Pedja Milosavljević/Cropix
IZ BEOGRADA DEAN BAUER

STALA KIŠA, KRENULE BARAKUDE Hrvatska reprezentacija odigrala savršenih osam minuta i ostvarila drugi trijumf na završnom turniru Svjetske lige

Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. lipanj 2019. 19:00

Baš kao što je utakmica 2. kola protiv Srbije imala dvije polovice, tako je isto bilo i susretu 3. kola B skupine završnog turnira Svjetske lige protiv Australije. Prvu je polovicu padala kiša (opet dakako), svela brojku gledatelja na točno 9 i 3 novinara. Kako je kiša padala, kada bi se našalili po vodom natopljenom terenu, lopta je bila dodatno skliska našim igračima. Niti da proradi igrač više (1-5) u prve dvije četvrtine, niti da se imalo pomogne Bijaču koji je prvu obranu ubilježio tek u 10. minuti, puno tehničkih pogrešaka. U biti, deja vu. Protiv Australije definitivno, a i za shvatiti budući da je ova utakmica našima došla samo 15-ak sati nakon teškog sraza protiv Srbije.

Onog trenutka kada je stala kiša, krenule su Barakude. Nakon prve dvije četvrtine je bilo primjerice 5:4 za Australiju, koja je uzgred budi rečeno imala i malo veću prednost (4:2 i 5:3). Sada je tek uslijedilo razdoblje kada Barakude grizu. Osam minuta Australci nisu uspjeli ni pogledati Bijača, a s druge je strane uslijedila kanonada po golu Chrysanthosa. Pet u nizu. Prvo Krapić za poravnanje (5:5), ali čudno za centra, šut izvana. Svaka čast. Potom Vrlić s 2 metra, pa Joković s desnog vanjskog, odličan gol Vukičevića nakon brze akcije i promjene strana, te konačno Xavi Garcia. Do kraja treće četvrtine je bilo 2.23 minute, a Hrvatska je imala već komotnu prednost 9:4!

- Očekivano teško kada se uzmu u obzir sve okolnosti, pogotovo nenormalan ritam. Bilo je važno izvući ovu utakmicu i pobijediti - nakon pobjede će izbornik Ivica Tucak. - Puno toga, neću reći sve, ali puno toga nije štimalo u našoj igri. Nismo imali koncentraciju koja jest uvjetovana umorom, ali to mi nije drago. Želio sam odigrati ovu utakmicu maksimalno što možemo. Doista ipak nije normalno, nije humano u ovako malo vremena odigrati ovakve dvije teške utakmice protiv vrlo jakih suparnika.

Australci se nisu predavali, uspjeli su se malo, ali samo malo vratiti, dati donekle privid neizvjesnosti. Taj privid je značio doći na dva gola zaostatka. Valja spomenuti da u našem taboru za ovu utakmicu nije bilo, odnosno odmarali su centar Lončar i vanjski Miloš, ali i Tuckov kolega na australskoj strani je itekako čuvao igrače. One najbolje, ako ćemo iskreno jer u vodi nije bilo Howdena i Youngera, prvaka Europe s Ferencvarosem.

U petak protiv Japana

Hrvatska će se u petak u četvrtfinalu protiv Japana boriti za ulazak među četiri najbolje momčadi. Utakmica s Japancima predviđena je za 16.45 sati. - Nezgodna, moderna momčad lepršavog vaterpola, ali najbitniji je samo naš pristup i onda problema nema - veli Ivan Buljubašić.

Kažete moderna, ali njih baš nitko ne kopira? - Zato što kada imate kvalitetu i tradiciju, onda idete na sigurniju varijantu, a oni budući da su malo slabiji, više riskiraju, stalno u presingu, na rubu kontre, puno plivaju, rade i uspijeva im. U redu, fizički se ne mogu nositi, ali...

Izbornik Tucak će o Japanu kratko: - Čeka nas j... teška utakmica. Nisu oni nimalo lagani, ne šalim se. Ako nas uhvate u lošem danu, onda će biti 'kuku nama'.

HRVATSKA - AUSTRALIJA 11:9 (2:3, 2:2, 6:3, 1:1)

BEOGRAD - Plivalište Tašmajdan. Gledatelja 30. Suci: Vjvodin (Rusija) i Hun (Mađarska). Opunomoćenici: Shaw (Kanada) i Hoepelman (Nizozemska).

HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Benić, Fatović 1, Krapić 2, Joković 2, Buljubašić, Vukičević 1, Bušlje 1, Bašić, Vrlić 3, Šetka, Garcia 1, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

AUSTRALIJA: Dennerley, Campbell, G. Ford, Kayes 1m Power, L. Edwards 1, Roach 1, Brooks, A. Ford 3 (1), Putt 1, Hollis 1, B. Edwards 1, Chrysanthos (10 obrana).

PETERCI: Hrvatska -, Australija 1-1, OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 13, Australija 13. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Buljubašić (23), A. Ford (25), Benić (29), Bušlje (31). REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-11 (36%), Australija 3-10 (30%).

Linker
26. travanj 2024 21:41