sprinter. Stigao je iz pozadine i ujurio u cilj za nekoliko centimetara ispred Nizozemca Dylena Groenewagena. ​Ništa se, naravno, nije moglo promijeniti u ukupnom poretku, postolje se već odredilo nakon 20. etape, a treba samo dodati da je Točkastu majicu za najboljeg penjača osvojio Francuz Romain Bardet, Zelenu majicu najboljeg sprintera Slovak Peter Sagan, a Bijelu majicu za najboljeg mladog vozača Egan Bernal.

​Pariz je bio okupiran kolumbijskim zastavama i navijačima velikog pobjednika Egana Bernala, dok Francuzi i dalje čekaju da se i njima jednog dana ostvari san.

Najmlađi pobjednik od Drugog svjetskog rata

Prvi čovjek koji mu je čestitao bio je Geraint Thomas, Velšanin i suvozač Egana Bernala, u momčadi Ineosa. Iako je tog trenutka Thomas predao naslov najveće utrke na svijetu, nije se ponašao kao veliki gubitnik. - Nemoj se sramiti pokazati osjećaje. I muškarci ponekad plaču.

​Tako je završila velika utakmica dvojice kapetana i jedne momčadi. Thomas je branio naslov na Touru i bio je programiran da vodi momčad Ineosa uz Chrisa Froomea. No, teška ozljeda Froomea je izbacila iz Toura, a Bernal je pozvan da kao dokapetan sudjeluje u velikoj utrci. - Ja sam, zapravo, to i želio, ali sam u dogovoru s ljudima iz momčadi zaključio da bi mi Giro trebao biti vrhunac sezone.

Najbolji gdje je najteže

​Vrhunac sezone koji se nije dogodio. Slomljena ključna kost, što je najčešća ozljeda biciklista - nešto poput prehlade kod običnih smrtnika - spriječila je 22-godišnjeg Kolumbijca da vozi po Italiji. I tako je završio na Touru te u nevjerojatnom raspletu zasjeo na prvo mjesto i kao treći najmlađi svih vremena osvojio veliku nagradu. Ali, prvi otkad se na Touru dijeli Žuta majica za vodećeg u ukupnom poretku i kasnijeg pobjednika.

- Mislio sam da mi je Žuta majica zauvijek izmaknula nakon kronometra, nisam bio zadovoljan kako sam odvozio kronometar. Ali, čekao sam svoje vrijeme.

​Čekao je Alpe. Tamo gdje svi Kolumbijci uživaju, tamo gdje je patnja najveća, i Bernal se ponašao poput divlje mačke. - Čudo je kako se taj momak penje i leti na uzbrdici. Izgubio sam Tour, ali sam sretan jer sam bio sudionik jedne ovako velike priče.

​Thomas je još jednom zagrlio Bernala i otišao na hamburger. - Popit ću nešto kada se vratim kući obitelji.

A Bernal je, kaže, te večeri zaspao kao beba, s tim da je prethodno nazvao obitelj. - Tata je jedva govorio, ali nekako je smogao snage reći - čestitam. Sjećam se kad sam prije nekoliko godina s ocem gledao Tour de France i maštao da i ja jednog dana budem tamo. Iako sam bio loš na kronometru, nisam izgubio nadu jer sam znao da sam ja, što Tour ide dalje u visinu, još bolji, još čvršći.

To, naravno, nije nimalo slučajno. Naime, Egan Bernal se rodio blizu Bogote u Zipaquiru, gradu sa 130.000 stanovnika. Rodio se ispod oblaka Anda i tamo je najveći dio svojeg mladog života, vozeći se na nadmorskoj visini od 2650 metara. Upravo je tamo i naučio što znači patiti i biti pobjednik.
- Tamo gdje je nekima bilo najteže, meni je bilo najlakše.

​Rodio se pod oblacima, da bi jednog dana te oblake zajahao, osvojio i već danas, sa 22 godine otišao u povijest. Bernal je sa 22 godine bio najmlađi u pelotonu Toura, ali ga to nije smetalo da na briljantan način odvozi posljednje tri etape jer bio je to užitak za sve njegove prijatelje, a pogotovo za Thomasa.

