CROPIX
VETERANSKI SVJETSKI PRVAK

SLUČAJNI SUSRET TRI LEGENDE HRVATSKOG SPORTA NA ZAGREBAČKOM AERODROMU 'Odmah smo krenuli o koljenima i to, ha-ha. Ja imam više operacija od Mirka...'

IVICA KOSTELIĆ Trener-savjetnik u hrvatskoj skijaškoj vrsti, ali ujedno i veteranski svjetski prvak u slalomu vratio se jučer iz Švedske
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. veljača 2019. 17:47

Ne skija već neko vrijeme, mislimo natjecateljski, ali je i dalje najveća “faca” u hrvatskom muškom skijanju. Naime, jučer je u Zagreb aterirala hrvatska skijaška vrsta na povratku sa Svjetskog prvenstva u Äreu, došli su i Elias Kolega i Filip Zubčić i Istok Rodeš i Matej Vidović, ali svi pogledi i kamere bili su usmjereni prema njemu. Ivici Kosteliću, jasno.

- Joj, kak’ je dobro biti opet doma, a još kak’ je dobro konačno vidjeti sunce - s neskrivenim osmijehom zadovoljstva i sreće rekao je svjetski slalomski prvak. Iz 2003. OK, ali koga briga.

- Ocjena Svjetskog prvenstva? Pa, kaj ja znam, možda je bolje da to pitate same sportaše, skijaše. Kako je svatko od njih zadovoljan svojim rezultatom, skijanjem.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Elin i Ivica Kostelić

Nema euforije

Pa dobro, onda evo i jednog natjecatelja kojeg možemo pitati za zadovoljstvo. Recimo, Ivica Kostelić je neslužbeni veteranski svjetski prvak. Ostvareno baš u Äreu.

- Ha-ha, da, ja sam zadovoljan, naravno. To je bilo odlično, sjajan doživljaj.

Doduše, ta je veteranska utrka poprilično ozbiljno shvaćena ako je suditi po posljedicama.

- To je istina jer je dobar dio nas poslije proveo dulje ili kraće razdoblje sa svojim fizioterapeutima. Mislim da je bilo dosta ozbiljno. Sad sam čuo da je Fredrik Nyberg nekoliko tjedana aut zbog koljena. Kjetil Andre Aamodt je odmah krenuo na rehabilitaciju, ha-ha. Istina, nije šala. Stvarno je bilo zabavno, a ovo s posljedicama u biti je normalno. Glave još funkcioniraju savršeno, a tijelo i ne baš tako.

Svjetsko prvenstvo je okončano, ali sezona ipak još nije. Treba odraditi nekoliko utrka na kojima će, dakako, biti i trener-savjetnik u našoj reprezentaciji, što je službena dužnost Ivice Kostelića.

- Došli smo samo na dva dana doma, već u srijedu idemo u Bansku Bystricu. Idem tamo sa Zubčićem, a drugi dečki idu na Europa kup u Njemačku. Nakon Slovačke je ostala još samo Kranjska Gora gdje se još jedino može osigurati ulaznica za finale u Andori.

Ipak, ako i nećete nešto posebno reći za sam SP, kraj je sezone pa možemo sabirati u kratkim crtama mišljenje, sažimati ocjenu sezone u kojoj je bilo nekoliko solidno obećavajućih rezultata mladića u nailasku.

- Ma, sezona je bila odlična. Nema euforije, ali mislim da dečki polagano dolaze tamo gdje bi i trebali biti, gdje im je mjesto po kvaliteti. Drago nam je da je to tako, samo morate znati da je stvaranje skijaša jedan malo dugotrajniji proces, podosta neizvjestan, ali ova sezona je pokazala da su ti dečki na dobrom putu.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Podrška sinovima

Postoji ipak i novi, najmlađi, val hrvatskog skijanja koji je tek u nailasku.

- Pa, pokazali su ulaskom u prvih 30 da nešto vrijede. Ne bi slučajno tu bili. Pokazali su da...

Ne, ne, možda smo se krivo razumjeli. Mislimo na dečke koji se zovu Ivan i Leon Kostelić.

- Aha, dakle jako, jako mladi skijaši, ha-ha. Ma, pa oni su još djeca, i to im je još poluigra. Ja sam počeo skijati u klubu sa sedam godina. Makar... jest jako zanimljivo da im se skijanje najviše dopada. Probali smo i s drugim sportovima, ali to ih baš nije jako impresioniralo.

Bit će, dakle, da su ipak geni u pitanju?

- Pa... ja bih im radije preporučio neki drugi sport. Recimo...

Nogomet?

- Da, nogomet. Pa, i rukomet, ali ako netko nešto voli, onda to treba podržati.

S Mirkom o koljenima

Ivica Kostelić se jučer u Zagreb vratio istim letom kao i Mirko Filipović. Kako doznajemo, priča je odmah “pala”.

- Odmah smo krenuli o koljenima i to, ha-ha. Ja imam više operacija od Mirka, ali moram priznati da je i on skupio dosta iskustva. Doznao sam, međutim, da i Stipe Drviš mora na operaciju, sad mi je rekao. Njemu je problem menisk.

Kako ne bi bilo zabune, jučerašnji let iz Münchena za Zagreb nije bio medicinski, nego redovni, komercijalni.

- Čast mi je bila sresti tako nekog kao što su Mirko i Stipe, a posebno tako lijepom prigodom kao što je putovanje doma - završio je efektno jedan od najboljih sportaša koje je Hrvatska ikada imala, aktualni prvak u konkurenciji skijaških legendi Ivica Kostelić.

Linker
16. travanj 2024 10:29