Pedja Milosavljević/Cropix
VATERPOLSKI KLASIK

FANTASTIČAN DVOBOJ DVIJE NAJBOLJE MOMČADI NA SVIJETU Srbija šokirala Hrvatsku u posljednjim sekundama iz peterca!

Srbija je nakon veliek drame pred prepunim tribinama i po olujnom nevremenu nakon velike drame pobijedila Hrvatsku, osvojila Svjetsku ligu i osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. lipanj 2019. 20:02

SRBIJA - HRVATSKA 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3)

BEOGRAD - Plivalište Tašmajdan. Gledatelja 4.000. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Stavridis (Grčka). Opunomoćenik: Keman (Curacao) i Koganov (Azerbajdžan).

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 4 (1), Stojanović, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlov ić, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 2 (1), Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović (10 obrana). IZBORNIK: Dejan Savić.

HRVATSKA; Bijač (7 obrana), Banić, Fatović 2 (1), Lončar, Joković 1 (1), Buljubašić 1, Vukičević 5 (1), Bušlje 1, Miloš, Vrlić 1, Šetka, Garcia, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

PETERCI: Srbija 1-1, Hrvatska 3-3. OSOBNE POGREŠKE: Srbija 14, Hrvatska 12. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Benić (20), Ranđelović (25), Joković (26), Jakšić (28), Aleksić (32), Garcia (32), REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Srbija 4-10 (40%), Hrvatska 5-10 (50%).

--------------------------

ČETVRTA ČETVRTINA - 12:11:

- samo 17 sekundi prije kraja Filipović iz peterca za 12:11!

- Vukičević pet komada, 28 sekundi prije kraja - 11:11!

- Minutu prije kraja Filipović razornim udarcem probija Bijača za 11:10.

- Vukičević pogađa prečku, u rekontri Filipović za 10:10.

- Ante Vukičević igra jednu od najboljih utakmica u karijeri. Novi gol za 9:10!

- I četvrti gol Mandića za novi 'egal' - 9:9! Igraju se zadnje četiri minute.

- Vrlić ekspresno koristi igrača više, postiže svoj prvi gol, opet vodimo!

- odlučujućih osam minuta igra se po velikom nevremenu. Jakšić zabija za 8:8.

TREĆA ČETVRTINA - 7:8:

- Bušlje sjajnim šutem s distance zabija za novo vodstvo gostiju - 7:8.

- Iz prvog peterca za domaće Mandić za novo izjednačenje.

- Hrvatska opet vodi! Danas sjajni Vukičević s igračem više u rašlje za 6:7.

- nakon velike pogreške Mandića munjevita kontra Hrvatske i pogodak Vukičevića za novo izjednačenje - 6:6.

- Hrvatska vrlo loša s igračem više - imali smo ga već deset puta, zabili smo samo dva gola.

Pedja Milosavljević/Cropix

DRUGA ČETVRTINA - 6:5:

- nakon gotovo osam minuta Hrvatska postiže gol. Strijelac Vukičević.

- katastrofalna druga četvrtina za Hrvatsku: od 1:4 Srbi su zabili pet zaredom, zadnji gol Mandić.

- potpuni preokret: Prlainović za prvo vodstvo Srbije.

- za samo pet minuta Srbija je anulirala naših 1:4. Izjednačio je Filipović.

- počela je kiša u Beogradu, počela je igrati Srbija - koriste još jednog igrača više za 3:4.

- Mandić smanjuje na 2:4 nakon brze polukontre Srbije.

- nakon 20-ak sekundi i treći peterac za goste! Treći izvođač, ovaj put Fatović, i opet gol - 1:4!

PRVA ČETVRTINA - 1:3:

- sekundu prije kraja četvrtine drugi peterac za naše! Joković siguran!

- nakon što je srpski vratar Mitrović skinuo dva zicera našima za tri razlike, 18 sekundi prije kraja prve četvrtine Ćuk s igračem više zabija za 1:2

- Vukičević zabija iz peterca pod prečku za 0:2!

- Hrvatska je povela nakon više od dvije minute igre. Isključen je Mandić, Vukičević je pucao, lopta se od grede odbila do Buljubašića koji pogađa za 0:1. U idućem napadu Srbi ne koriste igrača više.

