Sportske igre mladih
OD TRAVNJA DO KOLOVOZA

SPORTSKE IGRE MLADIH 'Djeca sve više zanemaruju kretanje, a ovako imaju priliku družiti se i baviti se sportom'

Plazma Sportske igre mladih najmasovnija su sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnih i srednjih škola da potpuno besplatno od travnja do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 13. kolovoz 2018. 13:32

Više od 2000 mladih sportaša okupilo su se u Splitu na državnoj završnici najmasovnijeg amaterskog sportskog događanja u Europi.

Velika državna završnica Plazma Sportskih igara mladih održavala se u Splitu od 29. srpnja do 11. kolovoza i pretvorila Split u sportsko središte Hrvatske. Igralo se, navijalo i družilo na sportskim terenima diljem Splita jer ulog je bio velik: titula državnih prvaka, ali i plasman na veliku međunarodnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih. Jedinstvena je to prilika za sve hrvatske školarce da provedu nezaboravne dane na moru uz osiguran smještaj, prijevoz do Splita i transfer do natjecanja, sve uz nadzor organizatora.

“Super nam je u Splitu jer se natječemo i družimo s ekipama iz cijele Hrvatske, a danas nam je slobodan dan pa smo se već četiri puta okupali”, podijelila je s nama dojmove vesela ekipa iz Slavonskog Broda koja se natjecala u odbojci.

Najmasovniji je nogomet

Plazma Sportske igre mladih već 22 godine organiziraju sportska natjecanja za djecu od 6 do 18 godina. Osim promoviranja sporta i sportskog načina života, provedbom svojih programa aktivno rade na edukaciji djece o svim sferama održivog razvoja. Edukativni korneri o važnosti recikliranja i očuvanja okoliša pratili su sva događanja Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih, koje su se ove godine održale u 17 gradova diljem Hrvatske.

Plazma Sportske igre mladih najmasovnija je sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnih i srednjih škola da potpuno besplatno od travnja do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika).

Prijave za djecu u svim sportovima besplatne su, a kvalifikacijski turniri od ožujka su se razigravali u svim županijama Hrvatske, u kojima je odigrano više od 220 sportskih turnira.

“Plazma Sportske igre mladih ponose se svojom dugom tradicijom organiziranja sportskih natjecanja za djecu i mlade koja su u potpunosti besplatna za sve sudionike, što ne bi bilo moguće bez potpore naših partnera i sponzora. Više od 1,500.000 djece u protekle 22 godine naša su radost i snaga i obveza da svake godine sustav natjecanja i događanja podignemo na još višu razinu”, izjavio je Tihomir Gudić, izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih.

Najmasovniji sport u sustavu manifestacije očekivano je nogomet, u kojem se djeca natječu u Coca-Cola Cup turniru u malom nogometu te u turniru za djecu 2007. godišta i mlađe. Više od 36.000 malih nogometaša i nogometašica borilo se za plasman u državnu završnicu.

Kinder turnir u košarci okuplja sve ljubitelje ulične košarke, koji imaju mogućnost raditi na promoviranju ovog izrazito atraktivnog sporta. HEP turnir u rukometu okuplja najbolje rukometašice i rukometaše, a tenis je djeci omogućen na turniru Hrvatska pošta Cup u tenisu. Osim sportskih natjecanja, velika se pozornost stavlja na propagiranje druženja i zajedništva te zabavan pristup sportu.

Mnogobrojne poznate osobe i vrhunski sportaši sudjelovali su u mladosti na Plazma Sportskim igrama mladih, među njima su Sandra Perković i Dario Šarić, a ambasador je i Luka Modrić, jedan od najboljih nogometaša današnjice. Dodjelu medalja HEP turnira u rukometu uveličao je Nikša Kaleb, proslavljeni hrvatski rukometaš i prijatelj Plazma Sportskih igara mladih koji je poručio:

“Djeca danas sve više zanemaruju kretanje, na Plazma Sportskim igrama mladih djeca imaju priliku družiti se i baviti se sportom bez imperativa vrhunskog sporta i nadam se da će se nakon njih nastaviti baviti sportom barem rekreativno”.

U Hrvatskoj, BiH i srbiji

Plazma Sportske igre mladih održavaju se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a kruna svake sezone velika je međunarodna završnica, koja će se održati u Splitu od 20. do 25 kolovoza. Djeca iz regije najbolji su ambasadori svojih zemalja, jer niti jedan incident nije zabilježen na terenima ili izvan njih.

Veliko zatvaranje Plazma Sportskih igara mladih održat će se na Splitskoj rivi 24. kolovoza s početkom u 19.30 sati, a svi će sudionici moći uživati u zabavnom spektaklu, poklonu svim građanima Splita i njihovim gostima.

Raspored natjecanja:

29. 7. - 1. 8. - Coca-Cola Cup

Odbojka i šah: 2. - 4. kolovoza

Odbojka na pijesku, Hrvatska pošta Cup u tenisu i mali nogomet (2007. godište): 6. - 8. kolovoza

HEP turnir u rukometu, stolni tenis i Kinder turnir u košarci: 9. - 11. kolovoza

Linker
19. travanj 2024 09:28