Cropix
HOO IZABRAO NAJBOLJE

Sandra Perković i Kostelić najbolji sportaši Hrvatske, Vatreni najbolji promotori

Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. prosinac 2014. 22:08

Netko mudar jednom reče:

“Kada pogledam novinske naslovnice, na njima nalazim priče o tragedijama, ratovima i smrti. Kada otvorim sportske stranice, na njima svjedočim o uspjesima ljudi.”

Svakakvih definicija sporta mogli bismo potražiti, pronaći, ali ova nam se čini najdojmljivijom. Ponajviše stoga što u dvije rečenice sublimira bit. Sport kao takav primarno je proslava silnog truda, ali i uspjeha koji prati svaki trud. Sport nas prije svega razveseljava, oduševljava, ostavlja bez teksta poradi divljenja sposobnostima, mogućnostima čovjeka.

Samo odabrani

Ljudskog tijela i uma istodobno. Tim prije što jedno bez drugog ne ide. Snaga ili tjelesna sprema nije uvijek dostatna. Jednako kao što ni isključivo mentalna mirnoća i koncentracija nije dostatna za konačan uspjeh. A taj spoj, spreme i mirnoće ne postiže baš svatko. Niti je to tako lako i jednostavno. Postižu ga samo najbolji među odabranima.

Za taj svoj uspjeh, rad, pregnuće bivaju nagrađeni netom po okončanju “svojeg” nadmetanja. No, lijepo je, korisno i plemenito još se jednom podsjetiti istog. Bolje i ljepše prilike od one na isteku neke kalendarske godine nema. Kada se tome doda i odabir najizvrsnijeg među tim izvrsnima, onda dobijemo u nacionalnim okvirima - Veliki dan hrvatskog sporta.

Naša prava čuda

Hrvatski olimpijski odbor u četvrtak je u zagrebačkom hotelu Westin organizirao tradicionalnu proslavu proglašenja najboljih hrvatskih sportašica i sportaša, ekipa, momčadi, odnosno parova/posada u svojem izboru.

Olimpijska medalja, kao najveće moguće sportsko postignuće na svijetu, jasno da je “doktoru sa snijega” Ivici Kosteliću donijela primat u konkurenciji muškaraca. Jednako kao što ove godine nije bilo bolje Hrvatice sportašice od Sandre Perković. Stolnotenisači su ostvarili senzacionalan uspjeh broncom na EP, a samostreličarke su već istoznačica za hrvatsku izvrsnost. Sve navedeno vrijedi i za braću Sinković, veslače koji čine prava mala čuda na svjetskoj razini.

Konkurencija je ove godine bila sjajna, no, što li nas tek čeka u sljedećoj, predolimpijskoj 2015? U godini u kojoj će svi jurnuti 200 na sat, razvijajući jedra za plov prema Rio de Janeiru... No dobro, ne žurimo odveć. Ni ta nam neće pobjeći, sada se naklonimo najboljima u 2014.

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA

Sandra Perković - atletika

1. mjesto EP Zürich (disk)

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ

Ivica Kostelić - skijanje

2. mjesto ZOI Soči (superkombinacija)

NAJUSPJEŠNIJA EKIPA

Reprezentacija u samostrelu

Nikolina Krivanek, Branka Pereglin, Valentina Pereglin

1. mjesto SP Frankfurt (field)

NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD

Stolnoteniska reprezentacija

Andrej Gaćina, Frane Tomislav Kojić, Tomislav Kolarek, Tomislav Pucar, Ruiwu Tan

3. mjesto EP Lisabon

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI

PAR, ŠTAFETA ILI POSADA

Valent Sinković i Martin Sinković - veslanje

1. mjesto SP Amsterdam (dvojac na pariće)

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI TRENER

Ante Kostelić - skijanje

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI

PROMICATELJ HRVATSKE U SVIJETU

Muška nogometna reprezentacija

TROFEJ MOO-a 2014. OLIMPIJSKI SPORT I UMJETNOST

Ante Guberina

NAGRADA HOO-a

MATIJA LJUBEK ZA 2014.

Boško Lozica

Josip Čorak

Mimi Vurdelja

Nikola Perković

Judo klub Mladost

Linker
19. travanj 2024 02:53