Ratko Rudić
 REUTERS/Laszlo Balogh
SJAJNA VATERPOLSKA PRIČA

SPLITSKI ODGOVOR JUGU Legendarni Ratko Rudić preuzima Jadran i najavljuje pohod na sam vrh: Mene polovični ciljevi ne zanimaju, idemo na najviše!

Jadran ambiciozno kreće u jačanje kluba, Splićani žele 100. rođendan 2020. proslaviti u vrhu hrvatskog vaterpola, a ključna karika trebalo bi biti angažiranje najboljeg vaterpolskog trenera svijeta koji postaje šef struke u matičnom klubu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. svibanj 2017. 21:09

Velikan splitskog, hrvatskog i svjetskog vaterpola Ratko Rudić zatvara svoj sportski krug: 68-godišnji član Kuće slave vodenih sportova u Fort Lauderdaleu i član Kuće slave splitskog sporta postaje šef struke u svom matičnom klubu - Jadranu.

Veliku vijest, za koju se znalo da se već mjesecima kuha, obznanio je predsjednik Jadrana Albert Pavlović.

- Mislim da je ovo događaj od neprocjenjive važnosti za Jadran, ali i za splitski sport. Ratko je s oduševljenjem prihvatio našu ponudu da postane član Upravnog odbora i šef kompletne struke - rekao je Pavlović.

Obaveza je pomoći

- Kao klub mi ne krijemo ambicije, želja nam je za stoti rođendan Jadrana, 2020. godine, biti u vrhu hrvatskog vaterpola. Ratko je s nama da nam pomogne na tom putu.

Čovjek koji je kao igrač i trener osvojio nevjerojatna 64 trofeja i jedini izbornik koji je tri reprezentacije kao trener vodio do olimpijskog zlata doista je oduševljen što se vraća na sami početak. Upravo na Zvončacu, gdje je održano predstavljanje u trofejnoj sali, Rudić je postao vaterpolist. Za Jadran je igrao od 1964. do 1971. godine i u tom periodu u 137 utakmica postigao 140 pogodaka.

- Nije to loš prosjek, zar ne? - nasmijao se Rudić kad je pročitao svoju jadranašku statistiku.

- Kad sam se vratio iz Brazila nakon Olimpijskih igara i kad sam zatvorio četverogodišnji ciklus s tamošnjom reprezentacijom, ja sam ušao u umirovljenički status. Nisam imao nikakvih planova i tada sam rekao da nemam namjeru raditi bilo što. Već sam tada bio u kontaktu s ljudima u Jadranu, oni su mi prezentirali projekt i ja sam prihvatio sudjelovati u tome.

Ovdje treba napomenuti da su u novoj upravi Jadrana odreda bivši vaterpolisti i igrači najslavnije klupske generacije, one koja je osvojila dvije titule europskog prvaka (1992-93).

- To je mene privuklo, podsjetilo me na sličnu situaciju iz 2004. godine kad su me pozvali iz Hrvatskog vaterpolskog saveza. Tada su me pozvali ljudi kao što su Bukić, Bebić, Sukno... Ovaj projekt ima potencijala za realizaciju, ove ljude poznajem i u njih vjerujem.

Reče Ratko da se prva ljubav uvijek pamti, a Jadran je upravo to - prva ljubav.

- Ovdje sam počeo, proveo mladost, smatram se produktom Jadrana i cijele splitske škole sporta. Na neki način osjećam obavezu pomoći klubu i drage ću volje to uraditi. Ovo jest emocionalna odluka, međutim temelji se i na vjeri u ljude, vjeri da se ovaj projekt doista može realizirati. Jadran je brend splitskog i hrvatskog sporta, naš je grad čudo u svjetskim okvirima. Jadran želi na višu razinu, spreman sam dati sve što znam da uspijemo u svom naumu.

Dva su koraka važna da bi Jadran 2020. godine stigao kamo je namjerio.

- Prvi je konsolidacija u svakom pogledu. Infrastruktura je jako bitna zbog rada s mladima, podizanje stručnog rada, to osigurava stabilnost u dužem periodu. Drugi je korak rezultat, to je uvijek važno i mi imamo tri godine da ga napravimo. Ja nikada nisam bio za polovične ciljeve i zato idemo na najviše. Ostalo me ne zanima. U redu je biti realan i skroman, ali ne želim da si postavljamo ograničenja.

Smodlaka šef škole

Rudić će ostati živjeti u Zagrebu, ali u svako doba dana i noći bit će na raspolaganju Jadranu. Njegovi prvi potezi tek se očekuju.

- Moram sve proanalizirati i tek ću tada dati prijedloge. Prije svega u vezi sa stručnom piramidom, od prve momčadi do najmlađe dobne kategorije.

Jedan je potez, doduše, već povučen. Mile Smodlaka više neće biti trener prve momčadi, on se spušta na poziciju šefa škole vaterpola i preuzet će jednu od kategorija.

Linker
19. travanj 2024 12:10