Water Polo Hungary v Croatia 17th FINA World Aquatics Championships Men's Water Polo Final Budapest, Hungary July 29, 2017 Team Croatia coach Ivica Tucak instructs players during the time-out. REUTERS/Laszlo Balogh - UP1ED7T1GR7MW
REUTERS/Laszlo Balogh

PREMIJERA IZ SNOVA

SJAJNO OTVARANJE SVJETSKOG PRVENSTVA ZA HRVATSKU VATERPOLSKU REPREZENTACIJU Uvjerljivo slavlje branitelja naslova, suparniku nisu dali šansu

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 15.07.2019. u 07:01

 • Hrvatska vaterpolska reprezentacija sjajno je otvorila nastup na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji na kojem brani titulu prvaka osvojenu prije dvije godine u Budimpešti. Barakude su na startu deklasirale Australiju Elvisa Fatovića sa 14:4 dobivši pritom sve četvrtine.

  HRVATSKA AUSTRALIJA 14:4 (4:1, 2:1, 4:0, 4:2)

  GWANGJU - Plivalište Nambu sveučilišta. Gledatelja 200.  Suci: Moller (Argentina) i Severo (Italija). Opunomoćenik: Inoue (Japan)

  HRVATSKA: Bijač (12 obrana), Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Benić 1, Vukičević 6 (1), Bušlje 1, Miloš 2, Vrlić 1, Šetka, Garcia, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak

  AUSTRALIJA: Dennerley (10 obrana), Campbell, G. Ford, Kayes, Power 1, L. Edwards 1, Roach, Younger 2, A. Ford, Putt, Howden, B. Edwards, Hrysanthos. IZBORNIK: Elvis Fatović

  PETERCI: Hrvatska 1-1, Australija -.

  OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 11, Australija 8. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Macan (30).

  REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-6 (66%), Australija 4-12 (33%)

   

  Kolosalno! Bez straha za pretjerivanjem, posebice stoga što je riječ ipak o tek prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu, ali kako konačan rezultat, tako i igra koja je dovela do zaključnih +10 razlike za Hrvatsku, zaslužuje ocjenu sadržanu u prvoj rečenici.

  Hrvatska vaterpolska reprezentacija briljantno je otvorila Svjetsko prvenstvo u južnokorejskom Gwangjuu, pobijedivši vrlo vjerojatno i najtežeg suparnika u skupini, momčad Australije čak 14:4 (4:1, 2:1, 4:0, 4:2). Pobijede li Barakude i u sljedećem kolu, momčad SAD-a koja se realno čini slabijom od Australije, Hrvatska će osigurati prvo mjesto u skupini, a to znači i izravan ulazak u četvrtfinale. U kojem bi nas pak po mnogim izračunima trebali čekati Njemačka ili Japan. No, ostavimo se tako dalekog pogleda u budućnost.

  Premijerna izvedba Tuckovih Barakuda u Gwangjuu bila je za prste polizati. Za Australiju ostajemo dakako pri ocjeni toliko puta ispisanoj i prije početka SP, da se radi o sjajnoj momčadi, najtežoj Barakudama u skupini, ali i sastavu koji je blizu konkuriranja, pa čak i zreo za medalju. Zašto su onda ili kako mogli ostati na minus 10 protiv Hrvatske?

  E, pa za to su 'krivi' Bušlje i prijatelji. Primarno je Australija pobijeđena u onom u čemu su ponajbolji na svijetu - u plivanju. Hrvatska je Australiji 'prodala' čak 8 kontri i polukontri, dok su Australci isplivali samo jednu koja je nalikovala na protunapad. Nadalje, hrvatska obrana s igračem manje je i inače jedno od najjačih oružja Barakuda. Jasno, valja naglasiti i napadačku raspoloženost i raznovrsnost u završnicama napada. Napada u kojem jedan Bušlje s lijevog krila pogađa dijagonalom na dodavanje Lončara iza leđa (za 11:2). Ili napada u kojem Garcia perfektno vidi Fatovića na srednjem vanjskom, ovaj plivajući 'u leđa' Australcima forsira kontru, s 2 metra na lijevo se krilo izvlači Vukičević (za 2:1). Možemo i o golu Lovre Miloša na kontru Fatovića, te iza leđa dodavanje Vukičevića (za 9:2).

  Doista, već davno nismo vidjeli toliko lijepu, laganu izvedbu Barakuda protiv ponavljamo još jednog, respektabilnog suparnika. Protiv Australije koju je jednostavno 'zakočila' Tuckova Hrvatska.

  Ljepši početak teško da smo mogli zamisliti. U našoj je skupini inače, SAD pobijedio Kazahstan 16:7. Sljedeću utakmicu Barakude igraju u prvim satima srijede, 17. srpnja (02.50 po našem vremenu) protiv američke vrste.

  Iz drugih medija