Damir Krajac / CROPIX
SLALOM U LEVIJU

SJAJNA NAJAVA SEZONE ZA HRVATSKE SLALOMAŠE, ISTOK RODEŠ NAJBOLJI OD TROJICE HRVATA 'Idem dalje s dobrim osjećajem i velikim očekivanjima'

TRI HRVATA U TOP 20 Norvežanin Henrik Kristoffersen slavio je u prvom ovosezonskom slalomu u Leviju, a najbolji od naših skijaša bio je Istok Rodeš na 14. mjestu, Filip Zubčić je bio 16. i Elias Kolega 19.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. studeni 2019. 14:53

Bila je to dobra nedjelja za hrvatsko skijanje. Izostali su ovaj put Top 10 plasmani, ali trojica Hrvata među najboljih 20 u prvom slalomu sezone, kojem je domaćin tradicionalno bio finski Levi, lijepa su najava za ono što nas čeka u sljedećim mjesecima. Nastavili su naši dečki tamo gdje su stali prošle sezone i potvrdili da doista imamo jaku slalomsku ekipu koja bi u dogledno vrijeme mogla vratiti “kockice” na pobjednička postolja Svjetskog kupa.

Zubčić se nije šalio

Istok Rodeš završio je jučerašnju utrku na 14. mjestu, dva mjesta iza njega ostao je Filip Zubčić, a još tri iza njega Elias Kolega. Najviše razloga za zadovoljstvo ima Zubčić koji je krenuo u utrku sa startnim brojem 70. Srećom, staza je dobro držala i omogućila i skijašima s visokim brojevima da pokažu koliko vrijede. A 26-godišnji Zagrepčanin je to sjajno iskoristio. Najavio je uoči početka sezone da je u izvrsnoj formi, boljoj nego lani, ali na veleslalomu u Söldenu se nismo u to mogli uvjeriti jer je pogriješio i odustao već u prvoj vožnji. No, zato je jučer dokazao da se nije šalio.

Završio je prvo “poluvrijeme” na 29. mjestu, a imao je uvjerljivo najviši startni broj među skijašima koji su prošli u drugu vožnju (drugi najviši broj imao je Kristoffer Jakobsen - 51). Zubčić je u drugoj vožnji iskoristio činjenicu da se drugi spuštao niz stazu, odradio je odličan posao po gustom snijegu i završio s trećim vremenom druge vožnje. Ukupno mu je to donijelo 16. mjesto, a zanimljivo je da se tek treći put u karijeri našao među osvajačima bodova u slalomu.

- Jako sam sretan, stvarno sam oba laufa odskijao odlično. Prvi je bio super jer je staza već bila malo uništena, a u drugom je bila odlična šansa jer sam startao po savršenoj stazi i to sam iskoristio. Sad idem u Ameriku, gdje ću voziti veleslalom i super G. Uspio smo nakon slabijeg starta u Söldenu odraditi super ovaj slalom i sada se radujem sljedećim utrkama - istaknuo je Filip.

Problemi na ravnici

Njegov nerazdvojni prijatelj Istok Rodeš (23) sedmi je put u karijeri osvojio bodove u Svjetskom kupu, a četvrti je put završio u Top 15. Bivši svjetski juniorski prvak pokvario je malo plasman iz prve vožnje koju je okončao na 12. mjestu, ali kad uzmemo u obzir da prethodne dvije godine na ovoj stazi nije završio prvi lauf, ovo je svakako rezultat kojim može biti zadovoljan. Rodeš je prošle sezone napravio značajan iskorak, triput je bio u Top 10, a u Leviju je potvrdio da je i ove sezone sposoban za velike stvari.

- Solidan rezultat za početak. Definitivno me mučila ravnica, ali znao sam i prije da mi ravnica u Leviju baš i ne ide, probat ću to sljedeće godine odraditi bolje. Strmina je bila dosta dobra, pokazao sam sigurnost i lakoću, tako da s dobrim osjećajem ulazim u ovu sezonu i idem dalje s velikim očekivanjima - poručio je Varaždinac.

Elias Kolega (23) vjerojatno nije sretan načinom na koji je odradio drugu vožnju. U prvoj je bio deseti, smiješio mu se visoki plasman, ali u drugoj je u sredini staze izgubio ritam i previše vremena. No, osmi je put osvojio bodove, ovo mu je treći plasman karijere, tako da i on može s optimizmom gledati prema nastavku Svjetskog kupa.

Nešto manje se to odnosi na Mateja Vidovića koji je sa startnim brojem 25 završio prvu vožnju s 2.52 sekunde zaostataka za tada vodećim Clementom Noelom, što je bilo dovoljno tek za 37. mjesto. Peti hrvatski adut Samuel Kolega odustao jeu prvoj vožnji.

Henrik ispred Ivice

Pobjeda u Leviju, drugi put u karijeri, pripala je Henriku Kristoffersenu. Norvežanin je vjerojatno jedva dočekao da se Marcel Hirscher povuče u mirovinu, slavio je u slalomu prvi put od siječnja 2018. godine. Ukupno mu je to 16. slalomski trijumf u karijeri čime je nadmašio našeg Ivicu Kostelića i na četvrtom se mjestu vječne ljestvice izjednačio s Marcom Girardellijem.

Kristoffersen je bio četvrti nakon prve vožnje, ali je u drugoj sve nadoknadio. Mladi Noel je na koncu zaostao devet stotinki, a Britanac Dave Ryding, koji je bio drugi u prvoj vožnji, u nastavku je odustao. Za Kristoffersena je dobra vijest i što je Francuz Alexis Pinturault, koji bi mu trebao biti jedan od glavnih konkurenata u borbi za Veliki globus, potpuno podbacio i završio prvu vožnju jedno mjesto ispred našeg Vidovića.

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:48.55

2. Clement Noel (Fra) +0.09

3. Daniel Yule (Švi) +0.18

4. Ramon Zenhäusern (Švi) +0.27, 5. Andre Myhrer (Šve) +0.34, 6. Kristoffer Jakobsen (Šve) +0.53, 7. Christian Hirschbühl (Aut) +0.74, 8. Linus Strasser (Njem) +0.89... 14. ISTOK RODEŠ (HRV) +1.17, 16. FILIP ZUBČIĆ (HRV) +1.23, 19. ELIAS KOLEGA (HRV) +1.35...

UKUPNI POREDAK U SK

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 113, 2. Alexis Pinturault (Fra) 100, 3. Mathieu Faivre (Fra) i Clement Noel (Fra) 80, 5. Žan Kranjec (Slo) 70... 27. ISTOK RODEŠ (HRV) 18, 30. FILIP ZUBČIĆ (HRV) 15, 35. ELIAS KOLEGA (HRV) 12...

Linker
26. travanj 2024 23:49