Aarhus, 070818. SP u jedrenju za olimpijske klase Hempel Sailng Worldchampionships Aarhus 2018. Na svjetskom prvenstvu natjece se 1400 jedrilicara iz 85 zemalja.
Na fotografiji: Tonci Stipanovic, regata klase Laser Standara Zlatna skupina.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX

NAKON PRVOG DANA NATJECANJA

STIPANOVIĆ I BILIĆ SOLIDNI NA OTVARANJU FINALA STAR SAILORS LIGE 'Deseti smo, na mjestu koje vodi u četvrtfinale. To je dobra stvar...'

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 04.12.2019. u 11:06

 • Hrvatska posada Tonči Stipanović i Tudor Bilić nakon prvog dana jedrenja na finalu Star Sailors league na Bahamima zauzima 10. mjesto među 23 posade koje se natječu na svojevrsnom finalu jedriličarske sezone.

  U dva održana jedrenja po zapadnom vjetru jačine 10, a na momente i 15 čvorova, naši su jedriličari zauzeli sedmo i 17. mjesto. Prvi su dan kao vodeći okončali Melleby i Revkin.

  Prvo jedrenje dana Tonči Stipanović i Tudor Bilić odjedrili su taktički dobro, već kod prvog okreta bili su dio vodeće skupine koja se odvojila i na koncu ušli u cilj sedmi. Na startu drugog jedrenja "kockasti" brod u klasi Zvijezda bio je među vodećima, ali kako je regata odmicala tako su Stipanović i Bilić padali sve niže u redoslijedu. Posebno ime je nedostajalo brzine u jedrenju niz vjetar.

  "Deseti smo, na mjestu koje vodi u četvrtfinale. To je dobra stvar. Prvi plov smo odjedrili solidno, a u drugom se nismo baš proslavili. Imali smo jako dobar start, a kasnije nam je nedostajalo strpljenja i počeli smo gubiti pozicije jer nismo bili dovoljno brzi, pogotovo smo pali u posljednjem okretu niz vjetar", prenio je dojmove Tonči Stipanović.

  Star Sailors League postoji od 2013. godine kada su vodeći jedriličari u Zvijezdi osnovali natjecanje koje je ovoj klasi omogućilo život nakon što je skinuta s olimpijskog programa. Projekt organiziran prema uzoru na teniski ATP Svjetska je jedriličarska federacija svrstala uz bok America’s Cupa, Ocean Racea, World Match Racing Toura i SailGP-a, a u šest je godine natjecanje zahvaljujući modernoj tehnologiji praćenja regata, izravnom prijenosu na internetu i atraktivnim jedriličarskim imenima steklo veliki broj poklonika.

  Ovogodišnja regata jedri se do 7. prosinca.

   

  REDOSLIJED:

      1. Melleby/Revkin 6

      2. Negri/Kleen 7

      3. Muhonen/Kušnir 13

      4. Loof/Fatih 13

      5. Pepper/Trouche 14

      6. Percy/Ekstrom 14

      7. Cayard/Trinter 14

      8. Kusznierewicz/Prada 15

      9. Chiavarini/Weise 15

      10. STIPANOVIĆ/BILIĆ 24

  Iz drugih medija