Sandra Perković
 Ante Cizmic / CROPIX / Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
IMA JOŠ DOGAĐANJA U KALENDARU

SANDRA PERKOVIĆ JOŠ SE NADA LOVU NA ŠESTO ZLATO, A SINKOVIĆI NOVOM OSVAJANJU EUROPE Koja sportska natjecanja bi se do kraja godine još mogla održati?

U moru otkazivanja i odgoda sportskih događaja, neka su velika natjecanja zasad još uvijek u kalendaru, a njihovo će održavanje ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. travanj 2020. 23:06

Otkazivanje, odgoda, potraga za novim terminima, problemi s kalendarom... Ovi i slični izrazi zatrpali su posljednjih dana i tjedana sportski eter. Natjecanja otpadaju jedno za drugim, neka uspijevaju pronaći novi termin, neka su trajno izbrisana. Sport je, kao i sva druga područja života, zaronio u duboku neizvjesnost, puno je otvorenih pitanja, puno je neriješenih križaljki. No, da se ne bismo bavili samo odgodama i otkazivanjima, odlučili smo okrenuti ploču i pogledati koja su natjecanja još uvijek u kalendaru, kojim bismo se sportskim događajima mogli radovati ako situacija s pandemijom koronavirusa bude stavljena pod kontrolu u skorije vrijeme, barem do ljeta.

Pritom nismo uzimali u obzir ligaška natjecanja, ona koja se nadaju da će biti nastavljena ili ona koja će na jesen krenuti od nule, nego veće međunarodne priredbe.

Naravno, i tu moramo podići ogradu jer za neka natjecanja koja su još uvijek službeno u kalendaru sve je manje izgledno da će se doista i održati. Recimo, najveća biciklistička utrka na svijetu Tour de France. Francuska ministrica mladih i sporta Roxana Maracineanu, nekad uspješna plivačica, zalaže se da se Tour održi, makar i bez gledatelja, ali s obzirom na situaciju u ovoj zemlji, na ogroman broj zaraženih i preminulih, čini nam se da će borba za biciklistički Sveti gral pričekati neka bolja vremena.

Što kasnije, to bolje

Veće šanse u ovom trenutku ima Utrka po Španjolskoj, popularna Vuelta, koja bi se trebala održati na prijelazu iz kolovoza u rujan. Iako je i u Španjolskoj situacija trenutno kaotična, na strani Vuelte je ipak povoljniji termin. Dakako, ne treba isključiti ni mogućnost da će se sve tri najveće svjetske utrke, Giro d’Italia, Tour i Vuelta, održati u nekim novim jesenskim terminima ako okolnosti to dopuste.

Slična zbrka kao u biciklizmu vlada i u tenisu. Službeno je sav profesionalni tenis suspendiran do 13. srpnja, ali sve je više onih koji su uvjereni da se ove godine više uopće neće igrati. Poput našeg Gorana Ivaniševića koji misli da će sljedeći veliki turnir biti tek Australian Open u siječnju sljedeće godine. No, ima i onih koji su optimističniji, koji vjeruju da tenis ove sezone još nije rekao posljednju riječ. Wimbledon je, doduše, otkazan, ali US Open je još uvijek u svome uobičajenom terminu, početkom rujna. Istina, SAD je zemlja s najviše zaraženih, a u posebnim je problemima New York. Čak je i dio centra u kojem se igra US Open prenamijenjen u privremenu bolnicu.

Kontroverzan su potez napravili organizatori Roland Garrosa koji se trebao igrati u svibnju i lipnju. Oni su, bez konzultacija i dogovora s bilo kime, prebacili turnir na jesen, tako da bi trebao početi tjedan dana nakon US Opena. Izazvali su time priličan bijes u teniskom svijetu jer najveći turnir na zemljanoj podlozi sada kolidira s brojnim ATP i WTA turnirima. Tek ćemo vidjeti kako će se riješiti ova zavrzlama, ali nije nemoguće da ćemo u ranu jesen gledati Rafaela Nadala u lovu na 13. parišku krunu. Marin Čilić, Borna Ćorić i društvo mogli bi, pak, bude li sreće, u lov na još jedan Davis Cup. Završni turnir ovog natjecanja u planu je krajem studenoga u Madridu.

Osim Toura i Roland Garrosa, u Parizu se nadaju da će ove godine biti domaćini i Europskog atletskog prvenstva koje je na rasporedu u posljednjim danima kolovoza. Prvenstvo zasad nije otkazano, u Europskoj atletskoj federaciji se nadaju da će ga uspjeti održati, a tome se nada i velik broj atletičara. Među njima i Sandra Perković koja bi u Gradu svjetlosti napadala šesti uzastopni naslov europske prvakinje. Bila bi to prilika i za Saru Kolak da dođe do svoje druge kontinentalne medalje, kao i za Filipa Mihaljevića da pokuša svoju sjajnu zimsku formu “prekopirati” na kasno ljeto.

Spomenimo i da otkazana Europska prvenstva u gimnastici i veslanju također pokušavaju pronaći nove termine na jesen, a u prosincu bi se trebao održati i EP rukometašica u Danskoj i Norveškoj. Doduše, prije toga treba smisliti način kako okončati kvalifikacije.

NEKI OD DOGAĐAJA KOJI SU I DALJE U KALENDARU

27. lipnja - 19. srpnja

Biciklizam: Tour de France

14. kolovoza - 6. rujna

Biciklizam: Vuelta

16. - 23. kolovoza

Veslanje: SP u neolimpijskim disciplinama (Bled)

26. - 30. kolovoza

Atletika: Europsko prvenstvo (Pariz)

31. kolovoza - 13. rujna

Tenis: US Open (New York)

15. - 20. rujna

Stolni tenis: Europsko

prvenstvo (Varšava)

24. rujna - 4. listopada

Tenis: Roland Garros (Pariz)

23. - 29. studenog

Tenis: Završni turnir Davis Cupa (Madrid)

4. - 20. prosinca

Rukomet: Euro za žene

(Danska, Norveška)

15. - 20. prosinca

Plivanje: Svjetsko prvenstvo u 25-metarskim bazenima (Abu Dhabi)

Hanžekovićev memorijal i ATP u Umagu zadržali datume

Predsjednik Svjetske atletike (WA) Sebastian Coe najavio je da će kroz rujan i početkom listopada pokušati organizirati neke od mitinga kako atletičarima ne bi u potpunosti propala sezona. Za vjerovati je da će se za dio mitinga Dijamantne lige pronaći jesenski datum, a dobra je vijest da je svoj termin, 15. rujna, zadržao i zagrebački Hanžekovićev memorijal.

Što se tiče velikih događaja u Hrvatskoj, zasad stoji i termin ATP turnira u Umagu, koji bi se trebao igrati od 20. do 26. srpnja.

Organizatori gimnastičkog World Challenge Cupa u Osijeku morali su odustati od lipanjskog termina, ali najavili su da će pokušati organizirati natjecanje u rujnu.

Linker
26. travanj 2024 06:31