JEDRENJE

POZNATE POSADE PRVOG POREČKOG WORLD MATCH RACING TOURA Fantela i Marenić neće biti jedini zlatni olimpijci u Peškeri

AUTOR:
  • Sportske novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 18.05.2017. u 09:24

 • U Poreč stižu i Danci koji su u hrvatskom brodu slavili u Pekingu 2008

  Jedriličarsko natjecanje World Match Racing Tour koje se prvi puta održava u Poreču od 25. do 28. svibnja u sklopu Croatia Match Cupa predstavilo je suparnike našeg Croatia Match Racing Teama kojeg predvode zlatni olimpijci iz Rija Šime Fantela i Igor Marenić. Zanimljivo je da se među deset posada nalaze i dvije u potpunosti sastavljene od ženskih jedriličarki, a u Poreč dolazi i zlatni iz Pekinga u klasi 49er, Danac Jonas Warrer, koji je odličje osvojio zahvaljujući našim jedriličarima Pavli Kostovu i Petru Cupaću koji su kolegama nakon puknuća jarbola samoinicijativno posudili svoj brod. Jedna od najvećih te sigurno najljepša priča ovih olimpijskih igara dobila je i svoj epilog medaljom za fair play koja je više nego zasluženo dodijeljena našim jedriličarima.

  Naš Croatia Match Racing Team uz  Fantelu i Marenića čine Patrik Damijan, Rajko Kujundžić i Mihovil Fantela. 

  Osim što po prvi puta nastupaju na WMRT regati i prvi puta se natječu na katamaranu M32, našem najpoznatijem sportskom dvojcu ovo je i premijerni nastup u ovako višečlanoj posadi. Šime Fantela njezin je skiper, a Igor Marenić trimer glavnog jedra i gennakera (prednjeg jedra pri jedrenju niz vjetar).

  Prvi put se natječemo u posadi ove veličine. Katamaran je dosta različit od našeg 470 gdje sve radimo sami, a razlikuje se i od broda od 80 stopa na kojem se također trenutno natječemo a gdje je svaka uloga dosta „uska“ i specijalizirana. Ovdje se jedri na dinamičnoj i fizički zahtjevnoj jedrilici gdje se uloge ponekad i isprepliću te je timski rad presudan. izjavio je Marenić.

  Pobjednika prvog porečkog World Matcg Racing Tour-a saznat ćemo nakon finalnog okršaja u nedjelju 28. svibnja, kojem će prethoditi dva dana izlučnih dvobojskih utrka u petak 26. te u subotu 27. svibnja.

  -----------------------------------------------------------

  POSADE

  1. Šime Fantela (Hrvatska)

  Nakon što je zajedno s Igorom Marenićem prošle godine u Riju osvojio olimpijsko zlato u klasi 470, 31-godišnji Zadranin i njegov vršnjak s Malog Lošinja nominirani su i za najbolje jedriličare svijeta prema izboru Rolex World Sailor of the Year. U Poreču oboje debitiraju u klasi M32 zajedno s ostatkom posade Croatia Match Racing Teama koju čine Rajko Kujundžić, Patrik Damijan i Mihovil Fantela. Uz pomoć domaće publike mogli bi daleko dogurati.

  2. Quentin Delapierre (Francuska)

  Francuska posada predvođena skiperom Quentinom Dealpierreom u Poreč dolazi direktno s priprema. Nekoliko dana provedenih u zajedničkim treninzima  uvijek je najbolje zagrijavanje za utrku.

  3. Anna Östling (Švedska)

  Najuspješnija ženska predstavnica prošlogodišnjih utrka u dvobojskoj jedrenju. Anna je ujedno i vlasnica WIM titule te ženska svjetska prvakinja. Sa svojom peteročlanom posadom koju čine samo djevojke za utrku u Poreču pripremala se u Valenciji.

  4. Joachim Aschenbrenner (Danska)

  Iako ima samo 23 godine, Joachim je ove sezone već ostvario niz sjajnih rezultata na regatama WMRT-a. Jedan je od favorita utrke u Poreču.

  5. Pieter-Jan Postma (Nizozemska)

  Bivši olimpijac u klasi Finn, Postma sa se sa svojom posadom tek u veljači pridružio WMRT obitelji. Nemojte da vas zavara njihov nizak trenutni "ranking", jer Postminu ekipu čine redom vrsni olimpijci i svjetski prvaci.

  6. Markus Edegran (SAD)

  Prvu profesionalnu utrku u dvobojskom jedrenju ovaj je mladi skiper odradio u travnju u Miamiju kada je odmah, i to u iznimno jakoj konkurenciji, osvojio četvrto mjesto. Njegova je ekipa brza i snažna što će zasigurno zadavati nevolje iskusnijim kolegama u Poreču.

  7. Jonas Warrer (Danska)

  Olimpijski pobjednik iz Pekinga u klasi 49er zahvaljujući hrvatskom brodu kojeg su nakon puknuća njihovog jarbola Dancima posudili naši jedriličari Pavle Kostov i Petar Cupać.

  8. Olivia Mackay (Novi Zeland)

  Srebrna s prošlogodišnjeg finala Svjetskog kupa.  Ova 31-godišnja Novozelanđanka u Poreč dolazi sa ženskom posadom nakon što se natjecala na gotovo svim morima.

  9. Lukasz Wozinski (Poljska)

  Najviše rangirani dvobojski jedriličar u Poreču, zajedno s hrvatskom posadom imat će premijerni nastup u uvali Peškera. 2016. tri se puta penjao na podij Polish Match Toura, a pobjednik je i Energa Sopot Match Racea.

  10. Måns Holmberg (Švedska)

  U klasi M32 natječe se od 2016. godine. Pobjednici su prvih ovosezonskih kvalifikacija u Švedskoj.

  Tagovi