Rijeka, 070418.
Bazeni Kantrida.
Hrvatska - Srbija, vaterpolo utakmica, LEN EUROPA KUP, 3. kolo.
Na fotografiji: Ante Vukicevic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

TO ŽELIMO ČUTI

PRVI TOPNIK BARAKUDA NAJAVIO VELIKI OKRŠAJ ZA MEDALJU 'U svlačionici je odmah nakon polufinala Buljo glasno povikao: "Ajde, idemo sada po broncu!"

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 28.07.2018. u 19:18

 • Iz 25 šuteva ima 14 golova. S Francuzom Ugom Crousillatom i Crnogorcem Aleksandrom Ivovićem dijeli drugo mjesto na ljestvici strijelaca Europskog prvenstva u Barceloni, bolji je od njih samo Grk Giannis Fountoulis sa 17. No ima, ipak, i jedna kvaka. Dok sva trojica stranih igrača imaju po šest utakmica, naš je Ante Vukičević ovaj gol-učinak ostvario u pet susreta. Nije baš zanemariv podatak. Iako, da je njemu sada do rasprave o najbolje strijelcu, nije.

  - Ni do toga, a ako može, ne bih ni o Srbiji. Mislim, ne bih o nečemu što je sada nepopravljivo jer je odigrano. Osim ako vi baš inzistirate - vrlo će oprezno i pristojno predložiti Ante Vukičević.

  No odgovor je istog trenutka bio - ne. Hvala, ali možemo i bez Srba i rasprave o toj utakmici. Okrenimo se mi zapadnim nam susjedima, Italiji.

  Nema jurnjave

  - Mi još možemo biti treći na turniru, treći u Europi, a to nije malena stvar. Za to se valja potruditi, pripremiti i nastojati pobijediti. Analizirat ćemo još, svakako, neke svoje propuste, ali posebno ono što trebamo napraviti večeras protiv Talijana.

  Rijeka, 070418.
Bazeni Kantrida.
Hrvatska - Srbija, vaterpolo utakmica, LEN EUROPA KUP, 3. kolo.
Na fotografiji: Ante Vukicevic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
  Matija Djanjesic / CROPIX

  Protiv suparnika koji je puno drukčiji pak od prijašnja dva, Crne Gore pa onda Srbije.

  - Talijani su plivački vrlo jaki, agresivni, na rubu faula, a vrlo lagani, što im i omogućava tu pokretljivost. Mi samo moramo izbjegavati jurnjavu po bazenu s njima.

  Je li ključno otvaranje utakmice? Zadnje ste dvije tu bili loši, pa se uspjeli “iščupati” protiv Crne Gore, ali ne i protiv Srbije.

  - Definitivno, pa to je polufinale pokazalo najbolje. Mi smo ipak drugu, treću i četvrtu četvrtinu odigrali 1:1, 1:1 i 2:2. Dakle, uspjeli smo se tu srediti, odgovarati gol na gol, ali što to vrijedi kada smo prvu izgubili s 5:3. Odnosno, primili smo jako puno golova. Pet u jednoj četvrtini nama stvarno nije tipično, to je bilo zaista previše.

  Ono što će nam sigurno trebati u napadačkom dijelu jest vanjski šut. Vrijedi to i za lijevu stranu, ali ajmo reći da tu vi još i pokrivate, ali s desne su nam malo zakazali razarači Garcia i Joković.

  Rijeka, 080418.
Bazeni Kantrida.
Hrvatska - Spanjolska, vaterpolo utakmica, Finale LEN EUROPA KUPA.
Na fotografiji: Ivica Tucak, trener.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
  Matija Djanjesic / CROPIX
   

  - Dobro, ali mislim da i desna strana puno toga radi, otvara, dodaje za gol. Jednako tako, ni u kojem slučaju ne bih ocjenjivao igrače na temelju jedne ili dvije utakmice. Jedan je Joković 10 i nešto godina već u reprezentaciji, a Garcia igra od 2001, čini mi se. Dobro, ne za Hrvatsku, ali radi se o izrazito iskusnim igračima.

  Kada je riječ o čisto fizičkom aspektu, je li sraz s Italijom nešto lakša utakmica nego protiv momčadi kakva je Srbija?

   

  Jednaka potrošnja

  - Drukčiji su fizički napori. Protiv Talijana se mora više plivati, tako da tu opet govorimo o potrošnji, samo u drugom pogledu. Nema toliko puno izrazito čvrstih, jakih duela, kontakata, ali Italija je stalno u kontri ili na rubu kontre. S njima stalno imate neka proplivavanja, morate to ispratiti. Potrošite se jednako, ali način igre je različit.

  U kojem smjeru odlaze međusobni razgovori vas igrača? Pogledavate li još prema četvrtku ili ste čvrsto i duboko u suboti?

  - U svlačionici je odmah nakon polufinala Buljo (Buljubašić) glasno povikao: “Ajde, idemo sada po broncu!” Svi, svi sada isto razmišljamo. Svima je u glavi samo Italija. U redu, taj preksinoćnji poraz jest u podsvijesti, nemojmo si lagati, ali svi mi imamo previše iskustva, posebno stariji igrači, koji su već bili u ovakvim situacijama prije i svi naglašavaju svu podređenost sada utakmici za broncu. Kasnije, za koji tjedan ili mjesec, možemo analizirati cijeli turnir, pojedine utakmice, ali sada, ovog trenutka, mislimo samo na Italiju i broncu - zaključno će prvi topnik Barakuda, Zagrepčanin na privremenom radu u Marseillesu Ante Vukičević.

  Iz drugih medija