CROPIX
NE BI BILO PRVI PUT

NEPOŠTENA IGRA U KAKVU JE TEŠKO POVJEROVATI Žele li Talijani profitirati na bolesti hrvatskog velemajstora i najboljeg igrača svijeta!?

VATERPOLO Najbolji vaterpolist svijeta vjerojatno je zaključio karijeru na Apeninima, ali je li u pozadini svega talijanska želja za eliminicijom najboljeg igrača suparničke reprezentacije?
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. prosinac 2017. 20:46

Kada najbolji svjetski igrač u nekom sportu dobije od liječnika dvomjesečnu suspenziju nastupanja iz zdravstvenih razloga, to je velika vijest. Kada mu se nakon toga “spusti rampa” za igranje do kraja cijele sezone, onda je to vijest koja mora zabrinuti. Tim više što neki mediji, prvenstveno u Italiji, spominju upitnost nastavka karijere.

Na žalost, glavni lik u svim ovim vijestima jedan je hrvatski sportaš, najbolji vaterpolist Globusa u 2017, kapetan svjetskih prvaka Sandro Sukno.

Vrhunski kardiolog dr. Paolo Zeppilli s Klinike Gemelli u Rimu, koji ima višedesetljetno iskustvo rada sa sportašima, zbog srčane je aritmije, za koju je utvrđeno da je urođena mana, koja nije od životne ugroze, ali bi navodno to mogla biti pod ekstremnim tjelesnim opterećenjem (sport), Suknu preporučio mirovanje do kraja sezone 2017/18. pa on sigurno ove sezone neće igrati pod kapicom Pro Recca. Hoće li i koliko dugo još imati ugovor s Pro Reccom, to je već pitanje do kojeg će morati doći dogovorno klub i igrač.

Uopće nisu dvojbene dvije stavke. Prvo, zdravlje svakog čovjeka jest najbitnije. Medalje, trofeji, sve puste pobjede ništavne su u odnosu na zdravlje. Drugo, ni trunke ne odstupamo od stava o visokoj stručnosti i znanju dr. Zeppillija. No, u cijeloj priči ima i nekih “ali”...

2016 Rio Olympics - Water Polo - Final - Men's Gold Medal Match Croatia v Serbia - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 20/08/2016.   Sandro Sukno (CRO) of Croatia reacts.  REUTERS/Damir Sagolj FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Damir Sagolj / REUTERS

Sandro Sukno (27) u dosadašnjoj karijeri - a na vrhunskoj je razini i reprezentativac od 2008. - nikad i ni u jednom slučaju nije iskazivao zdravstvene probleme sa srcem, iako se radi o “urođenoj srčanoj mani”. Uz to, najmanje deset godina barem jednom godišnje prolazio je temeljite redovite preglede, koji su obaveza u vrhunskom sportu, a nalazi su i u Hrvatskoj, i u Italiji dosad bili čisti. Štoviše, nakon nekih prijašnjih bolesti ili ozljeda iznimno se brzo vraćao u bazen.

Signali su bili drukčiji

U veljači 2014. dobio je mononukleozu koja zna sputati sportaša 6 mjeseci, pa i dulje. Sukno se oporavio i zaigrao nakon mjesec i pol dana. U ljeto 2017. ozljedu prsta nadvladao je nakon pet od minimalno potrebnih 6 tjedana i odigrao na SP-u turnir karijere. Oba slučaja, slažemo se, nemaju veze sa srcem, ali daju sliku općeg stanja i snage Sandrova organizma.

Nadalje, nakon prvih rimskih nalaza Sukno je obavio pretrage kod jednako tako vrsnih hrvatskih liječnika u našim klinikama i nalazi su bili dobri, odnosno, stavovi hrvatskih liječnika bili su da Sukno može normalno nastaviti igrati.