Ovo je za Kolumbiju

Njegov talent je nemjerljiv, baš kao i njegova snaga. Kada je krenuo, bilo ga je jednostavno užitak pratiti, ako si i dok si mogao. Ali svima je bilo jasno da će u jednom trenutku pobjeći od svih i odvoziti svoj pobjednički krug iz okruženja gdje je rođen. Bicikl mu je uvijek bio najdraža igračka i prve velike rezultate je ostvario na brdskom biciklu, bio je drugi pa treći u krosu na prvenstvu svijeta, a onda se 2016. preselio među velike dečke. Prvu je utrku osvojio u Rumunjskoj, bio je uspješan i u Sloveniji, ove je godine osvojio Pariz - Nicu i švicarski Tour, a onda ga je prijelom ključne kosti onemogućio da krene u lov na Giro. Ali, ostala je jedna veća i bolja nagrada - Tour de France.

- Ovo je za mene, moju obitelj i kolumbijski narod. Bili smo i ostali dobri, vrhunski biciklisti - Nairo Quintana dva je puta bio drugi na Touru, jednom treći, Rigoberto Uran jednom je bio drugi - i zato je, mislim, ova pobjeda toliko zaslužena i toliko velika za Kolumbiju. Dovoljno velika da bi i CNN počeo svoj sportski prilog fotografijom slavlja iz Kolumbije, slikom radosti i ushićenja male djece koja su sjedila na ramenima roditelja, s biciklističkim kacigama na glavi dok su u zraku dominirali uzdignuti bicikli. Ponos naroda koji je toliko toga dao svijetu biciklizma i u konačnici zauzvrat dobio pobjednika svih pobjednika.

A koliko je to teško, najbolje će vam posvjedočiti Francuzi, koji 35 godina čekaju da dobiju pobjednika Toura, a nije im se dogodio ni ove godine.
​Petnaest dana Julian Alaphilippe je nosio srce, strast i emocije na rukavu, a s njima i biciklizmom zaluđenu naciju, a onda se sve raspalo u roku od 24 sata. Kažu da je, razočaran, u jednom trenutku želio odustati, ali su ga iz njegove momčadi spriječili samo jednom porukom: - Nemoj samo učiniti nešto zbog čega bi jednog dana mogao požaliti.

Nibali kao jedini ‘uljez’

​Poslušao ih je, sjeo na bicikl i krenuo, 13 kilometara prije cilja definitivno je izgubio Žutu majicu, ali je ostao ponosan do kraja. Jednog će dana i njemu sreća stići na vrata. Baš kao što je, istina malo ranije nego što je itko to mogao zamisliti, stigla Eganu Bernalu. U godinama koje su za biciklizam gotovo još juniorske, sjeo je na bicikl i odjurio u povijest. Danas više nije važno hoće li i koliko Grand Toura osvojiti. On svoj Tour ima i to mu više nitko ne može oduzeti.

A danas, kad zbrajamo sve što je ta momčad nekada Skya, a danas Ineosa ostvarila na Touru, možemo reći, a oni s velikim ponosom potvrditi da su ih osvojili sedam od posljednjih osam, od Bradleyja Wigginsa, preko Chrisa Froomea i Gerainta Thomasa, do Egana Bernala danas. Jedini “uljez” bio je 2014. Vicenzo Nibali. ​Kolumbija slavi i slavit će još danima svojeg velikog šampiona, najvećeg sportaša u povijesti Kolumbije, baš kao što Ekvador slavi Richarda Carapaza. Bernalu je bilo zacrtano osvojiti Giro, ali sudbina je htjela drukčije.

REZULTATI, 21. ETAPA:

1. Caleb Ewan (Aus/Lotto-Soudal) 3:04:07

2. Dylan Groenewegen (Niz/Jumbo-Visma)

3. Niccolo Bonifazio (Ita/Total Direct Energie)

4. Maximiliano Richeze (Arg/Deceuninck-QuickStep)

5. Edvald Boasson Hagen (Nor/Dimension Data)

6. Andre Greipel (Njem/Arkea-Samsic)

7. Matteo Trentin (Ita/Mitchelton-Scott)

8. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)

9. Nikias Arndt (Njem/Sunweb)

10. Peter Sagan (Svk/BORA-Hansgrohe) svi isto vrijeme

KONAČNI REDOSLIJED:

1. Egan Bernal (Kol/INEOS) 82:57:00

2. Geraint Thomas (VB/INEOS) +1:11

3. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma) +1:31

4. Emanuel Buchmann (Njem/BORA-Hansgrohe) +1:56

5. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep) +4:05

6. Mikel Landa (Špa/Movistar) +4:23

7. Rigoberto Uran (Kol/Education First) +5:15

8. Nairo Quintana (Kol/Movistar) +5:30

9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) +6:12

10. Warren Barguil (Fra/Arkea-Samsic) +7:32

Linker
25. travanj 2024 02:23