REUTERS
RAGBIJAŠKO SP

RENESANSA ENGLEZA, EKSHIBICIJA NOVOZELANĐANA Prva dva četvrtfinalna dvoboja riješena bez imalo neizvjesnosti, Australija i Irska završili svoj nastup

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 20. listopad 2019. 12:39

Kad se posljednji put igralo Svjetsko prvenstvo u ragbiju, a domaćin je bio Engleska, momčadi iz južne hemisfere uzele su sve. U polufinalu su bili Novi Zeland, Australija, Južna Afrika i Argentina, a prvaci svijeta su treći put postali Novozelanđani. Ta idealna slika se u Japanu poremetila jer dominacija momčadi iz južne hemisfere nije tako velika, iako su još uvijek najveći favoriti za osvajanje naslova.
Englezi prije četiri godine senzacionalno nisu prošli skupinu na SP-u kojem su bili jedni od domaćina, a tada im je i Australija (uz Velšane) došla glave.
Stoga je osveta jučer bila slatka - Englezi su dominantnom igrom pobijedili Australiju, a vodio ih je australski trener Eddy Jones. Prvo poluvrijeme je bilo uglavnom izjednačeno, no Englezi su postigli dva polaganja i završili prvih 40 minuta s vodstvom 17:9. Jedna krupna pogreška Australaca je kriva za sve, jedno presijecanje neposredno nakon što su ostvarili prvo polaganje, sjajna akcija Henryja Sladea te drugo polaganje Johnyja Maya otvorili su neke pukotine u obrambenim redovima Australaca koji su i sami priznali da ova generacija njihovih reprezentativaca ionako nije dovoljno dobra za velike stvari.
Australci su smanjili vodstvo Engleza na 17:16, ali bilo je to kratkoga daha. Naime, sa 13 uzastopnih poena Englezi su pobjegli na nedostižnih 30:16 i nakon toga je ostalo samo pitanje koliko će još Englezi, naoružani velikim samopouzdanjem i jurišom na drugi naslov prvaka, zabiti poena.
Usput, Englezi su jedini naslov prvaka svijeta osvojili 2003. upravo u Australiji, a kad se govori o rivalstvu ovih dviju reprezentacija, treba reći da su nakon poraza 2015. na domaćem SP-u od Australaca Englezi dobili sljedećih šest međusobnih utakmica.
Ako je nastup Engleza bio renesansa ragbija na Otoku, onda je Novi Zeland ponudio ekshibiciju u dvoboju s Ircima. Mnogi su bili uvjereni da bi Irci predvođeni izbornikom s Novog Zelanda mogli iznenaditi trostruke prvake svijeta, međutim niti jednog trenutka nisu bili u igri. Novozelanđani su u prvom poluvremenu poveli sa 22:0 i još od prva dva polaganja Arona Smitha igrala je samo jedna reprezentacija.
Istina, Irci su odigrali bolje u drugom poluvremenu, međutim, tada je već davno sve bilo gotovo. Kad su upisali prve poene 20 minuta prije kraja utakmice, Novozelanđani su već tada vodili sa 34:0.
All Blacksi igraju najljepši ragbi, a hoće li biti najbolji pokazat će prije svega polufinalni dvoboj za sedam dana protiv Engleza za koji se danima govori da bi to moglo biti finale prije finala.
Četvrtfinale: Engleska - Australija 40:16 (17:9), Novi Zeland - Irska 46:14 (22:0).

Linker
26. travanj 2024 18:14