Idemo još dalje, potraženo je mišljenje jednog od najeminentnijih svjetskih kardiologa, Zagrepčanina dr. Tomislava Mihaljevića. Riječ je o čovjeku koji će 1. siječnja 2018. postati glavni direktor klinike u Clevelandu, gdje dolazi s dužnosti glavnog izvršnog direktora Cleveland Clinica u Abu Dhabiju, inače jedne od najmodernijih bolnica na svijetu. Osim SAD-a i Emirata, radio je još u Austriji, Švicarskoj i Hrvatskoj. Doktor Mihaljević je također pregledao Suknove nalaze te rekao da su - OK. Ako ne sumnjamo u mišljenje dr. Zeppillija, ne vidimo razloga ni zašto bi mišljenje dr. Mihaljevića bilo manje bitno ili netočno?

Odluka talijanskog liječnika, pa posljedično i reakcija Pro Recca, koji za ovu sezonu više ne računa na Sandra Sukna, ima karakteristike iznenađenja. Zato što su svi signali minulih tjedana, pa i iz Italije, dali naslutiti da će Sukno uskoro put Genove. Na trening.

Zdravlje je najvažnije

Otkud onda ovakva odluka? Nismo pobornici teorija zavjere i nemamo dokaza, ali postoji sumnja u opciju eliminiranja najboljeg igrača reprezentacije koja je, nota bene, jedan od glavnih konkurenata Italiji. Još nešto, vrlo važno, ne bi bilo prvi put. Ovaj dio podrobnije pojašnjavamo u “slučaju Benedek 1999.”

Ono što je sada na HVS-u, Suknu i našim liječnicima su nove podrobne pretrage u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Postoji opcija i o mogućem siječanjskom odlasku u SAD. Talijanska karijera Sandra Sukna vrlo vjerojatno je okončana, ali ne bismo baš brzali s drugim dalekosežnijim zaključcima. Iako je, ponavljamo, na prvom mjestu - zdravlje sportaša.

Talijani s Eura u Firenci izbacili Benedeka i Vujasinovića, ali nije im pomoglo

SLUČAJ BENEDEK 1999. Italija je učinila sve da osvoji EP pa su dva glavna igrača velikih suparnika pala na navodnom dopingu u talijanskom prvenstvu

U ljeto 1999. to je bila velika afera koja je zategnula odnose između vaterpolske Mađarske i Italije. Početkom rujna 1999. u Firenci se imalo odigrati EP. Domaćin je upro sve napore da ne samo organizira kontinentalnu smotru, već je i osvoji.

Početkom kolovoza Talijanski je savez “otkrio” da su u polufinalnoj utakmici Serie A Roma - Florentia 9:5 odigranoj dva mjeseca ranije tri igrača bila dopingirana. Samo jedan od njih bio je Talijan, ne i reprezentativac, Riccardo Vannini. Za njega je utvrđeno da je koristio kapi za nos te je bio čist.

Dvojica koja su pala bili su - Tibor Benedek i Vladimir Vujasinović. Najbolji igrač Mađarske, odnosno tadašnje SR Jugoslavije. Obojici su u urinu pronađeni tragovi efedrina, odnosno testosterona. Istog su trenutka suspendirani, u hipu je reagirala i FINA te im izrekla 8 mjeseci suspenzije. Znate li kada? Točno 24 sata uoči početka EP-a u Firenci.

Benedeku su u listopadu čak pooštrili kaznu na 15 mjeseci, da bi je već početkom 2000. smanjili taman toliko da može nastupiti na OI u Sydneyu. I osvojiti zlato.

Mađari su savršeno dobro shvatili “igru” uoči Firence. Maksimalno su se pripremili i u polufinalu Mađarska je bez “dopingiranog” Benedeka lagano opeglala Italiju 7:5. Kao danas se sjećamo finala EP-a ‘99. Hrvatska - Mađarska (12:15). Odmah nakon utakmice svi Mađari su isplivali do press-tribine na kojoj je sjedio Tibor Benedek i glasno skandirali njegovo prezime.

Kasnije je utvrđeno da je Benedek, što je od početka i tvrdio, koristio kremu protiv gljivica na nogama, a efedrin je u vrlo sitnoj koncentraciji apsorbiran kroz kožu. (dba)

Linker
19. travanj 2024 02:11