Pedja Milosavljević/Cropix

-----------------------

- sve je spremno za početak velikog finala Svjetske lige. Nema nevremena, a beogradski bazen Tašmajdan ispunjen je do gotovo posljednejg mjesta, dvije najbolje vaterpolske reprezentacije na svijetu došlo je uživo pogledati gotovo pet tisuća ljudi. Ipak, daleko je to od užarene atmosfere s, primjerice, nogometa ili rukometa kada se sudaraju ove dvije momčadi. Tijekom intoniranja 'Lijepe naše' gotovo da i nije bilo zvižduka...

HRVATSKA - SRBIJA (16.45)

UOČI UTAKMICE:

Za danas u Beogradu najavljuju potop. Takva je prognoza, ona meteorološka. Kiša i grmljavina, neki se pribojavaju i olujnog nevremena. Uostalom, to i jest razlog zašto se jučer, pa tako i danas igra u bitno ranijem poslijepodnevnom terminu, a ne kako je prvotno bilo zamišljeno u večernjim satima.

Ono čemu se mi nadamo je i vaterpolski potop domaćina. Ma, ne mora ni biti potop. Zadovoljit ćemo se i jednom kapi, ali jednom kapi više u hrvatsku korist. Srbi se lagano, ne javno, ipak pribojavaju Hrvatske s kojom danas (16.45) u Beogradu igraju finale Svjetske lige. Iz dva razloga. Prvo, nisu sigurni da mogu dvaput u istom tjednu pobijediti Barakude, a drugo, čak i statistički, upravo im je hrvatska reprezentacija daleko najopasniji suparnik. Momčad koja ih je najviše puta pobijedila. Svjesni su domaćini da su dobri, ali i kako su ipak daleko još od prave, najbolje forme. Imaju i oni oscilacija.

- Imamo nešto malo vremena za analizu naše i suparnikove utakmice, a i da se konsolidiramo međutim... - uz malu će stanku izbornik Srbije Dejan Savić.

Očekuje se oluja

- Budemo li u finalu igrali kao u drugom poluvremenu protiv Australije, neće biti dobro. Finale je finale, ulog je velik - zaključio je Savić.

U srpskom su taboru inače malčice ljutiti na današnjeg im suparnika, odnosno našu reprezentaciju. Razlog? Srbija je željela svoje polufinale igrati u kasnijem terminu, onom od 16.45 jer su domaćini, pa da je to bolje zbog više navijača itd. Na takvu je ideju FINA čak načelno bila i pristala, ali pitalo se nas, odnosno vodstvo hrvatske reprezentacije. Naš je tabor poslao odbijenicu. Sasvim opravdano i razložno, te strogo poštujući pravila FINA-e koja nalažu da od polufinala svakog natjecanja više nema pogodovanja domaćinu glede odabira termina. Ispravan postupak vodstva našeg Saveza i reprezentacije, a i to je djelić laganog nadmetanja, uvertire uoči današnjeg završnog obračuna u vodi plivališta na Tašmajdanu.

Idemo ususret finalu, ali i mogućim gromovima, prolomu oblaka...

Tucak optimističan: 'Dat ćemo cijelo srce, imamo itekako velike šanse za pobjedu'

Postoji jedna bitna otegotna okolnost, ali ona jednako pogađa oba finalista.

- Na neki smo način “mrtvi”. I mi i Srbija, pretpostavljam, jer ovo je suludi ritam, te je svaka utakmica sve teža i teža. Mi smo se, recimo, u polufinalu strašno potrošili protiv vrlo jake momčadi kakva je Španjolska. Da, vodili smo 4:0, 5:1, 8:3 pa izgleda lako, ali nitko se ne pita što treba učiniti da protiv Španjolske vodite 4-5 golova. Ovo je bila utakmica, ako ne za 10, onda čvrsta osmica, ako ne i prema devetki.

Beograd, Srbija, 190619.
Super finale FINA Svjetske lige, skupina B, 2. kolo, Hrvatska - Srbija. 
Na fotografiji: Ivica Tucak.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
Pedja Milosavljevic / CROPIX

Koliko god utakmica protiv Španjolske bila doista odlična, znamo pouzdano da za pobjedu protiv Srbije, pa onda još doma, treba biti i još kvalitetniji. Pitanje je samo je li to moguće. Je li moguće u uvjetima toliko puta već spomenute šeste utakmice u šestom danu.

- Ma, možemo, možemo - odlučno će Tucak.

- Moji momci i ja dati sve, cijelo srce i nadam se, mislim da imamo itekako, itekako velike šanse za pobjedu.

Linker
10. travanj 2024 21:21