REUTERS/Laszlo Balogh
PREMIJERA IZ SNOVA

SJAJNO OTVARANJE SVJETSKOG PRVENSTVA ZA HRVATSKU VATERPOLSKU REPREZENTACIJU Uvjerljivo slavlje branitelja naslova, suparniku nisu dali šansu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija sjajno je otvorila nastup na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji na kojem brani titulu prvaka osvojenu prije dvije godine u Budimpešti. Barakude su na startu deklasirale Australiju Elvisa Fatovića sa 14:4 dobivši pritom sve četvrtine.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. srpanj 2019. 09:01

HRVATSKA AUSTRALIJA 14:4 (4:1, 2:1, 4:0, 4:2)

GWANGJU - Plivalište Nambu sveučilišta. Gledatelja 200. Suci: Moller (Argentina) i Severo (Italija). Opunomoćenik: Inoue (Japan)

HRVATSKA: Bijač (12 obrana), Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Benić 1, Vukičević 6 (1), Bušlje 1, Miloš 2, Vrlić 1, Šetka, Garcia, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak

AUSTRALIJA: Dennerley (10 obrana), Campbell, G. Ford, Kayes, Power 1, L. Edwards 1, Roach, Younger 2, A. Ford, Putt, Howden, B. Edwards, Hrysanthos. IZBORNIK: Elvis Fatović

PETERCI: Hrvatska 1-1, Australija -.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 11, Australija 8. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (30).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-6 (66%), Australija 4-12 (33%)

Kolosalno! Bez straha za pretjerivanjem, posebice stoga što je riječ ipak o tek prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu, ali kako konačan rezultat, tako i igra koja je dovela do zaključnih +10 razlike za Hrvatsku, zaslužuje ocjenu sadržanu u prvoj rečenici.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija briljantno je otvorila Svjetsko prvenstvo u južnokorejskom Gwangjuu, pobijedivši vrlo vjerojatno i najtežeg suparnika u skupini, momčad Australije čak 14:4 (4:1, 2:1, 4:0, 4:2). Pobijede li Barakude i u sljedećem kolu, momčad SAD-a koja se realno čini slabijom od Australije, Hrvatska će osigurati prvo mjesto u skupini, a to znači i izravan ulazak u četvrtfinale. U kojem bi nas pak po mnogim izračunima trebali čekati Njemačka ili Japan. No, ostavimo se tako dalekog pogleda u budućnost.

Premijerna izvedba Tuckovih Barakuda u Gwangjuu bila je za prste polizati. Za Australiju ostajemo dakako pri ocjeni toliko puta ispisanoj i prije početka SP, da se radi o sjajnoj momčadi, najtežoj Barakudama u skupini, ali i sastavu koji je blizu konkuriranja, pa čak i zreo za medalju. Zašto su onda ili kako mogli ostati na minus 10 protiv Hrvatske?

E, pa za to su 'krivi' Bušlje i prijatelji. Primarno je Australija pobijeđena u onom u čemu su ponajbolji na svijetu - u plivanju. Hrvatska je Australiji 'prodala' čak 8 kontri i polukontri, dok su Australci isplivali samo jednu koja je nalikovala na protunapad. Nadalje, hrvatska obrana s igračem manje je i inače jedno od najjačih oružja Barakuda. Jasno, valja naglasiti i napadačku raspoloženost i raznovrsnost u završnicama napada. Napada u kojem jedan Bušlje s lijevog krila pogađa dijagonalom na dodavanje Lončara iza leđa (za 11:2). Ili napada u kojem Garcia perfektno vidi Fatovića na srednjem vanjskom, ovaj plivajući 'u leđa' Australcima forsira kontru, s 2 metra na lijevo se krilo izvlači Vukičević (za 2:1). Možemo i o golu Lovre Miloša na kontru Fatovića, te iza leđa dodavanje Vukičevića (za 9:2).

Doista, već davno nismo vidjeli toliko lijepu, laganu izvedbu Barakuda protiv ponavljamo još jednog, respektabilnog suparnika. Protiv Australije koju je jednostavno 'zakočila' Tuckova Hrvatska.

Ljepši početak teško da smo mogli zamisliti. U našoj je skupini inače, SAD pobijedio Kazahstan 16:7. Sljedeću utakmicu Barakude igraju u prvim satima srijede, 17. srpnja (02.50 po našem vremenu) protiv američke vrste.

Linker
25. travanj 2024 03:33