TT News Agency/Pontus Lundahl via REUTERS
KRAJ VELIKE KARIJERE

RUŽNI PAD LINDSEY VONN ZABRINUO I SKIJAŠKU LEGENDU Amerikanka se oglasila uoči posljednje utrke u karijeri: 'Osjećam se kao da me udario tegljač'

Piše: Edi DžindoObjavljeno: 06. veljača 2019. 10:34

Otvaranje 45. Svjetskog prvenstva u skijanju prošlo je u američkom štihu. Mikaela Shiffrin (23) je u Åreu na skraćenom superveleslalomu u svojem četvrtom ovosezonskom nastupu na super G utrkama došla i do četvrte pobjede, no za razliku od tri “stotke” u Svjetskom kupu ova joj je donijela zlato oko vrata, četvrto nakon tri slalomska na protekla tri SP-a. Kakav preokret za djevojku koja do ove sezone baš nijednom nije slavila u toj disciplini. Shiffrin je slavila, a žena s najviše pobjeda u povijesti u Svjetskom kupu (82) Lindsey Vonn je nastup završila strašnim padom, no na sreću bez većih posljedica.

Skraćeni superveleslalom se zbog prejakog vjetra u švedskom skijalištu spustio sa 971 na 898 metara nadmorske visine, a za proći neuobičajeno kratku stazu trebalo je tek nešto više od minute. Međutim, bez obzira na svoj kratak format, ovaj super G je imao iznimno puno skokova te čak 31 zavoj s dosta zamki i malih brežuljaka, no zaostaci su i dalje bili minimalni (najbržih šest u 16 stotinki).

Savršeno precizna

U samom startu (broj 3) vidjeli smo jako brzu (105 km/h) i agresivnu vožnju talijanske glavne nade Sofije Goggije, koja je nešto sitno i griješila, no brzina joj je donijela ozbiljan rezultat i prvo mjesto. Odmah iza Goggije startala je Švicarka Corinne Suter, koja je bila među rijetkima s većom brzinom nego li Goggia (108 km/h), no nesigurni skok koštao ju je vodeće pozicije pa je završila iza Talijanke sićušne tri stotinke. Na prava smo uzbuđenja čekali sve do startnih brojeva 15 i 16, kada su na redu bile Shiffrin pa Vonn.

Shiffrin je bila dosta spora na stazi (99 km/h), a čak je na jednom skoku u donjem dijelu staze malo nedostajalo da promaši vrata. No, osim te dvije zamjerke vožnja je bila savršeno precizna i ta preciznost je bila dovoljna nevjerojatnoj Mikaeli za prvo mjesto s tek dvije stotinke bržim vremenom od Goggie te je, kad je vidjela zeleno, počela vrištati od sreće, a obrazložila je i zašto.

- Ovo je ludnica. Bila je jako tijesna utrka, pa razlike kao da nisu ni postojale. Baš je bila borba, sve ove djevojke su zaslužile pobjedu - rekla je 23-godišnjakinja iz Vaila nakon utrke.

Zabrinuti Bode Miller

Međutim, već nakon nekoliko trenutaka je vrištala iz drugog razloga. Njezina reprezentativna kolegica Lindsey Vonn (34) agresivno je krenula u svoj posljednji super G u karijeri, no u srednjem dijelu staze sa željom da što više skrati putanju preusko je ušla u zavoj te na jednom manjem skoku u punoj brzini zakačila vrata, a to ju je bacilo na kuk i lice. Na prvu je izgledalo jako ružno, čak Shiffrin i Goggia u ciljnoj ravnini nisu mogle ni gledati pad, no nakon pet-šest minuta Vonn se pridigla te u iznimno polaganom i revijalnom tonu na skijama prošla ostatak staze kako bi pozdravila gledatelje i zahvalila im za podršku uz gromoglasan pljesak nakon svojeg pretposljednjeg ili možda čak i posljednjeg nastupa u karijeri.

- Bio sam zabrinut kad je Lindsey pala, no presretan sam što se uzdigla jer takvi te padovi mogu uništiti. Na njoj je hoće li nastupiti u spustu, sve ovisi o tome želi li riskirati - komentirala je legenda američkog skijanja Bode Miller.

Vonn je nešto kasnije slikovito objasnila kako se osjeća...

- Kao da me udario tegljač.

Baš kao Hulk

No, i dalje planira nastupiti u nedjeljnom spustu i to bi trebala biti njezina posljednja utrka u karijeri.

- Ako je istina da te nevolje jačaju onda sam ja Hulk u ovom trenutku - napisala je na društvenim mrežama.

Prije šest godina u austrijskom Schladmingu Vonn je također teško pala upravo u super G-u i pretrpjela ozljede koljena zbog kojih je nekoliko puta morala na operaciju i ostala bez nastupa na ZOI u Sočiju, a mnogi njezini kasniji problemi imali su izvorište u toj ozljedi.

U konačnici je, dakle, Goggia završila kao druga osvojivši svoju drugu medalju na SP, a Švicarki Suter vratila se sreća jer je nakon tri četvrta mjesta u Svjetskom kupu svoje prvo postolje karijere ovjekovječila brončanom medaljom. Osvajačice medalja s prošlog prvenstva nisu se proslavile, najbliža ozbiljnom plasmanu bila je trećeplasirana iz St. Moritza Lara Gut-Behrami na devetom mjestu. Valja naglasiti da se nisu proslavile ni Austrijanke koje su završile bez Top 10 plasmana, najbrža je bila svjetska prvakinja iz St. Moritza Nicole Schmidhofer na tek 11 mjestu.

Danas je na rasporedu muški superveleslalom, a skijaši će u borbu za medalje od 12.30.

Linker
25. travanj 2024 23:30