NANNING, CHINA - OCTOBER 12: Marijo Moznik of Croatia performs on the horizontal bar during the Men's Horizontal Bar Final on day six of the 45th Artistic Gymnastics World Championships at Guangxi Sports Center Stadium on October 12, 2014 in Nanning, China. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
 Lintao Zhang / 2014 Getty Images
ZA SVAKU POHVALU

STIŽU ZVIJEZDE SA SVIH STRANA SVIJETA Grand Prix u Osijeku najposjećenije ovogodišnje natjecanje Svjetskog kupa

Piše: HinaObjavljeno: 11. svibanj 2017. 15:26

Grad Osijek će od 18. do 21. svibnja po deveti put biti domaćin gimnastičkog Grand Prix Challenge Cupa iz serije Svjetskog kupa.

Prva dva dana održat će se kvalifikacije, a finala su na rasporedu 20. i 21. svibnja od 17 do 20 sati.

Osijek je prvi put ugostio Svjetski kup 2009. godine, a koliko je grad na Dravi prepoznat u gimnastičkom svijetu pokazuje kako su ove godine prijavljeni natjecatelji iz 33 zemlje svijeta.

Tjedan dana uoči početka natjecanja održana je konferencija za medije na kojoj je sportski direktor natjecanja Vladimir Mađarević najavio koje gimnastičke zvijezde ove godine dolaze u Osijek.

"Za deveto izdanje Grand prix Osijek Žito Challenge cupa ove godine prijavile su se 33 zemlje pa smo i ove godine najposječeniji Svjetski kup u 2017. godini, više natjecatelja i zemalja nego li je bilo u Melbourneu, Bakuu, Dohi i Kopru. Ponovno nas posjećuju i neki od najboljih svjetskih vježbača, ove godine prvo ime je Mađar Krisztian Berki, jedan od najboljih vježbača na konju s hvataljkama svih vremena, Brazilac Arthur Zanetti, ponajbolji svjetski vježbač na karikama, a u ženskom dijelu istaknuo bih Sofiu Kovacs aktualnu viceprvakinju Europe. Što se tiče naše zemlje Hrvatsku će predstavljati spoj mladosti i iskustva. Nastupi će na konju s hvataljkama Osječanin Robert Seligman, na preči bivši europski prvak Marijo Možnik, njegov legitimni nasljednik Tin Srbić te njihov klupski kolega iz Zagreba Leonardo Kušan, koji će se okušati na konju s hvataljkama. U ženskom dijelu puno očekujemo od Splićanke Ane Đerek posebno od njezinih vježbi na parteru i gredi, zatim od Tijane Tkalčec, koja je ranije osvajala medalje u Osijeku te Eme Kajić i Ane Poščić. Poznati su Vam problemi s Tomislavom Markovićem, on će nakon prisilnog završetka karijere ove godine imati ulogu suvoditelja zajedno s Franom Ridjanom, koji će biti voditelj tijekom finalnih natjecanja", kazao je Mađarević.

Mađarević je najavio i prateće događaje kojim se također najavljuje ovo natjecanje kao i pratećih sadržaja u dvorani tijekom natjecateljskih dana.

"U subotu 13. svibnja planiramo napraviti najveću špagu na svijetu što će nam biti priprema za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda. Želimo gimnastičkom špagom povezati lijevu i desu obalu Drave, simbolično povezati Slavoniju i Baranju. Špagu ćemo napraviti uz pomoć ljudi preko našeg visećeg pješačkog mosta, a u što će biti uključeni brojni osječki klubovi, od plesnih do klubova borilačkih vještina. Također, na dane natjecanja, za najmlađe ispred dvorane imati ćemo igraonice, gimnastički kutak, jedan od sponzora Ford izložit će svoje automobile, a uključit će se i NK Osijek sa svojim bijelo-plavim kornerom. S maskotom Gymi neće nedostajati zabave ispred dvorane, na tribinama i unutar dvorane", dodao je sportski direktor.

Grad Osijek i ove godine jedan je od pokrovitelja priredbe pa je gradonačelnik Ivan Vrkić izrazio dobrodošlicu svim gostima.

"Zahvalio bi se organizatorima iz Gimnastičkog društva Osijek Žito što svake godine pripremaju svjetski sportski spektakl. Ovoga događaja ne bi bilo da nemamo svoje sportaše koji su predani i koji predstavljaju Grad Osijek i našu zemlju. Sigurno ćemo biti dobri domaćini, dobri organizatori, dobri navijači. Želimo pokazati kako je Grad Osijek doista grad sporta, grad koji voli i razumije sport, a pozvao bih sve naše sugrađane da dođu navijati za našeg Seligmana i ostale hrvatske gimnastičare, a gostima grada obećajem kako ćemo biti pravi domaćini", rekao je Vrkić.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić Grand prix Osijek Žito Challenge cup doživljava promocijom Grada i Županije.

"Vjerujem kako će ovo deveto Grand prix Osijek Challenge cupa biti gimnastička i sportska poslastica. Gimnastičko društvo doveo je natjecanje na najvišu razinu. Osijek će četiri dana biti svjetski gimnastički centar, gimnastika u Osijeku ima dugačku tradiciju, pa mi preostaje pozvati ne samo Osječane nego ljubitelje sporta iz cijele Hrvatske jer im je ovo jedinstvena prigoda doći pogledati neke od najboljih svjetskih gimnastičara ne samo tijekom dva finalna dana nego i tijekom kvalifikacija", izjavio je župan Šišljagić.

Linker
24. travanj 2024 17:19